Кабинетът поиска ремонт на бюджета

Порожанов: Политическата воля трябва да бъде за стабилизиране на държавата
Обновена: 20 авг 2014 20:59 | 20 авг 2014 13:25, Веселина Йорданова
72
Кабинетът поиска ремонт на бюджета
Румен Порожанов. Снимка: МФ

Ремонт на бюджета е необходим, смята служебното правителство, след като днес разгледа доклад за финансите на държавата към края на юли.

“Трудно ще избягаме от актуализация на бюджета, която да предложим на следващото Народно събрание”, призна след заседанието служебният финансов министър Румен Порожанов.

Той обяви, че дупката в бюджета към края на юли е 955.7 млн. лева при 479.5 млн. лв. за същия период на 2013 г.

Министърът заяви, че разходите растат, данъчните приходите изостават, а спрените пари по оперативните програми "Околна среда" и "Регионално развитие" допълнително утежняват ситуацията.

Още по темата

Приходите бяха предварително завишени, обяви и заместникът на Порожанов Кирил Ананиев. Според доклада на кабинета има риск от неизпълнение на разчетите в частта на данъчните приходи в годишен план с около 900 млн. лева.

“Влизаме в извънредна ситуация”, подчерта Порожанов, който обяви, че задачата на кабинета ще е да се вмести в изискванията за дефицит от 3% за годината, за да не последва наказателна процедура от ЕК за свръхдефицит.

Дефицитът по Консолидираната фискална програма, която включва държавния бюджет, бюджетите на социалното осигуряване, на съдебната власт, общините и други, е 1.4% от БВП или над 1.14 млрд. лева при планиран дефицит за цялата 2014 година от 1.8% от БВП.

Представителите на министерства и ведомства ще бъдат поканени във финансовото министерство за оптимизиране на бюджетите до максимум. Разговорите ще води назначеният от вчера зам.-министър на финансите Кирил Ананиев, който заемаше поста при три правителства.

Актуализацията на парите за здраве ограничава допълнително разходите на министерствата и ведомствата с общо 225 млн. лева, съобщи още министърът.

Порожанов напомни, че ремонтът на най-важния финансов закон беше анонсиран от президента при представянето на служебното правителство. “Политическата воля трябва да бъде за стабилизиране на държавата”, подчерта финансист №1. Министърът обяви, че за някои министерства актуализацията ще означава повече пари, защото те нямало да могат да се справят с бюджетите си към момента. Той обаче не конкретизира кои.

Порожанов заяви, че срещите с приходните агенции са ежедневни за това какви мерки да се предприемат за комуникацията между тях и по отношение на контрола, който те извършват. Според министъра тази комуникация до момента не е била на добро ниво.

Ще бъде направен и преглед на изпълнението на публичната програма за развитие на регионите.

Фискалният резерв е около 8.8 млрд. лева към края на юли. Около 480 млн. лева са невъзстановените средства по оперативни програми към момента. Порожанов посочи, че две плащания по спрените оперативни програми ще се отразят на дефицита в края на август.

Според финансовия министър умишлено за август са оставени плащания по ОП „Околна среда“. На 5 август по програмата са разплатени 166 млн. лева, а разплатените средства по ОП „Регионално развитие“ са над 180 млн. лева.

Министърът успокои, че ако няма увеличение на цените на енергоносителите, няма предпоставки за инфлация в следващите месеци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: бюджетРумен Порожанов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
на най-комунистическата партия никога няма да им стигнат парите. :-)
56
0
 
1
 
! Отговори
тъпи тикви соросни преди 9 години
Ами върнете Орешарски, той щеше да си изкара мандата без корекции на бюджета.
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия правят всичко друго, но не и това за което са назначени, не избрани.
54
1
 
4
 
! Отговори
vanko84 преди 9 години
До Без мутри !ако не съм на работа на 8.09 ще ви подкрепяа тея дето си искат парите от ктб,да си ги искат от ***
53
1
 
9
 
! Отговори
Без мутри ! преди 9 години
ФЕЙСБУК КОАЛИЦИЯ АНТИ-ГЕРБ, включваща вече повече от 40 групи, страници, организации и движения с повече от четвърт милион членове организира голям протестен митинг пред Министерски съвет на 8-ми септември от 18,30 часа.Всички ние ще декларираме публично нашето категорично НЕ на връщане на мутрите на власт. Призоваваме всички български демократи да подкрепят нашия протест.Нека всички демократично мислещи хора извън София също да готвят отсега протести на място за 8-ми септември от 18,30 час
52
1
 
11
 
! Отговори
до 58 преди 9 години
а така бостанджии - съкращения на всички пари, и пренасочването им на 100% за олигархията. Ще си кажете това бостанджиите...
51
1
 
4
 
! Отговори
Пешо преди 9 години
Е дека са ви парите бе? Комунистите ли ги откраднаха или се изпариха? Абе май са на ората под дюшеците!
50
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Правилно. Скрий личната ката на баба си и дай две на МНУТРАТА.
49
2
 
14
 
! Отговори
гарабедчо преди 9 години
Тия служебните само дрънкат и се чудят откъде да чопнат нещо. Порожанко за една година извън фонда е огладня явно .Имат още 45 работни дни . А назначавали и курдисвали. Смляха медиите с дрънкането си, не можем да чуем от от тиквочко нито една умнотия . Айде стига бе стига са се пенили . на боко ченето му се схвана от мълчание.
48
2
 
16
 
! Отговори
турчин преди 9 години
Каква актуализация искаш искаш да харчиш за щяло както когато беше в тютюневия холдинг. Няма да стане. Единственото решение да направите 50% съкращения в всички държавни и общински служби. Пълен външен контрол на митниците. Служебен кабинет-не се занимавайте с кадруване проведете изборите и си заминавайте.
47
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НАЛИ ДРУГАРЯТ ГЕЧЕВ КАЗА ,ЧЕ С ИКОНОМИИ ДЪРЖАВАТА МОЖЕ ДА СЕ СПРАВИ. ПЪРВО ДА СЕ НАПРАВИ ИКОНОМИЯ ОТ ЗАПЛАТИТЕ НА ДЕПУТАТИТЕ,КАКТО И НИКАКВИ РЕМОНТИ НА СЪЩИТЕ ДЕПУТАТИ , ПОСЛЕ ДА СЕ НАПРАВИ ИКОНОМИЯ И ОТ СУБСИДИИТЕ НА ПАРТИИТЕ . СТИГА ИКОНОМИИТЕ ДА БЪДАТ ВИНАГИ ЗА СМЕТКА НА ГЛАДУВАЩИТЕ !
46
1
 
14
 
! Отговори
True преди 9 години
До всички, които разбират само от протестиДупка все още няма - заложен е дефицит от 1.8% от БВП - сега е според Порожанов 1.4%. Всички знаем, че втората половина на годината приходите се повишават поради летния туризъм, зърнената реколта и др. Просто, служебното правителство не трябва да служи на политически цели и да продължава да назначава хора. Защо са на Близнашки 10 души в политически кабинет? Защо на държавна хранилка са Мануела Манолова и други подобни... А и фискалния резерв - 8.8млрд.
45
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вие четете заглавието, но вижте и текста, където си пише колко е резерва, двойно отколкото при вдигналия кръвно. А чао.
44
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя може да прави ремонт само на жена си или любофника си, Веске, престани да пишеш за неща които не трябва да прави това служебно правителство. Работата им е да организират и проведат избори.
43
2
 
7
 
! Отговори
47 виж 48 преди 9 години
Жалки сте ве. Меко казано.
42
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя който реве че бюджета е продънен реве, щото да се оправдава, като го продъни. А тоя който твърди че е пълен няма намерение да го продъни.
41
0
 
14
 
! Отговори
Веско преди 9 години
Това че много платени субекти го твърдят съвсем не означава че е вярно. Само че трябва да се информираш от доста източници за да се убедиш, че това което се казва от тия типове обикновено е прах в очите. Бюджета и без актуализация ще издържи до 3% дефицит, това го каза и служебния финансов, преди да му наредят да пропагандира.
40
0
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Всичко е на политическа основа,въобще не му вярвам на тоя Порожанов ли е какъв ли е -помните ли скандала във фонд Земеделие точно със този човек.И никакъв финансист не е, по скоро е един продажник който да парички е готов на всичко,затова и се съгласи да бъде фин.министър-просто само той се съгласи защото е "Винаги готов".А на ирландсата овчарка още по малко вярвам,пък на Борисов съвсем.
39
9
 
2
 
! Отговори
Веселин преди 9 години
не ме интересува какво си мислите за Бойко,но ако до една година не тръгнем на горе и АЗ ще избягам от БГ......хората за 4/5 години си направиха държавите ,а нашите само себе си гледат.Какво го хвалите Орешарски,не виждате ли че нищо не работи като хората.....или ви плащат за да пишете......ПРЕДАТЕЛИ....КОЛКО ХОРА ТРЯБВА ДА ВИ КАЖАТ ,ЧЕ В ХАЗНАТА НЯМА ПАРИ И СЕ Е ХАРЧЕЛО КАТО ЗА ПОСЛЕДНО.....ДОБРЕ ЧЕ ТОЗИ ПОТОК/ЮЖЕН/ГО СПРЯХА,ЧЕ ПАК НИЕ ЩЯХМЕ ДА ПЛАЩАМЕ ,А ДИВИДЕНТИТЕ ЩЯХА ДА СА ЗА ДЕЛЯН И ЦВЕТА
38
15
 
11
 
! Отговори
:-) преди 9 години
Пилците се броят наесен, господа/другари или каквито там сте/ комунисти.Аз ще гласувам, а вие?Предлагам да наблегнем на кампания тип "Скрий личната карта на баба си! Спаси България!"