Виктор Понта поиска Станишев в кампанията си за президент

Лидерът на ПЕС заведе делегация в Китай
2 сеп 2014 15:02,
2
Виктор Понта поиска Станишев в кампанията си за президент
Станишев по време на посещението си в Китай. Снимка: БСП

Премиерът на Румъния Виктор Понта покани лидерa на ПЕС Сергей Станишев да открие предизборната му кампания за президент. Тя ще започне на 20 септември в Букурещ.

Социалдемократът Понта потвърди участието си в президентските избори през юли. Той обеща на сънародниците си да направи за пет-десет години Румъния да стане такава, „каквато отдавна не сме я виждали“.

Още по темата
Станишев и Понта обсъдиха двустранните отношения между България и Румъния в Китай. Делегация на ПЕС, начело с лидера й, беше там на официална визита.

В проведените срещи участваха и министърът на външните работи на Босна и Херцеговина Златко Лагумджиа, председателят на парламента на Чехия Ян Хамачек, лидерът на Демократическата партия на Сърбия Боян Пайтич, главният секретар на ФЕПС Ернст Щетер, зам.-генералният секретар на ПЕС Марая Лафебер и ръководителят на международния отдел на ПЕС Ан Линде.

По време на визитата си Станишев разговаря с министъра на департамента по външна политика на Китайската комунистическа партия Дзяруи Уан. Основна тема на срещата са били инвестициите на Китай в Централна и Източна Европа, както и откриването на нови работни места. „Китай проявява сериозен интерес към големи инфраструктурни проекти“, каза лидерът на ПЕС. Станишев и Дзяруи Уан са обсъдили и ситуацията в Украйна и Близкия изток.

Президентът на ПЕС обяви, че Китай, като нова икономическа сила, получава и много отговорности на международно ниво. Той припомни, че тази година се навършват 65 години от двустранните дипломатически отношения между България и КНР. „Това е добра основа и създава добри отношения”, категоричен бе той. Дзяруи Уан допълни, че България е първата страна, признала Китай, което прави отношенията между двете страни изключително топли и приятелски.

Делегацията на ПЕС се срещна и с представители от Министерство на защитата на околната среда и експерти от Националната комисия за развитие и реформи. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре е да сме в добри отношения със съседите ни от Румъния. Ще е от икономическа полза със сигурност.
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре, че някой политици се грижат и за имиджа на България в международен план