Турция е стратегически партньор за България!

Плевнелиев: Част от енергийните ни доставки могат да минат оттам
Обновена: 28 авг 2014 21:16 | 28 авг 2014 19:31, Анисия Иванова
329
Турция е стратегически партньор за България!
Росен Плевнелиев. Снимка, архив Булфото

Турция е добър съсед и стратегически партньор за България. Това каза президентът Росен Плевнелиев в интервю за "Фокус”. Държавният глава е в Анкара за официалната церемония по встъпване в длъжност на Реджеп Тайип Ердоган като президент на Турция.

"Турската икономика се развива изключително динамично в последното десетилетие. Това е един бързорастящ пазар, където българските стоки, услуги могат да намерят своята реализация", допълни президентът. 
 По думите му Турция не е просто един огромен пазар и бързоразвиваща се икономика, а е и разпределителен център за търговия, инвестиции в една много широка част от нашия регион и по света.

"Именно затова аз съзнателно и заедно с подкрепата на българската външна политика и на не едно българско правителство се опитваме да надградим българо-турските отношения, да изграждаме нови инфраструктурни проекти – например магистрала „Марица“, планираме и свръхскоростен влак, който да свърже Пловдив и Истанбул. За това нещо вече част от елементите са в строеж", допълни още президентът.

"Виждаме новия тунел, който беше построен под Босфора с визия и огромни инвестиции и искаме да може свръхбързият влак да стигне и до България. Това ще позиционира България и като център за една много по-широка търговия между Европа, Турция, Близкия изток и Азия като цяло", каза още той.

По думите му у нас трябва да влизат повече турски инвестиции, а повече български инвестиции да отиват към Турция. "Поставихме си много амбициозни цели заедно с министър-председателя и президента на Турция да можем да удвоим стокооборота в следващите няколко години. Това е изцяло в интерес на българската икономика. Ще създаде работни места и икономическа перспектива", смята Плевнелиев.

България плаща много висока цена за това, че зависи от един доставчик и от една тръба по отношение на газовите си доставки. В тази светлина Турция е изключително важна за нас, смята той. По думите на Плевнелиев на 20 и на 21 септември той заедно с новоизбрания турски президент, с гръцкия президент, с президента на Азербайджан, на Албания и на много други държави ще направят в Баку първата копка на Трансадриатическия продуктопровод.

"България има вече сключен меморандум, когато е готов този проект, да можем чрез газовата връзка България – Гърция да купуваме така необходимия за нас газ, за да можем да диверсифицираме доставките. Ние можем да купуваме през Турция не просто азербайджански газ, но и в бъдеще ирански, а защо не и от Катар и от други доставчици, тъй като Турция разполага със съответната инфраструктура за това", обясни Плевнелиев.
Той смята, че газовият интерконектор България-Турция ще доведе до много по-висока енергийна сигурност за страната ни.

В областта на туристическия бизнес президентът посочи, че е необходимо да се създадат общи туристически пакети между двете страни.

По този повод той припомня, че Турция е започнала в Истанбул изграждане на най-голямото летище на планетата, което планира над 150 млн. посетители на година да минават само през него.

Целта е да направим така, че турските туристи – богатите и средната класа на Истанбул, да карат ски в българските зимни курорти, да направим така, че турските бизнесмени да позиционират част не просто само от операциите и инвестициите за България, но и инвестициите си в Европа, каза още Плевнелиев.

"Това е голямата тема за мен – България да бъде врата, да бъде мост за руски, за турски, за китайски инвестиции за катарски инвестиции в Европа", категоричен е президентът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


329
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
1
 
1
 
! Отговори
Случаен преди 9 години
Според вас какво трябва да направи Президента? Да тръгне срещу Турция? Да нямаме добри междусъседски отношения ли? Та в кой век и къде живеете. Не знаете ли, че когато човек си купува къща, си купува и съседи. Е какво ви говори това,че съседа е по-близо от брата и сестрата. Ама нали трябва да плюете, защото другите президенти за 25 години направиха велики неща. Затова сме все още в калта и трудно ще излезем от там. Защото сами не харесваме себе си само кусури си търсим .
166
1
 
1
 
! Отговори
Dimo преди 9 години
mene me e strah ot Osmanskata Imperiq
165
0
 
1
 
! Отговори
Брат Вурст преди 9 години
Новият турски султан беше ли на встъпването в длъжност на Росен П ?
164
0
 
7
 
! Отговори
681 преди 9 години
Ей, тоя профан са не спя с бръщолевенето си на глупости и идиотщини!
163
0
 
4
 
! Отговори
ужас преди 9 години
Нови умопомрачителни тъпизми в учебник по историяПолиция заловила Левски, САЩ подкрепили Априлското въстание, раята славела султана, румънци воювали на Шипка...
162
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Ирландската орчарка пак се изходи по въпроса.А чухте ли че само той от европейските лидери е бил там.Ами Турция трябва да подкрепи Герб,нали това е целта му сега,пак да са на власт.А той милия мушморок да забогатее повечко и още къщички да си накупи.Той повече за президентството няма и да помирише и ще остане в историята като най слабия и неподготвен президент-смешкото в историята ни.
161
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе чета коментари, все умни хора с прогресивни възгледи.Да попитам защо тогава сте така бедни,че нямате при даже за лекарства на бабите си ?
160
3
 
12
 
! Отговори
Зяпач преди 9 години
Турците може и да са били стратигически партньор, но май на баща ти!Само ти ли се намери да ходиш да правиш теманета в Анкара, майкопродавецо!!!
159
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 193обрязването боли ли?*********************Първите дни малко те драши, ама няма проблеми.
158
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ВСТАВАЙ СТРАНА АГРОМНАЯ ВИДЕЛО СЕ ЕЕ ЧЕ ЩЕ СЕ МРЕ
157
1
 
12
 
! Отговори
Байо преди 9 години
Ей пастирке знаеш ли каква стратегия ще ти дам значи според теб Турция да си развива икономикятя а в България да няма изобщо ей ей стегни се да те не притегаме
156
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не искаме нищо турско.
155
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БерлинНе, не е най-мощната икономика в региона.
154
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вспомним, братцы, как стояли мы на Шипке в облаках!
153
3
 
3
 
! Отговори
pitane... преди 9 години
po-velikite ot simeon dori-sega maloumni upravnizi-kak pak nese osmelihte da poiskate revizia za zemite na hiliadi trakiizi,nemzi kazvat-zeit macht alles-vremeto..taka,umriaha diadivzi,basti i maiki,nikoi 25 god.prodajnik ne poiska -revans,pari-za napusnatite imoti-bravo,prezident,ami,sto s otkradnatite pari ne postroi v turska...***-bezrodni,mrasno pleme.....
152
1
 
5
 
! Отговори
info... преди 9 години
taka,tazi isliamizazia e programa...v hrvatska naprimer -zemia hristova-sasto stroej na djamii,naroda e na bunt,tezi nomera na turzia za sega ne varviat v ungaria i srbia. s velik zagovor zaradi ikonomika .es ..pomagat na arabskia halifat, tazi treta tiha voina e po.gnusna ot vsicko do sega...spi narode,spi,ne se sabujdai..............
151
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В съвременният свят няма място зда история. Така че забравете комплексите си от турското робство и мислете прагматично.
150
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
няма да допуснат южен потокще ни държат за топките
149
5
 
20
 
! Отговори
Дойн преди 9 години
Не е ли удачно с парламентарните избори да си направим и едни президентски?Тоя се уля...
148
3
 
9
 
! Отговори
Лоша работа преди 9 години
Ако всички тези проекти се осъществят няма ли да попаднем в икономическа зависимост от Турция? С какво това ще е по-добре от зависимостта от Русия?