Новият театрален сезон - приоритет на културното министерство

Мартин Иванов започва битка за 1% от БВП за култура
0
Новият театрален сезон - приоритет на културното министерство
Мартин Иванов. Снимка: БТА

Гарантирането на новия театрален сезон и националната стратегия за културата са сред приоритетите на служебния министър на културата Мартин Иванов. На пресконференция днес за представяне на екипа и приоритетите си той каза още, че ще започне "битката" за осигуряване на поне един процент от БВП за култура.

"Това също не е много, но е добра първа стъпка. Като Катон Стари ще повтарям това искане във всеки разговор - не разчитам на решение, но се надявам поне да започне обсъждане на проблема", посочи Иванов. Той отбеляза, че е важно и доброто управление на средствата.

Министърът съобщи, че днес ще подпише документите за обявяване на конкурс за директор на Националния филмов център. Заместник-министърът на културата Боил Банов събира информация от цялата страна за щетите върху паметниците на културата, нанесени от природните бедствия напоследък, за да бъдат включени данните в искането за помощ от ЕК, посочи Мартин Иванов.

Друг негов приоритет е конкурсът за Европейска столица на културата - 2019, между четирите български града финалисти, предаде БТА.

Министърът каза, че държи на прозрачността, за да няма обжалване на резултата и компрометиране на България. Въпросът бил решен на среща с четиримата кметове, които са заявили, че нямат съмнения в процедурата, прилагана от години в различни европейски страни, и че ще приемат решението на журито.

"Прозрачността е мое кредо, както заявих при встъпването си в длъжност. Още тогава поканих чрез медиите на среща творческите и гражданските организации в културата за обсъждане на проблемите. Разговорите вече започнаха, а заместник-министърът на културата Виктор Стоянов ще организира обща среща с всички гилдии", каза Иванов.

Той се надява до средата на септември да е готов проектът на националната стратегия за културата и да бъде предложен за широка дискусия.

За първата половина на годината недостигът на средствата за сценичните изкуства е около 4,6 млн. лв. и вероятно ще се удвои до края на годината. Министерството на културата не е спряло плащанията към културните институти, но има риск за новия сезон, посочи Мартин Иванов. Той е имал срещи с ръководството на Съюза на артистите и с министъра на финансите Румен Порожанов.

"Разговорът ще е труден и това е не поради нежеланието на колегите, просто ситуацията в страната е трудна. Разчитам на съдействието на медиите и на разбирането на гилдиите", каза министърът и допълни, че няма да използва "силови" методи. Ще има отделни срещи с всеки от театралните директори, за да се прецени какви икономии могат да се направят. Министър Иванов посочи, че ще разговаря и с премиера, и с президента, ако се наложи, но ще направи всичко възможно новият сезон да бъде гарантиран.

"Преди есенните дъждове трябва да бъде осъществена временната консервация на археологическите находки на Ларгото. Очакваме оценката на експертите за нейната стойност. Със столичния кмет Йорданка Фандъкова сме единодушни, че можем да се справим само с обединените усилия на общината и на министерството. На среща в понеделник в 10.00 ч. ще набележим конкретните стъпки", съобщи Иванов.

Той се надява на утрешното правителствено заседание да бъде прието решение за обявяването за национални обекти на Националния музей "Шипка - Бузлуджа", Националния музеен комплекс /т.нар. Български Лувър/ и Националния исторически музей, с което ще бъде гарантирана охраната им от МВР.

С ръководството на МВР е обсъдена също идеята за национални обекти да бъдат обявени и останалите 11 национални музея, както и 29-те регионални музеи и галерии. Предвижда се и пълна инвентаризация на фондовете им - до края на 2015 г., а на нумизматичните сбирки - до края на тази година. Решението за опазването на експонатите от кражби е създаването на дигитален регистър, категоричен е министър Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари