Търсят начин да се теглят до 1000 лв. от депозитите в КТБ

Това може да стане още през септември, каза Порожанов
Обновена: 29 авг 2014 19:55 | 29 авг 2014 10:34, Камелия Цветанова
48
Търсят начин да се теглят до 1000 лв. от депозитите в КТБ
Снимка: Ройтерс, архив

Търси се възможност за частичен достъп до всички депозити в поставената под особен надзор Корпоративна търговска банка - независимо дали са под, или над гарантирания праг от 100 000 евро, в рамките още на следващия месец, съобщи служебният министър на финансите Румен Порожанов.

Още по темата
Въпросът е да се изчисли каква сума могат да изтеглят вложителите. Тя ще бъде в рамките от 500-1000 лв., уточни финансовият министър.

По думите му целта е хората с малки депозити да могат да получат на 100% парите си и да спадне напрежението поне сред тях. Процесът на търсене на решение за депозитите ще бъде един добър сигнал, увери той.

Според Порожанов желанието на правителството е банката да бъде спасена без намесата на публични средства, а чрез акционери и кредитори, които да я капитализират и да създадат ликвидност.

„Предлагаме план за ликвидна подкрепа, а не за капиталова подкрепа”, подчерта той.

Въпреки че подчерта, че желанието на служебния кабинет е КТБ да заработи и да няма загуби на депозити, Порожанов призна, че правителството не решава съдбата на банката, която е в ръцете на БНБ.

„В момента се извършва оценка на кредитния портфейл на банката, после ще се извършат одити дали има намаление на капитали. Надявам се да няма дупка”, заяви още служебният финансов министър.

По думите му ще се търсят инвеститори за банката и след като излезе оценката за състоянието й, те ще трябва да индивидуализират конкретната помощ, която предлагат.

Той призна, че в София е имало специална мисия на Европейската комисия заради случая с КТБ, но и двете страни в срещата са пожелали тя да остане конфиденциална, защото е била работна.

Относно информацията, че БНБ печата пари, Порожанов успокои, че това се прави регулярно, защото се налага подмяна на овехтели банкноти, и не е свързано с друго. Според него притеснението около тази информация се създава от „непрофесионални коментари”.

Той смята, че най-сериозният проблем пред икономиката ни сега е дефлацията.

„Проблемът с понижението на цените създава проблем за икономиката от гледна точка на тяхната конкурентоспособност извън страната и вътре, създава проблем и с публичните финанси“, призна той.

Въпреки че служебното правителство ще подготви актуализация на бюджета и ще го предложи още в първите дни на новия парламент след изборите на 5 октомври, финансовият министър смята, че дефицитът може и да не надхвърли прага от 3%.

„Основните проблеми са надценените приходи в рамките на 11% при заложен ръст на икономиката от 1,8%. Очакваният допълнителен дефицит, който към момента е 1,8%, или един милиард и 480 милиона, може би ще достигне на касова основа между 2,5 и 2,7 процента от БВП, коментира Порожанов на въпрос колко ще е дупката в бюджета в края на годината.

"Ще останем в рамките на трите процента дефицит, това е при идеална основа, ако не се налага с публичните средства да се подкрепя банковата система“, обясни той.

Порожанов добави, че ако се наложи да се правят разходи за КТБ, ще се надвишат трите процента, но при подобни финансови операции не се отваря процедурата за свръхдефицит.

Служебният министър не потвърди прогнозите, че ни чака тежка зима, но заяви, че има и предизвикателства наред с банковата система.  Сред тях е и поскъпването на тока.

Според него цената на тока е била изкуствено поддържана и заради това системата е докарана дотам, че да няма пари дори за ремонти на съоръженията.

„Независимият регулатор ДКЕВР е в основата на това и за него трябва да се прецени доколко е бил независим“, упрекна Порожанов.

Той увери, че 280 хиляди души, които получават енергийни помощи, ще бъдат компенсирани за скока на тока.

Относно връщането на Ваньо Танов начело на Агенция „Митници“ служебният министър отрече да се връщат кадрите на ГЕРБ на ключови места. "Предложението за Танов е изцяло мое, тази система беше пробита, отсъстваше изцяло като контролен орган", коментира Порожанов, обосновавайки избора си.

„Нито Ваньо Танов, нито аз сме партийно ангажирани, в цялата си кариера поканите, които съм имал, са били като експерт, а не като партиен кадър“, заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
Вложителка преди 9 години
Тая банка дори в София имаше 4 клона на кръст и почти никакви в провинцията, дори повечето софиянци, които не се бяха разровили специално коя банка е най-изгодната, въобще не знаеха за нея, иначе всички щяха да са си сложили парите там. А тия ми говорят за бабите от селата, дето сигурно само те имат влогове до 1000лв., ама те са контингент на ДСК, къде ги смятат в КТБ?!
38
0
 
1
 
! Отговори
Вложителка преди 9 години
Абе тия чуват ли се какво говорят - "вложители с влогове до 1000 лева!" В КТБ - банката, която пускаше реклами с послания "добре сте дошли само с големи суми, с дребните пари си купете нещо"! Кои са тия несъществуващи вложители с такива стотинки, независимо в коя банка, хеле пък в КТБ, ха!
37
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искров ще ми вземат къщата.Ти явно имаш две сърца защото едното ще ти го взема.Игра си играете.А мустака ако ми се яви лелелеллеллелеееееееее
36
0
 
9
 
! Отговори
ией преди 9 години
ВСИЧКИ ПРИКАЗКИ ,ЧЕ СМЕ НОРМАЛНА ДЪРЖАВА, ЧЕ СМЕ В ЕС ,ЧЕ БАНКОВАТА СИСТЕМА Е СТАБИЛНА И ТН. -РУХНАХА! СЕГА ВСЕКИ БЪЛГАРИН ДА ВЗЕМА ДЪРВОТО, ЧЕ В СКОРО ВРЕМЕ ЩЕ НИ СМЪКНАТ И ГАЩИТЕ ОТ ДИРНИКА...
35
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някой вярва ли ,че има закони в тази държава?ДА +,НЕ -
34
2
 
2
 
! Отговори
ПОП преди 9 години
ВЕЧЕ НЯМА КРИЗА, САМО МЕД И МАСЛО, И БЛИЗАШКИ ! НЕКА ДА ЗАБРАВИМ ВСИЧКО И ДА СЕ РАДВАМЕ НА ПОБЕДИЛИЯ КОМУНИЗЪМ- ***, *** ОТ БАНКЯ, БЛИЗАШКИ... ТОКА ДА ГО УВЕЛИЧИ НОВИЯ ДКБЕР, МНОГО МИ Е ХУБАВО, ГЛАШАТАИТЕ НА Б.Б. МИ КАЗАХА ДА СЪМ ЩАСТЛИВ, ОТ НОВА ТВ МИ КАЗАХА, ЧЕ ЖИВЕЯ ВЕЧЕ ДОБРЕ ,,ЗАЩОТО ОРЕШАРСКИ ГО НЯМА. ДАЛИ СЪМ *** ДА ИМ ПОВЯРВАМ ??????????????????????
33
1
 
8
 
! Отговори
Богдан преди 9 години
До 1000 лв на ден ли !?..или само толкова от сметката..не разбрах.
32
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А, аз си мисля,че и доста банкери високо в йерархията, уж запознати с тази изменчива материя са вкарали огромни депозити в тази банка.И доста финансисти,икономисти и експерти в тази област са се "нахендрили" яко.Извинявам са за грозната дума и жалко за дребните вложители.
31
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
управляващите банки и други са измамници но същите са вложителите за големи проценти . как ще ги измамиш управляващите като сте измамените измамници.
30
3
 
6
 
! Отговори
Асан преди 9 години
До Анонимен33Хас бате съм солидарен ва-а ,никога не плащам ток ,вода и данъци ва !
29
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тука много капацитет сипете бе ? Валутния борд трябвало да се махне ???? ТИ *** ли си ? В момента в който махнем валутния борд и хляба ще ти стане 10 лева без да ти е мръднала заплатата. Бива ли да сте толкова ***, а с толкова голяма уста? Понякога сериозно се чуда кво права в тая държава заобиколен от индивиди, които дори не са се качили на човешкото стъпало в еволюцията, а искат да управляват света с глупостите си.
28
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва да се търсят начини да се натикат всичките управлявали 25 г. и конфискация на откраднатото!А всичко друго е лъжа и измама !
27
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това само ще засили паниката в другите банки особено сред малките вложители. Някой ако има вложени 10 хиляди лева, а получи само хиляда лева, ще бърза да изтегли и да държи в дюшека.
26
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
най напред като се започнат да връщат парите на тези измамници "вложители"да ги осъдят защо искат 8-10% лихва когато на БНБ е обявила законната около 3-4 %
25
4
 
19
 
! Отговори
до 27 преди 9 години
Ами точно това е целта на олигарсите - да махнат валутния борд, да вдигнат умишлено инфлацията, а те са майстори в това, веднъж вече го правиха през 1996г. и тези стотици милиони в ?, които са изтеглили кредити и трябва да ги връщат при една голяма инфлация ще върнат жълти стотинки, е така се правят милиони на гърба на бедната държава с лош материал, както ББ правилно каза! Щто продължават да гласуват за БСП и да ги държат на власт и да им дават възможност да крадат милиарди!
24
33
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Валутния борд трябва да се махне, защото причинява дефлация, безработица, банкови фалити и обезлюдаване.
23
16
 
10
 
! Отговори
избирател-безпартиен преди 9 години
Всичко, което казва и прави Б.Борисов , още веднъж подчертава, че в момента той е най- подготвения Държавник. Искаме или не той трябва да бъде Премиер. На другарите ще им кажа да избират . Мишето Миков-пиянде и ***, Бареков-наркоман и луд за връзване, Радан Кънев-мижитурка и пудел на Иван Костов. Това предлага политическата сергия в момента. Иначе е лесно да се псува , но Премиера трябва да има опит и качества. Б.Борисов е бил Гл.секретар на МВР, Кмет на София , Министър председател .
22
1
 
9
 
! Отговори
да преди 9 години
ама не
21
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Все пак ще вземат нещо, щото Мустакатия комунист и авера му Пеевски отдавна са си взели стотици милиончета за сметка на наивните хора, които си мислят, че като вложат няколко стотин хилядарки заради голямата лихва ще спечелят бързи пари без да съобразят, че само пирамида може да даде такава голяма лихва, някъде беше около 3 пъти по-висока от другите банки, та сега риват, а га взимаа гулемите лихви не риваха нали?!! Не знам защо, но изобщо не ми е жал за тях! Поели са рискове като са вложили пар
20
0
 
20
 
! Отговори
Черен Петър преди 9 години
Търсели се начини...Ала-бала се търси.То вече и два месеца по-късно България търси Цветан Василев да го пита де са парите.Службите и държавата търсят да мине време.Защото много люде на държавна служба са замесени в източването на банката.БНБ вече печата пари. Вече е платила 26 милиона за хартията.Сериозна обществена поръчка за благото на едно общество.Няма друга нация и друг народ, който ще преживява едно и също нещо по няколко пъти.Фараони, пирамиди, обръчи, и още геометрия и аритметика