Осигуряват 3 млн. лв. за ваксинация срещу "син език"

Стопаните ще бъдат обезщетени по пазарни цени, увери Грудев
2
Осигуряват 3 млн. лв. за ваксинация срещу "син език"
Васил Грудев (в средата) се срещна с фермери от региона. Снимка: БулФото

Три милиона лева ще бъдат осигурени за ваксинация срещу заболяването "син език". Това съобщи днес в котленското село Мокрен министърът на земеделието и храните Васил Грудев.

Ваксинацията ще може да започне в края на зимния период, допълни той, като увери, че стопаните ще бъдат обезщетени по пазарни цени.

Грудев добави, че се водят преговори с Европейската комисия, която ще подпомогне борбата с болестта и организацията на ваксинацията.

Ще бъдат компенсирани и породистите животни на тяхната пазарна цена. На този етап за засегнати 1500 животни, огнищата в страната са 230, каза още министърът, цитиран от БТА.

Грудев бе в Мокрен за среща със стопани от региона. Мокрен, Ичера и Ябланово са трите огнища на болестта в областта.

Умрелите животни са общо 191, каза пред журналисти д-р Пламен Пенчев, директор на Агенцията за безопасност на храните в Сливен.

С решение на епизоотичната комисия, която заседава днес в Сливен, умрелите животни ще бъдат загробвани в ями със сода каустик. Въведена е забрана за продажба на месо и мляко в двайсеткилометров радиус от заразените райони.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
18
 
! Отговори
Пако преди 9 години
Скапани некадърни герберунгели - дойдоха на власт и се видя, че нищо не умеят ... една проста ваксина не можаха да осигурят! Даже и против комарите не напръскаха, тъпанарите долни, а точно те пренасят заразата! Само дето няма как да го знаят щото всичките са с основно образование. С герб и еврогейския съюз нищо добро не ни чака, ще гладуваме и ще мрем!
1
3
 
17
 
! Отговори
Лала преди 9 години
Добре че доиде временното правителство за да вземе мерки. Троините от старото бяха като раздавачи на социални помощи и нищо повече!