България ще усвоява 16 млрд. евро от ЕС до 2020 г., но при реформи

Иначе Брюксел ще спира парите за новия програмен период
Обновена: 8 авг 2014 14:05 | 8 авг 2014 12:06, Надежда Бочева
95
България ще усвоява 16 млрд. евро от ЕС до 2020 г., но при реформи
Илияна Цанова представи споразумението. Снимка: БТА

Споразумението за партньорство ще осигури близо 16 млрд. евро за инвестиции в България – за градовете и селата, земеделието, безработните, образованието и природата. Това е ясен план за инвестиции и реформи, с цел да се повиши качеството на живот. Средствата обаче ще бъдат усвоявани само срещу реформи в ключови сектори.

Още по темата
Това каза на пресконференция вицепремиерът по управление на средствата от ЕС Илияна Цанова, която представи подробности за сключеното вчера споразумение, което е стратегически документ за разпределението на средствата за периода 2014-2020 г.

Припомняме, че при преговорите за споразумението към България бяха заложени изисквания за промени в здравеопазването, образованието и други сектори.

Промените не могат повече да се отлагат и ЕК ще бъде наш партньор в този процес, каза вицепремиерът. Тя даде за пример обществените поръчки. „До 2016 г. трябва да напреднем с реформите – ако не се реформират обществените поръчки, ЕК ще има правото да спре средствата по всички оперативни програми“, посочи тя.

Ако не се реформира сектор „Води“, което е основно изискване към програма „Околна среда“, ще бъдат спирани междинни плащания. „Това не са подводни камъни, а изисквания към България“, коментира Цанова.

Тя отчете, че съществен принос за изработването на споразумението имат и социално-икономическите партньори, местните власти неправителствените организации. То е резултат от работата на три правителства, посочи Цанова.

Както стана ясно вчера, по седемте оперативни програми България ще получи 7,6 млрд. евро, а заедно с Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) и програма „Рибарство“ средствата нарастват на 9,9 млрд. евро. Заедно с директните плащания в размер на 5,3 млрд. евро и други програми се получават общо 15,8 млрд. евро.

Ако средствата се усвояват интензивно, се очаква брутният вътрешен продукт (БВП) към 2020 г. да нарасне с 8,7%, а номиналната средна заплата да се увеличи с 37,2%, прогнозира Цанова. Разчетите на кабинета са за ръст от 43,1% на частните инвестиции, с 32% - при публичните и 6 на сто по-висока заетост след усвояването на средствата.

През периода май-юни всички програми са изпратени в Брюксел, с изключение на „Рибарство“, която ще бъде депозирана през септември. През втората половина на септември на консултации с ЕК се очаква оперативните програми да бъдат окончателно договорени.

„Надяваме се до началото на следващата година да бъдат определени управляващите и сертифициращи органи, за да стане възможно разплащането на средствата. Междувременно могат да стартират процедури там, където има добра подготовка – например за изграждането на метрото в София. Това е възможно с бюджетни средства, които в последствие да се възстановяват от ЕС“, каза още вицепремиерът по еврофондовете.

На въпрос дали това действително ще се случи, предвид бюджетния дефицит, тя отговори:

„Ние като служебно правителство не можем да актуализираме бюджета, но в Бюджет 2015 е възможно да бъдат заложени средства за предварителното финансиране на проектите. Има такава процедура, но следващото правителство ще реши това. Ние можем да препоръчаме проектите, които са напреднали“.

На фона на намаляващите чуждестранни инвестиции тя препоръча да се правят качествени проекти, защото към днешна дата 70 на сто от инвестициите в общините се дължат на европейските средства.

Цанова заяви, че към момента рискови са блокираните програми „Регионално развитие“ и „Околна среда“. Рискът от загуба на средства може да бъде намален, ако с ресурс от бюджета „тези средства се завъртят“, за да се плаща на строителните фирми и след това разходите да бъдат сертифицирани, препоръча тя.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
3
 
1
 
! Отговори
Марин преди 9 години
Постиженията с, които Цанова се опитва да закичи себе си и служебното правителсто, са реализирани и подготвени от това на Орешарски, но тя тактично забравя да го каже предполагам
60
3
 
1
 
! Отговори
Бошето преди 9 години
Новото правителство ще има една единствена цел и това ще е да помгне всячески на ГЕРБ да се докопа до властта
59
3
 
1
 
! Отговори
Весо преди 9 години
Това е поредния опит за очерняне на предишното правителство, като за целта се ползват леки, но премерени обвинения, които са под формата на това - " вижте какво ние направихе, а те не го направиха"
58
2
 
1
 
! Отговори
Пламен преди 9 години
Не може да се вярва напълно на думите на хора поставени на постовете им от марионетката Плевнелиев
57
2
 
1
 
! Отговори
Стоян преди 9 години
Илияна Цанова е поредния служител на ГЕРБ, който се опитва да подсигури лесно и безметежно управление на ГЕРБ, ако те бъдат избрани
56
2
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До АБВНе съм искал да създавам подобно впечатление, честно. Не смятам, че ЕС само чакат балъчето от България да дойде, та да го изпързалят. Напротив - отива Пръмова, застава пред тях и започва да защитава и аргументира исканията си. Когато не успее, страдаме всички. А тя явно не отива с идеята, че българските производители разчитат на нея, а отива да седи на топло местенце пет години. Помни се какво стана с Румяна Желева, която и тя явно така беше решила, но поне изложи само себе си.
55
1
 
4
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Оставяте ме с впечатлението, че преди ЕС сме били в Г8, а за 7 години сме се сринали до Г70. АБВ, значи какъв е механизмът - отива Пръмова преговарящ и вместо да се е подготвила "ние произвеждаме толкова и толкова зеленчуци и толкова и толкова плодове" и да защити съответните квоти, тя казва "абе ние немаме нужда да произвеждаме толко" квото кажете това е. Така че Пръмова на съд за пропуснати ползи, а не ЕС
54
1
 
5
 
! Отговори
Тони преди 9 години
Между другото, чувствам се страхотно като човек, който живее в страна без индустрия, икономика и собствен живот. Прекрасно е да чакаш разни финансови поточета, които Брюксел подхвърля, като на куче, за да не умрем от глад. Да те управляват родоотстъпници и чужди слуги е уникално. А когато гледаш как разни олигарси изкупуват къде що има из държавата - безценно. България, баце!
53
2
 
8
 
! Отговори
Тони преди 9 години
1. Баламосват те с баснословни суми.2. Поставят ти трудноизпълними условия.3. Оказва се, че не е толкова лесно, колкото го изкарват и започваш да изоставаш с изпълнението на неизпълнимото.4. Наказват те и ти спират фондовете. 5. Не получаваш почти нищо, може би 5% от милиардите.6. Осъзнаваш, че живееш в България. Обречен си да целуваш г*за на ЕС и да си арбайтер в Германия, Франция и Англия. Естествено, не пропускаш и да се преклониш пред САЩ.
52
1
 
9
 
! Отговори
rumen72 преди 9 години
да се рабира следното. Ако не правите тоеа което ние искаме и спираме ви всяикакви плащания. Ако не уравлява този който ни е изгоден под претекст за предишни нарушения, спираме пак парите (това трябва да сте го разбрали сега) и така ще ви изкривяваме макро рамките на бюджета и икономиката и няма мърдане назад, единствено ако не се излезе от този ЕС.
51
0
 
2
 
! Отговори
DOPITVANE преди 9 години
SAGLASNI LI STE S TOVAReformi triabvat spe6no Ne moje 2 milona rabote6ti da izdarjat 2 miliona i polovina pensioneri. Spe6no triabva da se povi6i pensionnata vyzrast do 68-70 godini. DA + NE -
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тези 16 милиарда не знам дали ще ги усвои държавата, но българските политици със сигурност ще ги усвоят.
49
2
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До АБВАми нали това казвам, човек, а ме обвиниха, че съм изкарвал сънародниците ни такива и онакива. Тарикатите са с предимство у нас - дали ще е чиновник, или зам министър, които дават разрешителни под масата или са на хранилка в чужда търговска верига няма значение. Някои крадат ток, други разреждат дизела, трети слагат тебешир в сиренето, а мин. на земеделието се прави, че го няма. Не ЕС ни е виновен, както напоследък се вменява.
48
4
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До АБВвноската ни за 2012 година е малко под 400 млн, отсреща сме получили 1,7 млрд, сметката я направи ти. Относно администрацията и бюрокрацията у нас има цял фолклор. Това разбира се, не изчерпва проблемите ни. А пък управленската класа не са ни я натресли ЕС, а сме си я излъчили ние. Може би Бюрека ЕС ни го натресе или пък Серго Дмитриевич. Виж, че имаме депутати с по пет мандата, а от 240 някаква дейност извършват 1/5. Министърката доскорошната на спорта да не би Брюксел да ни я натресе?
47
1
 
4
 
! Отговори
вЕрно ли бе ? преди 9 години
До АнонименАбе умен и красив вувузелко !Толкова ли ти е умствения багаж да ръсиш такива тъпизми ?Нали за да се сключи това споразумение ЗДРАВО бачкаха именно хората на Орешарски.За да може лелята на снимката да обере лаврите.....Кое точно му е антиеропейско на правителството на Орешарски ?Тъпата ти глава не рзабра ли че средствата се спряха заради глупости и издънки през 2009-2011 година ???
46
1
 
1
 
! Отговори
Превод: преди 9 години
Демек Брюксел спира парите за новия програмен период.
45
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А имате ли спомен,как при Боко една на име Калинка с фалшива диплома ,раздаваше стотици милиони ? И кво стана,който краднал краднал,а наказани няма ! Че и с тези пари нещо такова ще стане :) !
44
3
 
1
 
! Отговори
Икономист преди 9 години
До РеалистНе е лъжа и не става въпрос за рушвети. Просто администрацията в България е пълна с некомпетентни и демотивирани чиновници, които измислят 50 000 документации и изисквания. Това бави процедурите, но ако си дотатъчно търпелив можеш да си попълниш документация и средствата се отпускат.
43
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много бързо сключиха договора с ЕС едва вчера стана министър. Предишния договор с ЕС не беше изгоден за България.
42
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тая е алчна банкерка от Европейската банка като Кристалина Георгиева от Световната банка и гледа какво може да гепи от България.