Сезират прокуратурата за разрешенията за строеж на "Корал"

МРР: Те са издадени без актовете, изисквани по закон
22 авг 2014 14:53, Миглена Иванова
4
Сезират прокуратурата за разрешенията за строеж на "Корал"
Снимка: архив, БулФото

Министерството на регионалното развитие (МРР) ще сезира прокуратурата заради издадените разрешения за строеж в района на плажа "Корал". Това е съобщила регионалният министър и вицепремиер по икономическото развитие Екатерина Захариева на среща с представители на сдружение "Да запазим Корал", съобщават от пресцентъра на ведомството.

В срещата са участвали също началникът на Дирекцията за национален строителен контрол Милка Гечева и представители на Министерството на околната среда и водите.

Министерството ще поиска от прокуратурата да протестира разрешенията “поради наличие на тежки пороци при тяхното издаване, водещи до нищожност”, пише в съобщението.

Разрешенията са издадени и презаверявани без актовете, които се изискват по Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и Закона за биологичното разнообразие (ЗБР), се допълва в съобщението.

Решенията за преценка на необходимостта от ОВОС са издавани в периода 2004-2006 г. и са изгубили своето правно действие, тъй като съгласно ЗООС срокът им е петгодишен. Липсват и оценки за съвместимост по ЗБР, което е основание за спиране на строежите от строителния контрол и кмета на общината.

Екатерина Захариева е била категорична, че няма да се допусне строителство върху дюни. Тя е напомнила, че проблемът с плажа "Корал" датира от периода 2004-2006г., когато принципал на плажа като изключителна държавна собственост, преди приемането на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, е бил областният управител на Бургас. В това си качество той е следвало да обжалва одобрените застроителни планове, с които е допуснато застрояването в съседните на плажа имоти.

Вицепремиерът е обяснила, че опазването на дюните и плажовете от застрояване може да стане единствено с приемането на кадастрални и специализирани карти, които в момента се изготвят. Към днешна дата няма актуализирани специализирани карти и регистри за 39 плажа с дюни по Черноморието. За тях ще се направи всичко възможно до месец това да се случи. Сред тях е и плажът "Корал".

Според Захариева приемането на кадастралните карти ще реши проблемите като цяло, защото ще е ясно записано кое е дюни, което е защитена зона, кое е резерват.

Министър Захариева се е обявила и за разделяне на плажовете по категории, за да са информирани туристите, кой плаж какви условия предлага. Според нея добра мярка би било и обособяването на "зелени плажове", какъвто може да е "Корал".  При отдаването на концесия за такива плажове могат да залегнат изисквания за ограничаване на броя на преместваемите обекти, шезлонгите и чадърите, за да се осигури повече свободна площ.

Захариева се е ангажирала и с проверка за това как общините изразходват постъпващите при тях приходи от концесионната и наемната цена върху плажовете.

Милка Гечева е уверила, че строителният контрол ще предпреме действия съобразно правомощията си, за да не допуснат строежи, които нарушават строителното и екозаконодателството.

Екатерина Захариева обаче е подчертала, че трябва да се търси баланс между опазването на природата, привличането на качествени инвеститори и правата на частните собственици.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: Милка ГечеваДНСКМРР
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 2Прав си за по-голямата част от черноморието, но не навсякъде е така.Бяхме с гаджето на Смокиня преди 2 седмици в един много приличен хотел, нищо мутренско, няма дразнещи чужденци, няма строежи на дюните, крависо е, плжаът е чист и има рибки.На бар Верано и околните ходят млади работещи хора, няма гнусни мутри и кифли като на Какао в Слънче бряг, всичко е цивилизовано, спокойно и забавно.Има други такива места, за жалост са малко
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аре стига бе мама му деее, на този плаж НЕ ТРЯБВА ДА СЕ СТРОИ.То бива и афринканска смотана република да сме, ама да си бастисаме всичко красиво...ТОВА НИКОЙ НЕ ГО МОЖЕ КАТО НАС
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето защо не ходя у нас на море. Смрад, презастрояване, мутрашко-пияндурски изцепки, шум, прахоляк и стада пияни англичани и руснаци. То си е кефа на *** да си го причини това човек...
1
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Екатерина Захариева обаче е подчертала, че трябва да се търси баланс между опазването на природата, привличането на качествени инвеститори и правата на частните собственици"С опазването на природата в България не би трябвало да се правят компромиси и не би трябвало да се сравнява с привличането на инвеститори и права на частните собственници, които в голямата си част са корумпирани бизнесмени.