Цветанов критикува енергийната ни зависимост на форум в Рига

"Тя е Ахилесова пета на сигурността на България"
21 авг 2014 17:51,
53
Цветанов критикува енергийната ни зависимост на форум в Рига
Снимка: ГЕРБ

Зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов разкритикува енергийната зависимост на България по време на международна конференция в Рига. Според бившия вътрешен министър енергийната зависимост остава Ахилесова пета на сигурността в страната.

Редица събития от началото на 2013 г. дават основание да твърдим, че енергийната сигурност е в тясна връзка и с темата за държавната независимост и суверенитет. Това каза Цветанов в изказването си пред конференцията „25 години след Балтийския път и рухването на тоталитарния комунизъм“ в Рига. Според Цветанов, наследената от комунистическото ни минало енергийна зависимост е твърде голяма.

Още по темата
“Балтийските страни познават добре похвата на Русия да използва енергийната зависимост като политическо оръжие срещу тях. През годините Москва неведнъж се е опитвала да се възползва от монопола върху доставките на природен газ, за да гарантира политическото си влияние в региона“, каза Цветанов. Той допълва и че са добре известни опитите за тази цел да бъдат използвани руските етнически малцинства.

Пред форума Цветанов обяви, че България подкрепя създаването на Eвропейски енергиен съюз. „Така ще намалее възможността за политически натиск върху отделни държави при сключването на дългосрочни газови споразумения със страните извън Съюза.

Европейският енергиен съюз е особено необходим на България, чиято енергийна зависимост остава Ахилесова пета на сигурността“, каза още зам.-шефът на ГЕРБ.

Според него България трябва на първо място да обвърже газопреносната си мрежа с тези на своите съседи, за да може да си осигури достъп до алтернативни доставки на синьо гориво от Каспийския басейн и Близкия изток.

„Пред бъдещото правителство стои като приоритет и разработването на газовите залежи в Черно море и в Мизия, които ще осигурят по-евтин газ за българските потребители“, смята той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
народе я ми кажи кой искаш да те управлява Комунист ли или бивш Комунист
39
0
 
7
 
! Отговори
иван преди 9 години
този пъпеш нямаше ли забрана да излиза от страната и да ни срами навсякъде?България се управлява от хора с тъмно минало,следствени и вече може и от бивши затворници!
38
0
 
7
 
! Отговори
ХА-ХА преди 9 години
До 43 - САЩ може и да ни дадат газ - ШИСТОВ! И с Мариците 1 и 3 ще продължат да ни продават по-скъп ток от този в АЕЦ "Козлодуй", а и сме длъжни да им го изкупуваме. Но карай да върви, Физкултурникът разбира и от енергетика!
37
0
 
9
 
! Отговори
до кога? преди 9 години
Ц.Ц. продължава да прави платени изказвания и да бута страната към крайна мизерия. САЩ няма да ти дадат никакъв газ, а и Русия си сключва споразумения със страните от Близкия изток. От къде бе *** ще взимаме газ? САЩ ще платят на теб и на Б.Б. ама българите нищо няма да видят от вашите сделки и ще сме единствените хора отговарящи на дефиницията за "роби" в 21 век. Ако се върнете на власт трябва всички да си ходим от БГ.
36
5
 
30
 
! Отговори
Иван Иванов преди 9 години
Изумен съм.Кой е упълномощил един с ефективна присъда да говори от името на българите?И то по въпроси от които няма хабер.Жалко,че го слушат,въпреки че знаят що за стока е.
35
30
 
7
 
! Отговори
прокурор-пенсионер преди 9 години
Това да си червен *** е задължително да си *** и да пишеш само по опорна точка. Ало , може ли да сте толкова наивни та чак прости. Ц.Цветанов на всички международни форуми на НАТО и ЕС го канят и му дават думата. Това ще стане ли ако го смятат за престъпник. Желанието на Станишев и Доган и Ц.Йовчев не може да стане реалност, защото няма нищо срещу Цветанов.
34
8
 
23
 
! Отговори
Ей,я по кротко преди 9 години
покажи ми една държава,преуспяла ,зависима от ES или от USA и ще се съглася с мнението ти и в никакъв случай не съм русофил,просто трябва да си гледаме нашия интерес.Ако смяташ да ми даваш примери ,като Гърция и т.н откажи се много съм пътувал.
33
21
 
8
 
! Отговори
Руставели преди 9 години
До Ей,я по кроткоЯ сега ми кажи една преуспяваща страна, зависима от Русия и ставам пръв русофил!!!
32
2
 
12
 
! Отговори
Ей,я по кротко преди 9 години
не се дръжте като победители,че ми увеличавате колебанията.Ако сме независими от едните ще сме зависими от другите,познайте за кого съм
31
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Той допълва и че са добре известни опитите за тази цел да бъдат използвани руските етнически малцинства" Добро утро,като знаете това защо не спрете заселването на рашъни в България бе?Чакате да стане ,като Крим ли..?
30
4
 
23
 
! Отговори
парата преди 9 години
А софийските ТЕЦ заредиха ли си резервоарите с мазут и като спре газа да не почнат тогава да търсят алтернативата на газовото гориво? Ами ако това стане през най-студеното време?
29
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ха-ха, професор Цветанов - питам се всички ли са ненормални, та приемат това за нормално ?
28
30
 
7
 
! Отговори
бсп преди 9 години
Червени кукумявки напускайте страната докато е време.Дойде ли ГЕРБ на власт, нищо хубаво не ви чака.
27
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"разработването на газовите залежи в Черно море и в Мизия"За това иде реч. Морето и Житницата на България вече са купени и продадени на американците.
26
5
 
24
 
! Отговори
спфиянец преди 9 години
Големият Шлем на Тиквата ше рече съюз с Гоце и ДПС и поглъщане на всички финансови потоци в страната с любезното съдействие на цру... За нас - бананова република без банани, без Южен поток и атомна енергетика - така де и на другите "партньори" от гейропа не им харесва да имаме евтина енергия-производство-конкуренция - за нас бананите за тях печалбите, яжте силни сигнали и ясни знаци... Гласувайте за гроб па да се затриеме най-накрая от картата и да им хартиса територията за всякакви ***...
25
4
 
27
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
не гласувайте, или гласувайте за гроб - ще му гледате на тоя академик по физкултура мутрата през рамото на тиквата всеки ден, и такава енеггийна независимост проповядват *** *** на хранилка в цру и дд, че след 1г. ще внасяме ток за базата, пък пиковите зелени далаверки на цеца и помияра назначен президент ще ви цъкат по 90% от сметката - разбира се всичко ще отива в джобовете на неоколониалните чораджии и ще се изпарява пт страната а местните дерибеи ще ви се разхождат по умните глави
24
5
 
28
 
! Отговори
Независим преди 9 години
Стратегията за енергийна независимост на Цветанов е като политическата му независимост. От него нищо не зависи, а от американското посолство.
23
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Малко БългаринЗа цената и срока на хамериканските тецове питай р.овч. в краен случай вальо топлото.
22
4
 
27
 
! Отговори
е преди 9 години
Скрий се вече Цвъкльо. Не се ли накради
21
2
 
18
 
! Отговори
Малко Българин преди 9 години
1.Ако искаме да сме независими от руския газ,никой не ни пречи да си го закупим от всяка страна по света / ако ни изнася цената / 2. Ако искаме енергийна независимост, да ми обясни как се вписват в нея 30 годишните договори с 2 АМЕРИКАНСКИ ТЕЦ.