Споразумението за 7 блок е първа стъпка, не ни обвързва!

Стойнев: България трябва да е готова, когато ЕК одобри "Южен поток"
Обновена: 1 авг 2014 11:27 | 1 авг 2014 10:45, Миглена Иванова
16
Споразумението за 7 блок е първа стъпка, не ни обвързва!
Драгомир Стойнев. Снимка: архив, БТА

Енергийният министър в оставка Драгомир Стойнев увери, че споразумението с американската компания "Уестингхаус", което предстои да се подпише, не води до каквито и да било обвързаности за страната и следващото правителство ще има последната дума.

„Това е първа стъпка от един маратон, който ни предстои. Нищо от това споразумение няма да доведе до финансови разходи от страна на държавата. Това акционерно споразумение за създаване на едно бъдещо предприятие ще влезе в сила, едва когато едно следващо правителство го одобри, така че да има приемственост", коментира министърът пред БНТ.

Още по темата
„Това споразумение предвижда рамката на стъпките, които ще бъдат извършени от следващото правителство. Но ако финансовият модел не покаже добри стойности, които да са благоприятни за българската държава, нищо няма да се случи“, увери той, като заключи, че това правителство не казва край на проекта и ако следващото правителство не го потвърди, „всичко приключва и точка“.

„Ако партиите не подкрепят този проект, няма смисъл да се продължава работата занапред“, изтъкна той.

В разговора икономическият министър изтъкна, че държавата се предвижда да притежава 70 на сто от бъдещата проектна компания, а американската компания – 30 на сто. „Ако следващото правителство не се съгласи с тези условия, това няма да се случи“, повтори той.

До момента не са подготвени финансов модел за проекта и договор за проектиране, доставка на оборудване и изграждане, посочи още Драгомир Стойнев.

Според него това е възможно най-ниската цена за най-модерния реактор в момента, който "Уестингхаус" може да изгради. Ако проектът бъде одобрен, реакторът ще бъде готов към 2022 - 2023 г.

„Октомври месец ние ясно заявихме, че на България ѝ е нужна диверсификация“, защото това означава сигурност. В момента ние изцяло се вписваме като държава-членка в новата енергийна стратегия на Европейския съюз, където е записано, че всяка една държава трябва да търси друг доставчик на ядрено гориво извън Русия. За първи път България е в унисон с европейска политика, която предстои да бъде приета“, посочи Стойнев.

Цената на тока от новия ядрен реактор също ще стане ясна от финансовия модел, който не е готов, затова не са поемани финансови ангажименти и това предстои да се реши, каза още той.

„Вярно е, че ние гледаме с голямо недоволство на големите инфраструктурни проекти, но това е първият проект, за който няма да бъде изхарчено нищо, докато всичко не е договорено, всичко не е подписано, едва тогава ще започнат евентуалните строителни дейности“, увери отново Стойнев, като изтъкна, че ядрената енергетика изисква време.

Стойнев посочи, че 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ „след 20 години приключват и отсега ако мислим за бъдещето, ако мислим държавнически, а не само да мислим в мандати, трябва да заложим бъдещи действия, зад които всички да се обединим“.

 България трябва да е готова, когато Европейската комисия даде „зелена светлина“ за реализацията на проекта „Южен поток“, коментира той по повод продължаващата подготовка на проекта, въпреки споровете с Брюксел и решението на премиера Пламен Орешарски за замразяването му до изглаждане на противоречията с европейските власти.

„Чакаме ЕК да си каже мнението и следващото правителство да реши. Решенията за продажби на земи и разговорите за работни места са просто защото България трябва е готова, ако ЕК реши проектът да се реализира“, смята Стойнев, като изтъкна, че в Бургас в момента има 65 хил. тона тръби за строителството на газопровода. Вчера пък стана ясно, че дружеството „Южен поток България“ АД е заплатило близо 20.6 млн. лв. на агроминистерството за терени от горския фонд на територията на община Варна, както и за промяната на предназначението им.

През миналата седмица представители на икономическото министерство отново са се срещали с представители на ЕК заради проектогазопровода. От Брюксел са изискали държавата да предостави информация и за минали действия - „как правителството на Бойко Борисов е създало проектната компания". Стойнев увери, че нови договори за строителството на „Южен поток“ не са подписвани. „Да виждате строителни дейности, да виждате нещо да се прави?“, попита той и отново изтъкна, че проектът е европейски, а не български и ЕК трябва да каже „не“ на всички държави, не само на България.

Икономическият министър в оставка определи като „скандално“ решението на Конституционния съд, с което беше отменена таксата от 20% върху приходите на производителите на енергия от слънце и вятър. Според него това неминуемо ще има ефект върху сметките и работата на миньорите.

“Оттук нататък какво ще се случи трябва да се намеси следващото правителство и то трябва да даде обяснение. Няма как да не се вдигнат цените на крайните потребители. Няма как да избегнем негативния ефект на заетоста при миньорите“, заключи той.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До наблюдател Къде видя Боко на снимката бе Платен ***? Щото аз виждам само един Пелтек, който година и половина не спря да лъже...
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Комунист на власт си е като педофил в детската градина.Трябва да бъде изхвърлен от там само със шутове.
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това "не ни обвързва" ми звучи като "да му вкарам само ***". Нека да са американците, да се построи по тяхна технология, но да има яснота колко ще ни струва изграждането и изкопуването на 1 киловат и за колко години ще го изплатим ако има проектно финансиране.Да не стане като тец Мариците със заробваща цена?
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прокараха подписването, сега ще придвижат назначението на подходящ министър на Енергетиката в служебното правителство (Тр. Трайков или Добрев), който да потвърди споразумението. Така Уестингхаус ще сложи в джоба договор, който ще им гарантира най-малкото сериозни неустойки - вероятно те въобще не се борят за изграждането на 7-ми блок, ясно им е, че България няма пари да го построи, борят се за обвързване и неустойки.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този вече веднъж излъга - каза, че споразумението предстои да се подпише днес, а се оказва от изявление на Уестингхаус че вече е подписано. След като вече ни е лъгал, трябва ли да му вярваме, че споразумението не ни обвързва? Други твървят, че ни обвързва и още как...
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Драгомир Стойнев: "Споразумението за 7 блок е първа стъпка, не ни обвързва!"Вече не мога да ги гледам тия плазмодии депутатите. Драгомире, защо в съседната новина чета че такова споразумение вече има ????????????????????
7
0
 
8
 
! Отговори
Anti-USA преди 9 години
Очевидно е, че американците овладяха чрез кукли на конци всички партии в България, включително БСП.Така ние просто не можем да се развиваме като държава. Никоя колония не е просперирала в своят жалък животец. Просперирала е метрополията, в случая САЩ.
6
3
 
11
 
! Отговори
наблюдател преди 9 години
Ще гледаме с интерес как след изборите наш Боко /ако стане пак премиер/ ще смени за пореден път мнението си на 180 градуса и набързо ще подпише на 7-ми блок на АЕЦ-а. Още повече като му се обади 2-3 пъти американския посланник /или мъжът му/
5
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пелтека трябва да търка нарове в някое място за изтърпяване на наказание - за съжаление наследството на педрото ще тежи дълго още!
4
2
 
8
 
! Отговори
5,7 милярда долара преди 9 години
5,7 милиарда долара х 1,45 лв = 8,26 милиарда лв 1000 Mw блок4 000 000 панелa фотоволтаици по 250w = 1000 Mw4 000 000 x 350 лв =1,4 милиарда лева6 х 1,4 =8,4 милиарда или 6000 Мw за горе долу тази сума.всичко е без отстъпка по последна цена на фотоволтаиците, ако има отстъпка ще е по евтинощо не дадете на хората някой лев да си сложат по едни 5-10 Kw панели и да си ги завирате тия централи.
3
0
 
8
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Трябва да призная, че другарят Стойнев изглежда чист, неопетнен, ведър, добряк, леко наивничък, но пък казват бил голям експерт - истински комсомолец-идеалист, момчешкият вариант на Лила. Тва е, че и той отлита утре към Червената планета
2
5
 
9
 
! Отговори
Аз преди 9 години
За съжаление сме окупирана територия на Америка и каквото кажат от там тук се прави веднага. Не само че ни заробва но и напълно неизгодна а и вредна. Спомнете си на кого бяха реакторите които аварираха в Япония. А изненада пак на Уестингхаус. Между другото тази фирма няма право да прави централи в Америка а кой и за какви лични облаги ги пуска у нас.
1
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересно...дали е заеквал, докато каже всичко това?