Ангелкова: 600 млн. лева са задълженията на БДЖ

Няма стратегия във връзка с въвеждането на електронното управление
Обновена: 3 сеп 2014 17:11 | 3 сеп 2014 15:03, Веселина Йорданова
Ангелкова: 600 млн. лева са задълженията на БДЖ
Снимка: БТА

Липса на стратегия, приемственост и работа „на парче“ установил служебният кабинет във връзка с въвеждането на електронно управление.

Според служебния транспортен министър Николина Ангелкова от събрани до момента данни излизало, че за това вече са похарчени около 400 млн. лева – от държавния бюджет и ОП „Административен капацитет“.

Още по темата
Министърът съобщи, че 600 млн. лева са задълженията на БДЖ към кредиторите й. Железниците трябва да плащат по 3 млн. лева месечно до края на годината на облигационерите и кредиторите, които са крайно недостатъчни, уточни Ангелкова.

Преговорите с кредиторите на железниците продължават. По думите й очакваме нотификация от ЕК за държавна помощ в рамките на 172 млн. лева, която също следва да се предвиди в бюджета и се отнася за стари задължения до 2007 година на БДЖ. Утре Николина Ангелкова ще бъде в Брюксел, за да обсъди темата с представители на Европейската комисия.

Министърът каза още, че има недостиг от 195 млн. лв. в „Пътнически превози“ за ремонт и текущо поддържане на подвижния състав. Не стигат и средствата за закупуване на нов подвижен състав.

Ангелкова съобщи още, че има недостиг от 109 млн.лв. за съфинансиране на всички железопътни проекти в ОП „Транспорт“ и този финансов ресурс не е бил предвиден в бюджета.

По публичната програма за регионите транспортното министерство има проект за интермодален терминал във Варна за 15 млн. лева. Поради неправилно планиране до 15 септември няма как да се подпише договор и процедурата ще бъде прекратена.

Министърът съобщи, че ще бъдат обявени търгове за продажбата на имоти, представляващи част от терена на бившата гара Пионер.

Имотите са с обща площ 37 078 кв. м. Продажбата ще се осъществи чрез търгове с тайно наддаване, при първоначална цена от 13 млн. лв.

Планира се средствата, получени от продажбата, да бъдат вложени в текущо поддържане на жп инфраструктурата, както и за завършване на започнати ремонти на жп линиите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още от
Спонсорирано съдържание