Експертният съвет одобри строителството на отсечка от магистралата до Сърбия

Очаква се новата тръжна процедура за пътя София-Калотина
Обновена: 19 авг 2014 14:05 | 19 авг 2014 13:31, Миглена Иванова
1
Експертният съвет одобри строителството на отсечка от магистралата до Сърбия
Снимка: архив, БулФото

Националният експертен съвет към Министерството на регионалното развитие е одобрил парцеларния план за строежа на отсечка от магистралата между България и Сърбия, съобщават от пресцентъра на ведомството.

Приет е и подробният устройствен план на пътния участък, който трябва да бъде одобрен и със заповед на вицепремиера и министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране в служебното правителство Екатерина Захариева.

Заповедта ще бъде основание за последващи дейности – отчуждителни процедури, проектиране, строителство и експлоатация на пътя.

Все още обаче не е тръгнала тръжната процедура за проектирането и изграждането на пътя София – Калотина, който е част от магистралата София – Ниш и европейския транспортен коридор №10.

Първата обществена поръчка за проектиране и строителство беше обявена през 2012 г. Плановете бяха изграждането на отсечката да се финансира със спестени пари от оперативната програма „Транспорт“ 2007-2013 г., като крайният срок за завършването ѝ се сочеше 2015 г.

Заради изчерпването на парите по програмата, предназначени за пътища обаче, правителството на Пламен Орешарски спря процедурата и отложи реализацията на трасето за новия програмен период 2014-2020 г.

Вторият търг беше обявен през май, за да има проектна готовност при намирането на финансиране за строителството на пътя София-Калотина, тъй като парите за пътища по новата оперативна програма „Транспорт“ отново няма да са достатъчни заради строителството на лот 3 на магистрала „Струма“.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обаче отмени като незаконосъобразно решението на Агенцията "Пътна инфраструктура" за откриване на обществената поръчка заради противоречащи на закона критерии, заложени в изискванията към потенциалния изпълнител.

Експертният съвет към регионалното министерство е приел и изменение на Подборния устройствен план и парцеларния план за изграждане на Гранично-контролно пропускателен пункт „Маказа“, пише още в съобщението. Проектът е изработен от Националния експертен център за териториално развитие и предвижда обособяване на урегулиран поземлен имот за граничен пункт. Така ще се създаде основа за изграждането на навес над съществуващите сгради, изграждане на ленти за тежкотоварен превоз и други обслужващи обекти.

За строителството Агенция „Пътна инфраструктура“ ще кандидатства за финансиране от Програмата за трансгранично сътрудничество България- Гърция.

С реализацията на проекта се поставя основата за пускане на тежкотоварен трафик през ГКПП- Маказа, допълват от ведомството.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари