Създава се представа, че мачът е изигран, но ще ги изненадаме!

В българската политика не може да се върви на инат, твърд е Мерджанов
Обновена: 22 авг 2014 14:18 | 22 авг 2014 12:30, Веселина Йорданова
76
Създава се представа, че мачът е изигран, но ще ги изненадаме!
Атанас Мерджанов. Снимка: архив, БулФото

Резултатите от изборите ще бъдат една изненада за тези, които предричат, че БСП ще бъде трета политическа сила и няма да набере нужната преднина, отсече говорителят на НС на БСП Атанас Мерджанов пред TV7.

Попитан колко места очаква да има БСП в бъдещия парламент, той отговори, че ще постигнат такава численост на парламентарната група, която да даде възможност партията да е назаобиколим фактор – над 60.

Още по темата
„БСП оценява сложността на политическия момент. Имаме и допълнителна сложност, че излязохме от едно управление, което подкрепяхме. Тя се състои в това да обясним на нашите избиратели какво се опитахме да направим, за какво ни попречиха, какъв беше протестът, който сега е на власт”, заяви Мерджанов.

На въпрос за отношенията между БСП и ДПС той коментира, че двете партии са имали партньорски отношения в рамките на две управления и са постигнали много значими резултати за България.

„Последните 2 месеца обаче след европейските избори ние се разминахме по някои важни, кардинални въпроси и това ни отдалечи по отношение на визията за България, в това число и за актуализацията на бюджета”, поясни той, но подчерта, че това не означава, че след изборите няма да се търсят възможности на базата на конкретно споделени, аргументирани и публично известни ангажименти, които всяка една партия би трябвало да приеме.

Той подчерта, че става въпрос за усилията, които всяка една партия трябва да положи след резултатите на изборите, за да се постигне максималното за едно стабилно управление.

„В момента се създава представа, че мачът вече е изигран – ГЕРБ ще бъде първа политическа сила с 240 депутати, ако може, защото това е най-доброто за България. Това са уверенията, които Борисов отправя. Той заплашва, че ако няма мнозинство, няма да управлява. Радан Кънев плаши, че с БСП никога няма да управлява. Така не може на инат да се върви в българската политика”, категоричен бе той.

Мерджанов подчерта, че отговорност за състоянието на страната носят и тези, които са били в управление, и тези, които са били в опозиция.

На въпрос за бъдещи отношения с Реформаторския блок, Мерджанов отговори, че двете партии са абсолютно различни и допирни точни могат да се търсят само по отношение на основни национални приоритети.

За реденето на листите в БСП се водят интензивни диалози с местните структури, коментира говорителят на партията и призна, че има напрежение в Благоевград. „Водят се разговори и така трябва да прави всяка една политическа партия. Това, че само БСП го прави толкова публично и прозрачно, е проблем на цялата ни система”, изтъкна той.

По думите му вчера на разговорите с представители на местата организация е станало ясно, че се е създало грешното впечатление, че болшинството от хората в организацията в Благоевград не искат Кристиан Вигенин за водач на листата.

„Вчера достигнахме до единното схващане, че е право на НС на БСП, след като отчете предложенията на областната структура, да утвърди листата. Най-вероятно това ще е Кристиан Вигенин”, каза още той.
Мерджанов призова членовете на БСП, които в последните дни изказват мнения за пренареждане на листите, да се борят заедно за постигане на максимален резултат.

„Това, че ще влязат само водачите на листи, не е точно, защото има промени в Изборния кодекс и има преференции. В крайна сметка тежестта на всеки един от представителите в листата идва от подкрепата чрез преференция”, обясни той.

За служебното правителство Мерджанов бе категоричен, че то е дело на президента Росен Плевнелиев, ГЕРБ и Бойко Борисов. „Плевнелиев беше министър от ГЕРБ. Плевнелиев стана президент с категоричната подкрепа на ГЕРБ. Плевнелиев се съобразява изцяло с това, което излиза от ГЕРБ и като внушения и като политики”, обобщи Мерджанов.  

Помолен да коментира изказвания на представители на АБВ в медиите, той отговори: „Ние с АБВ не водим война, по-скоро е обратното – АБВ води война с БСП и с отделни нейни представители. Те са хората, които правят коментари по нашите листи”. Той подчерта, че не тяхното мнение е важното в случая, а какви ще са действията на БСП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ne iskam Tikvoca I Ceco
61
1
 
2
 
! Отговори
фен преди 9 години
Леле що *** е нaизлязло дa подкрепя мерджaнa. Тия червените могaт дa имaт добър рвзултaтa сaмо aко лупят соaтaтючно глaсое. Зa съжaление открaднхa толковa много зa еднa годинa че може. И дa си плaтят
60
1
 
3
 
! Отговори
Мишето преди 9 години
Този кабинет е на власт само, за да може да подсигури безпроблемното избиране и последващо управление на ГЕРБ
59
1
 
3
 
! Отговори
Стефан преди 9 години
Ако целта на правителството е да върне доверието на народа в институциите, на този етап не се справя особено добре с целите си
58
2
 
4
 
! Отговори
Емил преди 9 години
Направо не знам как Близнашки допусна Борисов и Плевнелиев да го превърнат в тяхна кукла на конци
57
1
 
4
 
! Отговори
Цеци преди 9 години
Основната задача на служебния кабинет е да организира изборите и да поддържа установения ред в страната, а не да действа, като постоянно назначено правителство, което личи от всяко негово действие
56
4
 
4
 
! Отговори
Тони преди 9 години
Това " служебно " правителство много бързо губи народното одобрение. И обичайно, все пак герберските политики не се нравят на никой нормален човек
55
2
 
3
 
! Отговори
Алек преди 9 години
С колосалните издънки на хората на Бойко и със стабилните и ясни изказвания на представителите на червените съм сигурен, че до провеждането на изборите разликата между БСП и ГЕРБ ще бъде стопена
54
3
 
2
 
! Отговори
Марин преди 9 години
Мерджанов отново се изрази точно и на място относно ситуацията и посочи виновниците за проблемите в момента
53
1
 
4
 
! Отговори
Бошето преди 9 години
Време е вътрешните борби в БСП да престанат и всички да се обединят около лидера си, за да могат да постигнат така нужния на България добър резултат на изборите. Просто не бива да позволят на ГЕРБ да спечели заради вътрешни неразбирателства, защото както се вижда дори в момента управляват те и положението е плачебно
52
0
 
3
 
! Отговори
Весо преди 9 години
За разлика от другите авторитарни партии в България където има най-много по двама представители, които народа да знае поименно, то в БСП всички номинирани за лидери са добре познати и утвърдени политици - това изказване го потвърждава
51
1
 
4
 
! Отговори
Пламен преди 9 години
Напълно съм съгласен с представителя на БСП и се надявам, че ще бъдат взети мерки да се премахнат тези огомни нередности
50
2
 
4
 
! Отговори
Стоян преди 9 години
Каквото и да се говори БСП си остава единствената партия която може да извади България от кризата
49
1
 
6
 
! Отговори
червенушко преди 9 години
Не се и съмнявам ! Пак ще измислите някоя костинбродска афера
48
2
 
3
 
! Отговори
пенсионер преди 9 години
Др.мЕРДЖАНОВ,Да наистена има изненада катоуправлявашти заърбихте вложителите вКТБи не съдействате за изплаштане поне на гарантираните влогове.Ако знаеш как са ги спестявали от залъка си са отделяни .Дане говорим за почивки и деликатеси хляб и кисело мляко. Сега гласувайте за нас да имаме решаваштфактор в43НСда ама....
47
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя май за последно се смее. Отвращават ме тези ***. Много добре знаят какви ги дробиха, знаят че ще имат малко депутати, но най-вече се притесняват да не им изкарат керливите ризи, да се разбере какви са ги вършили, какво са подписвали и колко пари са взели, за да продадат България. Само като ги слушам какви ги дрънкат, а пък какви ще ги дрънкат до изборите, не ми се мисли. Змията хапе, когато умира, нали.
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 52. Това даже не е смешно.
45
2
 
8
 
! Отговори
Винету преди 9 години
Каква изненада, бе мухъл? Наредили сте се същите противни стари червени мутри и понеже я имате 30 депутати, я не, ще се изпоядете кой да е отпред в листите. Хайде марш в историята!
44
4
 
12
 
! Отговори
АЗзззз преди 9 години
Мерджанка на 5 октомври ще ти СПАРУЖЕМ *** усмивка!
43
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
по добре БСП от герб.