Губим по 400 млн. лв. на месец, ако ни врътнат газовото кранче

Йотингер бил във връзка и с Москва, и с Киев, не очаква проблеми с доставките
Обновена: 20 авг 2014 18:42 | 20 авг 2014 16:27, Веселина Йорданова
206
Губим по 400 млн. лв. на месец, ако ни врътнат газовото кранче
Снимка: архив, Ройтерс

България ще губи всеки месец по 400 млн. лева, ако се стигне до спиране на доставките на природен газ заради напрежението в отношенията между Русия и Украйна. Това е заявила вицепремиерът Екатерина Захариева на срещата с еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер в Брюксел, в която участва и енергийният министър Васил Щонов.

Още по темата
Основни теми на разговора са били стабилизирането на енергийния сектор в България и състоянието на големи инфраструктурни енергийни проекти, но са обсъдени и рисковете пред България от евентуално спиране на доставките на газ, съобщиха от правителствената пресслужба.

Според Йотингер до най-тежкия сценарий няма да се стигне. Той е уверил нашата делегация, че поддържа постоянна връзка с Москва и Киев, и според него няма да има проблеми с газовите доставки през есента и зимата. Захариева е изтъкнала, че изграждането на интерконекторната връзка с Гърция е един от основните ни приоритети.

Относно проекта „Южен поток” българската страна е потвърдила позицията си за временно спиране на дейностите, определени в писмото на ЕК по наказателната процедура – преустановяване възлагането по всички тръжни процедури, както и въздържане от сключване на договори, тъй като те трябва да съответстват на законодателството на ЕС.

Комисар Йотингер е приветствал това решение и е заявил, че и по този въпрос Брюксел е готов да участва в дискусии с българските власти, за да бъде гарантирано пълното съответствие на проекта с правилата на ЕС.

Той още веднъж подчертал, че ЕС не е против „Южен поток”, но настоява за пълна синхронизация на проекта с европейското законодателство. Йотингер е поканил български експерти за разговори в дирекция „Енергетика” за изясняване на детайлите по наказателната процедура.

На срещата еврокомисарят е заявил пълна подкрепа на идеята за създаване на енергиен борд и е поканил български експерти за разговори в ЕК за намиране на балансирани механизми и стабилизиране на сектор „Енергетика”.

Вицепремиерът Захариева е подчертала необходимостта от спешни реформи, които служебното правителство има политическа воля да продължи.

Двете страни са се обединили около мнението, че цялостният анализ на сектора, направен от експерти на ЕК и Световната банка миналата година, е добра основа, върху която да се изработи план за действие за стабилизирането му.

Двете страни са убедени и в необходимостта от по-голяма свързаност и партньорство между държавите-членки на ЕС в областта на енергетиката и ще работят активно за изграждане на обща енергийна политика на ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
божо, ти не води грижа на Кремъл...бълха ги ухапала.А ние като почнем да измираме от студ,като тока ти стане 500 лева намесец,и няма пари за пенсии, тогава ще те хранят евроатлантическите ти началници---
139
7
 
16
 
! Отговори
Божо преди 9 години
Колко губи Кремъл, ако не му плащаме за газ ??? Имам чувството, че българските медии са кремълски !!!
138
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо няма осъден политик? съдебната система била лоша? Ами така ще е докато политиците имат конституционни правомощия да кадруват високите постове в съдебната система. Спасението е едно - изборност на шефовете в съдебната система а не парашутизъм. Пълна независимост на съдебната власт от политиката. Включително и финансова независимост - да се запише какъв дял от БВП е бюджета на съдебната власт и точка. Сега във всеки момент може да им спрат финансирането. Как да са НЕЗАВИСИМИ?
137
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Имам идея как да решим проблема с доставките на газ в България.Ще храним американското посолство ,всичките вътре ,а те не са малко с нашенски боб.И като идват на посещение разни сенатори и политици също ще им даваме НАШИНСКИ БОБ.По мои изчисления само сенаторът Маккеин като п-не и ще захрани София с газ за един ден.Хубаво ще е в тия газови доставки да се включат и родните политици в Парламента.А там като п-нат направо ще изнасяме за ЕС,а може и за Америка...
136
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Паси и каролев че ни Управят с любезното съдействие на оня с основното образование!Тоя път не за 800 , а само за 8 дни!
135
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е затова се нуждаем от южен поток! Тъкмо ще има и някакъв приход за пенсионния ни скъсан фонд!Чакайте *** да почнат да работят, та да има пари за пенсии! Тия дето сега са на и под 50г. Нямат никакъв шанс за пенсия ако българската държава не започне да функционира за българите!
134
1
 
16
 
! Отговори
vanko84 преди 9 години
аз отдавна бих го врътнал ,не знам Велика Русия какво чака
133
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До опетковКато нищо не губиш какво коментираш?Стой си там *** и си пърди.
132
2
 
21
 
! Отговори
опетков преди 9 години
Интересно как са изчислени тези 400 млн на месец след като консумираме само 3 млрд куб. м газ годишно с обща цена около 1.5 млрд лева. Вярно ще загуби Булгаргаз, който го продава на двойни и тройни цени на крайните потребители. Но като цяло народа няма да загуби нищо, освен софианци, които ползват газ в Топлофикациите, но тях не ги броим за хора.
131
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Боко Бостанския плод и Цецо Гумения предпазител."Този евфемизъм не го бях чувал, ама е страхотен, за жалост.
130
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Daa sigurno i gubim.. Heiii narod sabidi seee- a kogato me gi gubim kade otivat tezi pari na mesets, a ako i dobavim vsichki drugi pari koito obikovenite nie grajdani ne znaem...... Moje li niakoi da nazove sumata ... Haide da se savzemem i da promenim situasiata che tezi pari da vliazat v obrashtenie toest da se dadat na naroda i darjavata ni da se izdigne. Ako ima pari v obrashtenie- toest pari grajdanina selianina i darjavata shte ima pari i shte sabira damasi inache oshte 45 godini demokrasi
129
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Шоп 160Жопа, откога на *** му викат "прашката"?
128
8
 
19
 
! Отговори
Николай преди 9 години
Още Тодор Живков се беше ориентиал по второ направление. Ние трабва да внасяме газ от Азърбеджан през Грузия по море. Тогава Путлеристите ще се молят и ние ще поставяме условията. И като страниченн ефект ще огладнеят рубладжиите от форума. Почвайте да цъкате миннуси защото няма да има премиални този месец.
127
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 177Кво общо има тока с парното - ко генерациите са 5% от генериращите мощности които основно са на въглища и АЕЦ. Ама кутевчето е тъпо по рождение!
126
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
това означава , че сега печелим по 400 мил. на месец . Къде са парите?
125
2
 
24
 
! Отговори
хе хе преди 9 години
Пресилвате. Какво означава да спре? Утре стават и викат, абе спираме на ЕС Има си договри и т.н. Като ЕС си плаща, проблеми няма.---Човек трябва да е голям *** да уважава договори с ЕС, те действат от позицияа на силата и спазване на договор за тях значи да си по силен иначе не зачитат никакви договори. Има договор за Шенген, има договор за ЕС който гарантира свободни придвижване и равноправно третиране на гражданите на ЕС, ама защо не ги спазват?
124
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пресилвате. Какво означава да спре? Утре стават и викат, абе спираме на ЕС Има си договри и т.н. Като ЕС си плаща, проблеми няма.
123
5
 
26
 
! Отговори
Отговор преди 9 години
Със сигурност Русия ще загуби ако спре доставките, но за тях няма да бъде трагедия както за ЕС, а за България да не говорим - ще настане мор ако спрат газта. А като цяло Русия се ориентира към други пазари, така че скоро ще им бъде по изгодно да продават на ЕС на по-малко клиенти за десеторни цени - по богатите от ЕС ще купуват защото няма избор, по бедните ще мръзнат защото нямат пари, но пак Русия ще печели от газта.
122
9
 
17
 
! Отговори
Въпрос преди 9 години
А колко ще губи Русия ако спре доставките и може ли да си го позволи?
121
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айде наесен сметките за тока по 500 лева. Пък зимата парното по 2000 хил за гарсониерка 40квадрата. Да живее евроатлантическото бъдеще на България - винаги с Америка!