Кабинетът следи внимателно подготовката за вота

Близнашки: Не трябва да пада и сянка на съмнение върху изборния процес
Обновена: 27 авг 2014 16:40 | 27 авг 2014 15:53, Веселина Йорданова
11
Кабинетът следи внимателно подготовката за вота
Георги Близнашки и Емилия Друмева. Снимка: БТА

Премиерът Георги Близнашки увери, че кабинетът следи внимателно подготовката за предсрочния вот, за да не падне и сянка на съмнение върху изборния процес.

„Крайната цел е една за всички – демократични избори, които да дадат легитимен резултат, който се приема от всички и не се оспорва от никого“, подчерта Близнашки, като призна, че е „красиво да се каже, но трудно да се направи“.

Премиерът присъства в началото на първото заседание на Гражданския борд към МС за изборите, в който са поканени представители на близо 40 неправителствени организации и експерти. В Борда те ще работят безвъзмездно.

Премиерът напомни основния ангажимент на служебното правителство да проведе свободни и честни избори съвместно с гражданското общество.

Близнашки каза още, че всички критики и препоръки, които ще се отправят от Изборния борд, незабавно ще бъдат разгледани от институциите.

Председател на Гражданския борд, както и първия път при служебното правителство на Марин Райков, е бившият конституционен съдия проф. Емилия Друмева.

Тя съобщи, че той ще провежда редовни заседания всяка седмица в понеделник, като не са изключени и извънредни.

Бордът ще има експертно-консултативни функции във връзка с изборния процес, а за всяко от заседанията ще се изготвя стенограма.

„Обединени сме от доброто усилие да се случват позитивни събития в изборното пространство“. Така проф. Друмева отговори на въпрос как ще бъде предотвратена втора „Костинбродска афера“. Според нея рискът това да се случи е силно минимизиран.

Първото заседание на Гражданския борд днес беше посветено на приемане на правила за работа.

Още на него обаче бяха поставени и казуси, по които да се работи. Математикът проф. Михаил Константинов заяви, че методиката за изчисляване на изборните резултати е сбъркана и според него това трябва да се промени, преди да се срине доверието в изборите.

Впоследствие пред журналисти той обясни, че при определени разпределения на гласовете по избирателни райони тя не работи.

В този случай ЦИК трябва да вземе решение и проф. Константинов призова това да стане, преди случаят да възникне. Константинов уточни, че мандати не се губят на национално ниво, но съответната партия не знае в кой район да получи мандата си, тоест „методиката гърми при разпределение на мандатите по райони“. Този мандат е човешка съдба, отсече математикът.

По думите му при приемане на Изборния кодекс е била дадена вярната методика, но тази част е била махната при обсъжданията в 42-то НС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
1
 
! Отговори
До 8-и: преди 9 години
А в същото време тролски ..й цепи дупката в цепката на женка ти!
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Не трябва да пада и сянка на съмнение върху изборния процес...", Близнашкиии, Близнашки - то не сянка, а цяло затъмнение вече е "паднало" в/у него!
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А щом внимателно следи... е, всички, които нямат намерение да гласуват, нека проверят дали не са се подписали в изборните списъци, премиерът ни е майстор в намирането на подписи без знанието на автора им.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да следи, следи за честната надпревара но един играч вече се въргаля по коридора!
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Че сянката върху вота вече е паднала и я пази да не се вдигне самият проф.Близнашки.Нали това му е работата-да пази сянката,та да получи после ТИКВЕН медал!
1
2
 
5
 
! Отговори
L. преди 9 години
Бас държа, че е така. Къде е този път печатницата?