Предложение: Без списъци с подкрепящи партиите за избори

Ще има наказани партии за злоупотреба с лични данни
Обновена: 14 авг 2014 10:19 | 14 авг 2014 10:19, Камелия Цветанова
2
Предложение: Без списъци с подкрепящи партиите за избори
Снимка: Булфото, архив

За да се избегне злоупотребата с лични данни, както стана на последните избори за евродепутати, шефът на Комисията за лични данни Венцислав Караджов предлага да отпаднат списъците на избиратели, подкрепящи партиите, коалициите и независимите кандидати, които сега са част от пакета документи, внасяни в ЦИК от политическите сили за регистрация за участие във вота.

Още по темата
Този подход ще изисква по-широко обществено обсъждане и законодателна промяна, коментира той по БНР.

Според него има още един подход, който ще има сериозен превантивен ефект и би ограничил злоупотребата с лични данни.

„Това е да се въведе условие за отказ от регистрация на партията, коалицията или независимия кандидат, ако не предостави удостоверение за администратор на лични данни, което ние издаваме. Това удостоверение би отразило актуалното състояние на политическия субект и ще даде възможност на Комисията да извърши служебна проверка преди издаването на удостоверението“, разясни той.

Това предложение обаче също е свързано със законодателни промени, а предстоящите избори ще се правят по кодекса, по който премина вотът за европейски депутати.

Той дава възможността всеки български гражданин да прави проверка на сайта на Централната избирателна комисия дали неговото име е включено в подписка в подкрепа на партия, или коалиция, и дали са нарушени негови права.

Преди европейските избори възникна проблемна ситуация с лични данни на граждани, които намериха имената си в подписки за различни политически субекти, без дори да подозират, че това се е случило.

Тогава от Комисията за защита на личните данни поискаха по-голяма сигурност за софтуера, който използват.

Венцислав Караджов увери, че са предприети всички необходими мерки и до края на август ще бъдат изработени конкретните актове по установяване на нарушенията от политически партии и инициативни комитети и те ще бъдат санкционирани.

  Първите резултати ще излязат в началото на септември. Това, което може да се установи в резултат на проверките, са партиите и инициативните комитети, които не са изпълнили задължението си за регистрация като администратори на лични данни. Неизпълнявайки това задължение, показва, че те не са спазили технологично изискванията за събиране на данни, не са ясни лицата, които са събирали личните данни“, коментира той.

Актовете на Комисията ще се основават на доказателства, събрани по време на проверката. Те ще бъдат достатъчно добре мотивирани и ще издържат съдебния преглед, обеща Караджов.

За наблюдателите по време на изборите, които имат достъп до личните данни на гражданите, Караджов посочи, че наблюдателите също трябва да се регистрират като администратори на лични данни и като такива подлежат на контрол от Комисията.

„В случай че има жалби, ние ще ги разгледаме“, обобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
5
 
! Отговори
учителка преди 9 години
не се подписах щото като чуя Герб почвам да повръщам и вдигам температура
1
1
 
6
 
! Отговори
Пловдив преди 9 години
Тук вече гръмна скандал как зам. кмет принуждава учителите да се подписват за герб