Решенията в енергетиката - със съмнения за политически привкус

Захариева: Дисбалансът е застрашителен, може да доведе до колапс в системата
Обновена: 2 сеп 2014 18:01 | 2 сеп 2014 16:31, Веселина Йорданова
62
Решенията в енергетиката - със съмнения за политически привкус
Снимка: БТА

Решенията в енергетиката често са вземани без достатъчно анализи и със съмнения за политически привкус, заяви вицепремиерът по икономическото развитие Екатерина Захариева, която председателства Енергийния борд.

Днес Бордът провежда първото си заседание, след като беше създаден миналата сряда с решение на Министерския съвет.

Още по темата
По думите й държавата и държавните органи досега не са показали наличие на достатъчно експертен потенциал за вземане на решения в сектора.

Захариева каза още, че дисбалансът в енергетиката има застрашителни размери и без спешни решения, които да отчитат интересите на всички страни, този дисбаланс може да доведе до колапс в системата.

Тя подчерта, че никой от участниците в енергийната системата не бива сам да плати цената за намиране на решение за големия дисбаланс в сектора.

Според нея в момента липсва професионален, прагматичен, експертен диалог между всички заитересовани страни. Трябва да си кажем откровено състоянието и всички факти такива, каквито са. Без истината трудно ще можем да предлагаме адекватни решения за сектора, подчерта тя пред членовете на Борда.

Захариева предложи да се създаде експертен съвет към Борда, който да подготвя дневния ред и да дава предложения за вземане на решения.

Енергийният борд трябва да бъде платформа и постоянно действащ експертен съвет за конструктивен диалог между всички заинтересовани страни, в който да се предлагат решения на компетентните държавни институции, смята Захариева. Тя обаче подчерта, че той няма как да взема решенията вместо тях.

По думите й Бордът е платформа за анализи и предложения в сектор „Енергетика“. Вицепремиерът уточни, че членовете му са доста, защото заинтересованите лица в сектора са доста. Според нея има баланс в представителността на държавата, частния сектор, синдикати и работодатели, потребители.

Като един от принципите, на които да стъпи Бордът при работата си, Захариева посочи върховенството на закона. Според нея трябва да се осигури ефективно работещ пазар на електрическата енергия, да има работещ сектор, но на цена, поносима за потребителите, държавата да осигури атрактивна бизнес среда, да се работи за равнопоставеност на участниците в сектора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много искам да съм УНгарец! Виктор ОРбан натисна техните монополиста да пуснат тока и водата на народин цени и когато те се опънаах той просот ги изкупи с държавни пари и направи цените "народни" и не му пука от никакви евросанкции. Хората го избират вече трети мандат, а УНгария е от добре- по добре
37
0
 
6
 
! Отговори
до27 преди 9 години
Не комунистите са виновни ,че в Северна Корея хората са по-щастливи и усигорени от нас.По индекс на щастия сме след Афганистан...причината е ,че има предатели като теб и ни продадоха на САЩ и ЕС.
36
0
 
5
 
! Отговори
доРР преди 9 години
Нaй-много ОМРАЗЕН ДЪЛГ е натрупан при управлението на ИВАН КОСТОВ,СИМЕОН КУБОРГОТСКИ,СЕРГЕИ СТАНИШЕВ/подписал противокунституционния ЛИСАБОНСКИ ДОГОВОР/ и на края с най-вредните за България лоши инвестиции БОЙКО БОРИСОВ.ТОВА СА УНИЩОЖИТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРИЯ И НА НАЦИЯТА.ОСОБЕНО Б.БОРИСОВ ЗА НЕГО ТРЯБВА СПЕЦИЯЛЕН СЪД ...И РАЗТРЕЛ.ТЕ УНИЩОЖИХА ПРОМИШЛЕННОСТА И СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО.
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако започне строежа ще ни махнат от ес ли...*** и кефа...
34
3
 
3
 
! Отговори
мръсните чифути преди 9 години
Дисбалансът е застрашителен, може да доведе до колапс в системата.Налице е структурен катаклизъм който може да удари обикновените домакиства.Възможно днешните енергийни тормени да разклатят сериозно сигурността в сектора.Нео е в опасност, може да не излезе от Матрицата.Армагедон в кината от следващата седмица.Трябва да вдигнем цената на тока за да не участваме в държавен Апокалипсис!!
33
0
 
16
 
! Отговори
ламби преди 9 години
за бога братя спрете да плащате този прекалено скъп ток . Нека тогава ги видим ,кои са главните енергиини играчи (всички политици барабар с техните семеиства и роднини)
32
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
аааа Герберугии ще оберете пешкира и Захариева ще наблажи
31
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На Захариева много и отивАт тези пенджури да ги сложи човек под полата и да удри ама удри смело по манатарката
30
0
 
15
 
! Отговори
hahah преди 9 години
Захариева, да ти пръднем на цайсите.
29
2
 
5
 
! Отговори
... преди 9 години
AZ DAVAM RAZRESHENIE ZA STROENETO NA JUGEN POTOK BEZ PRAVO NA EC DA BLOKIRA PROEKTA ! VOINA SHTE IMA I TQ E NEIZBEGNA ! USA ISKAT PETROLA NA UKRAINA I VOINA SHTE IMA ! UKRAINA NIKOGA NQMA DA SE VAZSTANOVI SLED TAZI VOINA, SLED KATO PREDAVAT RUSIA, POSLE PUSIA NQMA DA GI ISKA, OSVEN TEZI KOITO SA SE BORILI RAMO DO RAMO S RUSIA ! BG ZAPOCHVAITE STROEGA, VIE KATO POLITICI KAKVITO PRETENDIRATE che ste???TRQBVA DA SE GRIGITE ZA XORATA ! NEZABAVNO ZAPOCHVAITE STROEGA BEZ DA SPIRATE ! NQMA VREME !
28
3
 
3
 
! Отговори
... преди 9 години
AZ DAVAM RAZRESHENIE ZA STROENETO NA JUGEN POTOK BEZ PRAVO NA EC DA BLOKIRA PROEKTA ! VOINA SHTE IMA I TQ E NEIZBEGNA ! USA ISKAT PETROLA NA UKRAINA I VOINA SHTE IMA ! UKRAINA NIKOGA NQMA DA SE VAZSTANOVI SLED TAZI VOINA, SLED KATO PREDAVAT RUSIA, POSLE PUSIA NQMA DA GI ISKA, OSVEN TEZI KOITO SA SE BORILI RAMO DO RAMO S RUSIA ! BG ZAPOCHVAITE STROEGA, VIE KATO POLITICI KAKVITO PRETENDIRATE TRQBVA DA SE GRIGITE ZA XORATA ! NEZABAVNO ZAPOCHVAITE STROEGA BEZ DA SPIRATE !
27
0
 
26
 
! Отговори
Попа с картечницата преди 9 години
На зима пак ще чупим глави с павета ми се струва.
26
0
 
18
 
! Отговори
Сексмашина преди 9 години
бати и готиния шимейл!!!Бих и го изкарал от фекалопровода само да захраня устинята на Бойколина Ненаситната от с. Банкя....
25
0
 
15
 
! Отговори
ник преди 9 години
Ей тази кака Екатерина много нежна дама бе!
24
13
 
28
 
! Отговори
bosnak преди 9 години
И не разбрах последно добрия Боко с колко ще вдига тока, защото откакто е на власт чрез служебното правителство което му служи вече собствениците на централи от ВЕИ спечелиха всички дела за по-високи цени
23
14
 
5
 
! Отговори
А мо, пут-.... преди 9 години
Що Е-он повиши цената на тока от ПЪРВИ Юли?Май са прави някои като са забелязали, че хронически страдаш от липса на мъжки ласки!!
22
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
20% трябва да е увеличението на тока!!!Тъпия българин-*** не разбра ,че комунизма е САМО в Северна Корея !!!
21
0
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Общо взето-дрън,дрън.
20
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичко ще се оправи само при положение че народа се вдигни и избеси всичките управлявали 25 години ! Значи аз като открадна кокошка ме съдят,а тези главорези че окрадоха и почти унищожиха цяла държава нищо,всичко било законно ! Нещо е сбъркано в цялата система !
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма единство и страхът надделява нека всички да спрем да го плащаме да видим тогава какво ще направят дали ще ни отрежа всички