Необходим ни е нов тип европейска коалиция

Идва криза в цели стопански сектори, прогнозират експерти
1 сеп 2014 08:01, Анисия Иванова
5
Необходим ни е нов тип европейска коалиция
Снимка, архив Булфото

"Необходим ни е нов тип европейска коалиция", посочва в интервю за "Стандарт" проф. Александър Томов, политик. Той прогнозира, че България я чака финансов и иикономически колапс, ако след изборите на 5 октомври нямаме стабилно правителство и страната стане неуправляема.

Причината е, че част от системите на държавата и обществото са в много тежко състояние. Но все още има котви, които държат стабилността - членството ни в ЕС и НАТО, както и валутният борд. Но ако няма управление, което да преподреди държавата и още през 2015 г. да извърши много мащабни реформи, може да се стигне до криза в цели стопански сектори.

След 5 октомври трябва да се сформира стабилно европейско мнозинство. Дали ще бъде съставено от една, две или три партии зависи от вота. Но България трябва окончателно да приключи с колебанията около проевропейския път на развитие. Не става въпрос за политически заявления, а да влезем в Европа като валута, и като енергетика, и като финанси.

"Промяна за добро и зли илюзии", коментира в "Сега" икономистът д-р Емил Хърсев. За жалост или за радост, на тези избори особен избор не предстои. Мнозина се кълнат, че главната им цел е промяната, но тъкмо идеи за промяна са дефицитни днес. Най-популярни днес сред псевдопромените са "мажоритарни избори", "прогресивно облагане на доходите", "облекчен ДДС за ...".

За съжаление илюзиите понякога печелят избори, затова псевдопромените са изключително опасни и трябва да се говори за вредата от тях. Най-опасни са "малките" илюзии, с които сме свикнали ("илюзии на статуквото"), или коварни идеи, които приемаме за "честни" без особен размисъл ("илюзии за  справедливост")

Според Хърсев най-страшна за България е илюзията, че с минимални промени можем да запазим в днешния вид социалните системи - образователна, здравна, пенсионна, здравноосигурителна. С финансови кръпки не става. Могат да "изкарат годината", да "спасят" положението, но то ще е все по-трудно търпимо, защото бюджетът не може да запуши с данъчните приходи растящата социална бездна. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: избориуправление
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
4
 
! Отговори
У ЕС преди 9 години
Нов тип европейска коалиция?Може би в момента се прокрадва идеята за новата коалиция между ГЕРБ и ДПС.Ей такива неща ще ви пишат и говорят по медиите докато не повярвате на новата истина!
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никаква катастрофа не ни чака! Ние живеем постоянно в катастрофично състояние, така че нищо страшно не може да ни се случи! Всичко ни е добре познато и всеки се оправя както може! Едни - по-добре, други - по-зле!
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Реформа е *** дума! Спрете се! Променяте само формата. Съдържанието си остава едно и също - крадливо!Справедливостта не е илюзия! Както и законността! Това трябва да го разберат нашите управленци. А като не искат по лесния, ще го разберат по по-трудния начин.
1
0
 
7
 
! Отговори
... преди 9 години
EC NE NI POMAGA I NQMA NAMERENIE DA NI POMAGA ! EC E EDNA ILUSIA ! EC BESHE SFORMIRAN ZA DA IZLEZAT SKRITITE PARI, I TE SE POQVIXA ZASHTOTO TRQBVASHE DA SE SMENQT V EVRO ! VTORO : IZMISLIXA TOTO EVRO MILION S KOETO TOCHAT EVROPA, SLEDOVATELNO EC E V KRIZI! EDINSTVENNIQT PAT NA BALGARIA E RUSIA ! KOLKOTO PO SKORO GO RAZBERETE, PO DOBRE ! KONCENTRIRAITE SE KAM RUSIA I NE PRAVETE FALOVE KOITO MOGAT DA NI STRUVAT SKAPO ?