Социолог: Предстоят първите безнадеждни избори

Избирателната активност ще бъде ниска, заяви Кольо Колев
Обновена: 28 авг 2014 14:34 | 28 авг 2014 10:15,
96
Социолог: Предстоят първите безнадеждни избори
Снимка: архив Булфото

На пети октомври предстоят първите безнадеждни избори. Такава прогноза направи социологът Кольо Колев в сутрешния блок на Нова телевизия. Според него в изборите досега винаги е имало политическа партия, която е привличала доверието на избирателите.

Колев прогнозира и ниска избирателна активност, която ще се дължи на факта, че за първи път няма да има „добри“. Именно заради това според него изборите на 5 октомври ще са прелюдия към нови избори.

Според социолога ГЕРБ най-вероятно ще имат по-малко на брой депутати, отколкото имаха в досегашния парламент. Те бяха 97. „Идеята за пълно мнозинство е пропаганда“, допълни той.

По думите му е нужна политическа култура, за да може въпреки различията между партиите в следващия парламент, да се направи мнозинство, което да може да управлява. „За съжаление, това, което наблюдавахме в последните години, не говори за някаква дивна политическа култура“, допълни той.

Той даде пример с Холандия, където по думите му от 19 век насам управляват само коалиции и няма еднопартийно управление. „Там партиите се противопоставят, но намират форма на диалог, тук сме далеч от това нещо“, поясни Колев.

Той определи въпроса дали изобщо ще има парламентарно мнозинство в следващия парламент като основна интрига. Според него е по-вероятно това да не се случи и да се върви към следващи избори.

Според математика проф. Михаил Константинов е ясно, че няма да има партия с пълно мнозинство. За него две са основните интриги. Първата е дали ще се реализира европейският формат ЕНП в нашия парламент, тоест ГЕРБ и Реформаторският блок да влязат в коалиция. Според него е ясно, че двете партии взети заедно ще имат мнозинство. Ако такава коалиция не се случи, е възможно четвъртата и петата партия в парламента, които според него ще бъдат България без цензура и Патриотичният фронт, да бъдат привлечени към управлението.

Втората интрига, която по думите на Константинов е по-малката, е дали АБВ ще прескочи бариерата за влизане на парламента. От това зависи и дали в парламента ще има 5-6 партии или 7.

Според Константинов възможен вариант би бил управление на малцинството, какъвто опит имаше ГЕРБ от 2009 г. до 2013 г. По думите на Колев такова правителство може да се крепи с мълчаливата подкрепа на ДПС, Реформаторите и Патриотичния фронт, но това ще бъде временно явление.

Проф. Константинов коментира и методиката за преброяване на резултата при избора на народните представители. Според него тя е грешна, но въпреки това не е основание за драма и паника. „Има ситуации, при които дава грешки и при това не предупреждава. Това са 20% от случаите“, поясни той.

По думите на математика не става въпрос за количествени грешки, а за разпределение на мандатите вътре в партията. „На национално ниво проблем няма, партията си взима мандатите, но не знаят в кой район да го вземат“, разясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
0
 
! Отговори
П.Петров преди 9 години
Така си е, това са най-безнадежните избори за БСП от 1997-***.
74
2
 
1
 
! Отговори
апфф преди 9 години
да, безнадеждни за бсп и атака..те толкова се омотаха в лъжите си,че вече никой не ги иска на власт. само герб може да стабилизира държавата
73
0
 
2
 
! Отговори
педро преди 9 години
Тея цоциалози са пълни шарлатани, говорят някакви работи наизуст. Откъде реши, че няма да има активност? Разпитвал е в блока ли?
72
0
 
0
 
! Отговори
Ртф преди 9 години
Дообре
71
0
 
5
 
! Отговори
Байо преди 9 години
Напълно подкрепям 75. Българи гласувайте, разберете, че ако не гласувата е много по лошо, колегата долу е обяснил защо. И пак да се повтори, защото така партиите със твърди привърженици печелат повече. Аз също ще убедя всички, които познавам да гласуват. Аз също ще си взема отпуска, за да гласувам. Само това е решението. И никакво БСП , ДПС и такива простоти. ГЛАСУВАЙТЕ БЪЛГАРИ.
70
0
 
8
 
! Отговори
Америка преди 9 години
Кольо, кольооооо, мамин Кольо, червена *** ти долна! Да ти с*ре мачка на очилцата дано! Дали са ти стипендията товарищите от Позитано! ЗакУех се!
69
1
 
8
 
! Отговори
Vesi преди 9 години
Изборите ще бъдат безнадеждни за БСП!
68
1
 
7
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Има пресъхване на финансовите потоци за разлика от водните такива.Няма кинти и Кольо е нещастен.
67
0
 
7
 
! Отговори
Дъблин преди 9 години
Червен Колчо,нали се увери,че ти много познаваш,така че спри си *омета.
66
0
 
2
 
! Отговори
kubrat преди 9 години
vsickiat tozi sbirstina narod -da glasuva za asparuh............
65
2
 
5
 
! Отговори
до 75 преди 9 години
Ама си има платени писачи из форума, платени със същите пари като Кольо Колев, на които им се иска да има ниска избирателна активност, та ДПС да стане първа политическа сила. Да останат да решават само твърдите дебилни ядра на партиите, платените *** гласове, турските гласове, възрастните хора по селата. Е няма да стане! Аз лично, ще убедя всички, които познавам да гласуват, няма значения за кой, важно е мафиотите Доган и Пеевски да не управляват, защото нямам познати, които биха гласувал
64
1
 
2
 
! Отговори
DO BOKLUKA преди 9 години
NIE SME SOTZIOLOZITE NA TROINATA KOALITZIA,NIE SME BOKLUTZITE NA TROINATA KOALITZIA.
63
1
 
12
 
! Отговори
Варна преди 9 години
Пишман социолог
62
5
 
4
 
! Отговори
бонго преди 9 години
все пак има в прогнозата малко реалност наистина с гласуване вече не се решава нищо щото е нагласено предварително камо бои и честа стрелба оправя работата никакви илюзии
61
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 777До 72, Ти наистина ли мислиш че има смисъл да гласуваш? Не ти ли е все тая, кой ще те ..?Резултата е еднакъв или ти имаш предпочитания.
60
3
 
9
 
! Отговори
Винету преди 9 години
Червен Кольо ... отново *** позна.
59
5
 
10
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
По-добре си скъсай дипломата дядка. След управлението от последната година активността ще е над 80%, че да не се допусне подобен фарс. От това могат да пострадат само "твърдите" електорати на гласуващите под строй. Аз лично ако трябва отпуска ще взема за да ида до посолството.
58
4
 
10
 
! Отговори
777 преди 9 години
Кажи си Кольо не лъжи - защо ни манипулираш Ти. Платен изглеждаш ала бре , че кой за теб парички ще даде . Фалшива роля , фалшив герой , о Кольо далеч от избирателите стой.
57
6
 
4
 
! Отговори
ruseborn преди 9 години
На този или друг СОЦИОЛОГ са им нужни 150% в изборите за да вкара АЛЛА политически партии в парламента. Дрън-дрън. А и на АТАКА забрави да каже процентите...ВОЛЕН си е в парламента ама винаги, господа мижутурки с купени дипломи и званищ...
56
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Червен Кольо - най- богатия социолог или пере пари на комунистите! Така или иначе официално държи милиони в ошфорки! А иначе е много загрижен за бедните, които явно е ограбил или пере откраднатите им пари - типично комунистическо лицемерие!