Кристалина Георгиева ще получи силен икономически ресор!

Плевнелиев: Източна Европа пое инициативата и вкара свежа кръв в нашия ЕС
Обновена: 31 авг 2014 13:21 | 31 авг 2014 13:03, Анисия Иванова
111
Кристалина Георгиева ще получи силен икономически ресор!
Президентът Росен Плевнелиев. Снимка БТА

България ще има силен икономически ресор и много висока и сериозна позиция в Европейската комисия, заяви президентът Росен Плевнелиев относно представителството на страната ни в следващия състав на ЕК, съобщиха от преслужбата на президенството.

Държавният глава беше категоричен, че със сигурност кандидатурата на Кристалина Георгиева ще има успех, защото тя е "изключителен европеец и лидер със световна репутация". "Този успех ще бъде не само неин, но и на българската дипломация и на българските институции, които имаха амбицията да пожелаят най-високото", коментира президентът.

"Мога да заявя категорично, че начинът, по който водихме кампанията, и кандидатурата, която избрахме, ще доведат до висок резултат за България. Добре е да се прицелиш високо, добре е да имаш амбиции и резултатите не закъсняват", коментира президентът Росен Плевнелиев. Според държавния глава в самото начало на дебатите за високите постове в ЕК и при началната подготовка относно състава на комисията е трябвало по-решително да се работи и защити кандидатурата на Кристалина Георгиева. Държавният глава заяви, че Кристалина Георгиева е човек  с безукорна и безупречна репутация, а това помага на страната ни да защити много сериозен и висок пост в следващата Европейска комисия.

Президентът посочи, че в последните няколко дни е водил интензивни разговори, включително и с германския канцлер Ангела Меркел, с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой и други, за да се създадат възможности българската кандидатура да получи дипломатическа и институционална подкрепа.

До 7 септември ще се водят последните консултации и преговори с всяка една страна-членка относно състава на  Европейската комисия, след което той ще бъде обявен. Основната цел е да се сформира силна и добре представена ЕК, която към 1 ноември трябва да влезе с "летящ старт и да може ефективно да решава проблемите", обясни държавният глава.

Пълен консенсус постигнаха европейските лидери относно предложението полският премиер Доналд Туск да бъде следващият председател на Европейския съвет. Според държавния глава този избор е много сериозна заявка и решителен сигнал, че специално по отношение на Украинската криза и Русия Европейският съюз ще има много ясна и принципна политика.

Още по темата

"Източна Европа пое инициативата и вкара свежа кръв в нашия ЕС", коментира още президентът Плевнелиев. Държавният глава посочи, че широко съгласие сред европейските лидери е имало и по отношение на номинацията на Федерика Могерини да поеме поста на Върховен представител на ЕС по външните работи и политиката за сигурност. Сред тримата претенденти за тази позиция беше и българският еврокомисар Кристалина Георгиева. Според президента Плевнелиев България е имала изключително силна кандидатура и по време на последното извънредно заседание на Европейския съвет всички европейски лидери са отправяли поздравления за номинацията, която страната ни е направила.

През изминалата вечер европейските лидери проведоха сериозни дебати по отношение на другата водеща тема на  извънредното заседание на Европейския съвет - за налагането на допълнителни санкции на Руската федерация.

"Надяваме се да не се стигне до нов етап на санкции. Очакваме Русия да работи за доверие и за деескалация на напрежението и тогава нови санкции няма да има. Но ако ситуацията продължава да се влошава, европейските лидери единодушно застават зад тезата, че ще продължим напред с ясните сигнали към Руската федерация, че  повече това, което се прави, е недопустимо", посочи президентът.

Президентът съобщи, че страните-членки на ЕС ще координират през идната седмица внимателно действията си по отношение на самата конкретика относно нови санкции и до понеделник ще се излезе с предложения. След като те бъдат внимателно обсъдени, държавният глава не изключи възможността те да влязат в сила в рамките на 10 дни.

По време на извънредното заседание на Европейския съвет за първи път вчера европейските лидери са провели дебат относно терористичната организация "Ислямска държава", съобщи президентът. "Ще посочим тази организация като основен източник на нестабилност и сериозна заплаха за мира в региона и в  Европа", обобщи темата Росен Плевнелиев.

Европейските лидери са обсъдили и последните икономически данни, които показват, че за Европа предстои нелек  икономически период и през следващите месеци се очакват важни решения по отношение на икономическия растеж, безработицата, както и кризите в различни райони в света, съобщи президентът.

В отговор на въпрос държавният глава посочи, че на 31 август изтича срокът, в който трябва да се предостави на ЕК  плана за преструктуриране по отношение на разрешението за предоставянето на държавна помощ за български банки. През изминалата седмица в България е проведена среща по тази тема с представители на ЕК. "ЕК получи всички данни, отнесе се много позитивно към предложения план за преструктуриране и за предоставяне на държавна помощ. Очакваме много бързо той да бъде одобрен", коментира президентът Росен Плевнелиев.

По повод предстоящата Среща на върха на НАТО, която ще се проведе в началото на септември в Уелс, държавният глава посочи, че България ще поеме ангажимент през 2015 г. да повиши процента на финансиране на армията от 1.33% на 1.5% от БВП. След това плавно, спрямо възможностите, до 2020 г. да достигне до 2% от БВП. Очаква се и другите държави-членки на НАТО да поемат такъв ангажимент. "Трябва да си даваме сметка, че не е коректно да режем военния бюджет и да очакваме някой друг да дойде да ни пази, когато стане трудно или критично. България също трябва да допринесе за стабилност и за сигурност чрез своите умения и възможности и да инвестира в тях", коментира в Брюксел президентът Росен Плевнелиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
1
 
! Отговори
Nasko преди 9 години
Когато България....се държи Достойно и с Чест, като Държава член на Европейския съюз, тогава ще бъдем и "почетени" с по-висока длъжност на чиновник, от което едва ли в Държавата ще се случи нещо по-добро! Или сме в ЕВРОПА, или...на майната си!!
81
2
 
5
 
! Отговори
Коста преди 9 години
Провалът на ГЕРБ с кандидатурата на Кристалина Герогиева е виден. Не разбирам, защо продължават да се излагат, като са накарали президента-марионетка да ни обяснява, че не било лошо да се задоволим с много по-низша позиция, след като можеше да получим много по-престижна стига да бяхме изпратили подходящ кандидат
80
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На тая червена бабичка,не и ли знаят истинското/Сталинка/име тия калъфи от САЩ и ЕС ??????? Или така е по лесно съвмесно да перат червени и зелени кинти !!!???
79
2
 
2
 
! Отговори
Мишо преди 9 години
Не е очудващо, че Георгиева не я избраха за поста, за който се кандидатира ( той не беше подходящ за нея ) , очудващото е, че Бойко, Плевнелиев и служебния кабинет бяха толкова сляпи, че предложиха именно нея
78
2
 
2
 
! Отговори
Сашо преди 9 години
Как може човек, който се идентифицира с политиката на една партия, да бъде президент на целия народ?
77
2
 
3
 
! Отговори
Катя преди 9 години
Още си спомням времето, когато Цветанов се хвалеше, че и *** да му дадат и нея ще направи президент - и съжалявам че Бойко наистина не му даде ***
76
2
 
4
 
! Отговори
Жоро преди 9 години
Вместо да дава тези безумни изказвания, защо президента не ни зарадва и не си подаде оставката? И без това е избран с измама, а и поста не му подхожда
75
1
 
4
 
! Отговори
Симона преди 9 години
Явно се оказа, че кандидатурите на ГЕРБ печелят само ако вота е нагласен....
74
1
 
1
 
! Отговори
Радо преди 9 години
Сега това думи на президента ли са или на началника му Бойко?
73
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма ли кой да му пошушне на този човек, че ръси глупости на кило. Г-н Президен, умните често мълчат, вместо да говорят, а Вие говорите, вместо да мълчите. Това вече прилича на диагноза.
72
2
 
3
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 9 години
Кандидатурата, която избрахте?!?!? Ей ПЛЕВНЯ! Ама недей ни говори все едно сме някакви слабоумници дето не сме следили развитието на нещата. Той и Борисофф ни лъже като дърт ***, но поне е за неща, които по така могат да се интерпретират различно и е по- трудно да се проверят така ли са или не.Не се опитвай да ни заблуждаваш, президентче незнайно как избрано.
71
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НЕ СТАЛИНКА ГЕОРГИЕВА, А СВТОВНАТА БАНКА И ЦРУ, ЧИЙТО АГЕНТ Е, ЩЕ ПОЛУЧАТ СИЛНА ПОЗИЦИЯ В ЕК. ДА МУ МИСЛЯТ ЕВРОПЕЙЦИТЕ КОГО ТОЛЕРИРАТ. ВСЯКА *** КАТО СТАЛИНКА Е ОЩЕ ЕДНА ПОБЕДА ЗА АМЕРИКАНСКИТЕ ИНТЕРЕСИ В ЕВРОПА И НОВИ ЗАРОБВАЩИ УСЛОВИЯ ЗА *** КАТО БЪЛГАРИТЕ, КОИТО ПЛАЩАТ СМЕТКАТА. ЗА ЖАЛОСТ.
70
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С всеки ден се убеждавам, че американците се подиграват с нас- уредили са ни полудресирана *** за премиер и шарено пиле за президент. Не мога да повярвам, че ние доброволно ги избираме.
69
0
 
4
 
! Отговори
Баба Гицка преди 9 години
Кристалина Георгиева ще получи силен икономически ресор! Ама друг път.
68
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спокойно и за нашата госпожа (с красноречиво рождено име) ще се намери някакъв "много отговорен" ресор. Поне на нас баламите така ще ни представят нещата.
67
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Финансите на ЕК са за Московиси.........Какъв "силен" финансов пост бе ***?!Пак Боковистки шменти-капели.
66
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сталинка по рождение, прекръстена на криСталинка след смъртта на тиранина... Комунист и ДС-ар по род, по възпитание и по кариерно развитие - това е Сталинка! Благодаря много, но аз не искам такова нещо като тази селска нагаждачка да ме компрометира повече, аз, ние, като българи, не заслужаваме такава гротеска!
65
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никой в Европа не вярва на комунистката Сталинка, освен шепа зомбирани гербаджии, които също са бивши комунисти като кумира си.
64
0
 
2
 
! Отговори
трол преди 9 години
логичното се случи в ес имат информация че сталинка е завършила вии карл маркс и специализирала в сссрвинаги може да се изпедепса като путинара гйоргевна
63
1
 
2
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Не е толкова важно дали Кристалина ще получи силен ресор. По важно е БСП и Станишев да спрат да работят против България. Спомнете си изказването на Станишев, че БСП няма да я подкрепи.