Близнашки: Да не вземаме страна в конфликта между Русия и Украйна

Визия 2020 за НАТО ще бъде преработена, успокои той
Обновена: 27 авг 2014 18:14 | 27 авг 2014 14:48, Веселина Йорданова
135
Близнашки: Да не вземаме страна в конфликта между Русия и Украйна
Снимка: Булфото, архив

Да не вземаме страна в конфликтната ситуация между Русия и Украйна и по въпроса „кой е крив и кой е прав“. Това е позицията на кабинета по кризата, изразена от премиера Георги Близнашки сред днешното заседание на правителството и на Съвета по сигурността към МС.

Още по темата
„Не одобряваме бруталните действия на моменти на руското политическо ръководство, анексирането на Крим и т.н. Затова смятаме, че и двете страни трябва да се въздържат от крайни действия“, подчерта Близнашки, който напомни, че има международен натиск напрежението в региона да се успокои.

Премиерът съобщи, че документът позиция на страната ни за срещата на Върха на НАТО в Уелс ще бъде преработен, „за да не се слагат отговорности върху или друга от страните в този конфликт“.

Проектът предизвика критики, а от АБВ поискаха оставката на военния министър Велизар Шаламанов с аргумента, че документът е войнолюбив и опасен.

Близнашки каза, че според него България трябва да поддържа по-умерена и по-балансирана позиция. Той смята, че именно в този стил ще са и документите, които ще се приемат на срещата, която ще се състои на 4-5 септември в Уелс.

„Не можем от една конфликтна ситуация, колкото и тежка да е тя, да се правят дългосрочни изводи и заключения за националната сигурност в страната“, категоричен беше той.

Премиерът определи българския документ, който предизвика негативна реакция, като „твърде суров начален работен вариант“.

По думите му още вчера той е бил свален от интернет, а днес - оттеглен на заседанието на Съвета по сигурността.

Бях много строг и предупредих, че предварителни текстове, които не са съгласувани с министър-председателя, не мога да се обнародват, подчерта Близнашки и допълни, че това са „твърде чувствителни материи“ и „националната сигурност вълнува всички“.

По думите му ще има нов текст, макар че редица неща най-вероятно ще останат и в окончателната позиция за срещата в Уелс.

Премиерът съобщи, че в понеделник ще се състои извънредно заседание на Съвета по сигурността.

Според Близнашки с действията си в последните 24 часа правителството преодоляло „миникриза“. По думите му всички партии трябва да участват в разговори по тази тема и ще имат възможност да вземат отношение по алтернативния вариант, който ще бъде представен много скоро.

По-рано днес президенът Росен Плевнелиев защити публикуваната проектопозиция.

Той посочи, че залегналите в проектодокумента позиции изцяло се припокриват с официалната позиция на Алианса, нееднократно изразявана от генералния секретар на НАТО, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
 
Визията е на етап работен вариант и до представянето на позицията на страната ни на Срещата на върха на НАТО в Уелс ще продължи работата по проекта, уточни той.

„Трябва експертите, които са представили тази работна версия, да я защитят пред Съвета по сигурността при Министерския съвет, правителството да одобри окончателния вариант“, заяви президентът и допълни, че едва след това той ще даде оценката си.
 
Държавният глава посочи, че одобрява подхода, който е приложен за изготвянето на  документа.

По думите му  в писането й са участвали уважавани експерти.

„Версията бе публикувана за обществено обсъждане, за да се чуят колкото се може повече гледни точки“, заяви Росен Плевнелиев и добави, че е важно на Срещата на върха на НАТО България да представи легитимна и ясна позиция за целите ни в рамките на Алианса и визията ни за решаването на проблемите в сектор „Сигурност“ в региона и по света.
 
В проекта на документа на МО е записано, че Русия и нейната политика са сред рисковете за националната сигурност на България.

Според текста България се оказва в една от зоните с най-голяма концентрация на рискове и заплахи в Евроатлантическата общност.

Като заплаха от североизток се посочва кризата в Украйна, която е продукт на дългосрочната амбиция на Русия да възстанови влиянието си в бившето съветско пространство и чрез това да се утвърди като полюс на сила.

Като основен риск за България е посочена новата хибридна война, съчетаваща конвенционални методи с похвати от партизанска, кибернетична и информационна война, както и с действия, противоречащи на международното право.

Сред спешните мерки за превъоръжаване документът посочва закупуването на многофункционален тактически изтребител, модернизацията на съществуващите фрегати тип Е-71 и подмяната на тяхното въоръжение, както и придобиването на нова бойна бронирана машина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
1
 
2
 
! Отговори
ВАНКАТА преди 9 години
ОЩЕ ЕДНО ДОКАЗАТЕЛСТВО ,ЧЕ СДС И ГЕРБ СА КРЪВНИ БЛИЗНАЦИ НЕ САМО ПО ОТНОШЕНИЕ РУСИЯ И НАЦИОНАЛНАТА НИ СИГУРНОСТ . ТЕ СА БЛИЗНАЦИ ПО ЛИКВИДАЦИЯ И РАЗГРОМ НА ИКОНОМИКАТА НИ ! ПРОСТО СА УМИШЛЕНО ПРОГРАМИРАНИ БЕЗХАБЕРНИЦИ !
107
1
 
0
 
! Отговори
карина преди 9 години
112 , ако ще трябва всеки да споделя съгласие с напраненото преди него то вяма шанс да видим нови лица..........
106
0
 
0
 
! Отговори
fj 111 до 112 преди 9 години
По принцип позицията на даден политик трябва да е в унисон преди всичко с неговите убеждения, защото подписаните споразумения не са непременно и задължително най-правилните по принцип.
105
1
 
3
 
! Отговори
ta0mi преди 9 години
Няма конфликт Русия-Украйна.Конфликтът е САЩ-Русия
104
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разумна позиция
103
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Четеш и не знаеш ,дали това ,което се пише тук е от българи ,или от руснаци......долна продажна русофилска ***....вън от България ...
102
0
 
0
 
! Отговори
до 111 преди 9 години
трябва да е с унисон с ценностите за който България, в лицето на всички правителства от 1989г., е подписала ангажименти, споразумения, задължения!А какви са те...?Ще трябва да четеш повече.
101
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До дачн 100А каква трябва да е ориентацията му ? Проамериканска ?
100
6
 
9
 
! Отговори
Таня преди 9 години
До ЕнчевДа, по всяка вероятност по-голяма част от българите си задава този въпрос, но вече си е отговорил. Такава концентрация на *** досега не е имало. Ясно, че критерият е бил, колкото по-голяма американска *** си, толкова си по-подходящ. Добре, че имат само месец,защото май ще бъдат изгонени с .... Как един не направи читаво изказване. Нали трябваше да подготвят избори, но правят само политически чистки, а една лелка ни заплаши и с режим на тока, а сега и заплаха от Русия, ууууууу
99
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хубаво, превъоръжаване. Ама пари от къде. На гол тумбак чифте пищови. От санкциите пострадахме, колана ще затяга ме за да останат пари за превъоръжаване, а зимата почти сигурно Русия ще ни спре и газа. А сиктир от НАТО и от тъпите украинци и руснаци.
98
13
 
8
 
! Отговори
Валери преди 9 години
ако бяха живи Апостола , Ботев ,Бенковски , Вазов на 9 септември 1944г. щяха да бъдат първите разстреляни от комунистите или предадени на руснаците и изпратени в Сибир
97
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя така наречен президент на РБ на който и аз гласувах доверието си за което сега много съжалявам се оказа най-долен предател на интересите на България и защо ли? Защото на 100% е член на юдео-масонска ложа. Ако не е щеше да милее за родината си -- а дано а *** надали като всички политици досега които са се продали на евреите и извършват геноцид на собственият си народ.
96
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
още Васил Левски , Раковски и др. са си казали мнението за руснаците , ама кой да чете.
95
6
 
16
 
! Отговори
ник преди 9 години
После да не се чудите защо газта е толкова скъпа за нас! Такива *** нанесоха на България щети за милиарди подкокоросвани от *** УСА
94
11
 
8
 
! Отговори
тролгеносен преди 9 години
Близнашки се огъна. Написаното от МО беше убийствено точно.
93
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До МитовДа, ама как да стане като тиквеника сложи това *** за президент?
92
7
 
10
 
! Отговори
Божо преди 9 години
Ако не бяхме в информационна война с ***, нямаше да има такава мощна обратна реакция на заявената позиция на Военното ни министерство !!! НИЕ СМЕ В ИНФОРМАЦИОННА ВОЙНА с кремъл , обаче борисов е дръпнал шалтера , защото е селски хитрец и разчита на "снишаване" !!!
91
4
 
20
 
! Отговори
135 преди 9 години
С какво ще купувате оръжия бе нещастници? Хайде да ви няма, заедно с джуджето президент,че само поразии правите!
90
14
 
4
 
! Отговори
дачн преди 9 години
"Да не вземаме страна в конфликта между Русия и Украйна" .....Ясно, вече е взел страна. Без да чета статията разбирам за про-руската ориентация на т.н. премиер
89
1
 
26
 
! Отговори
джоро преди 9 години
стига с тез нещастници дето ви баламосват и ги дарувате с власт въпреки ес и нато никага срещу русия другото е глад и пукане на чакъл