Брюксел може да ни даде 6% от парите за щетите от наводненията

Цанова: Допуснахме типични грешки при усвояването на евросредствата
Обновена: 13 сеп 2014 13:13 | 13 сеп 2014 13:04,
101
Брюксел може да ни даде 6% от парите за щетите от наводненията
Илияна Цанова. Снимка: Булфото, архив

България е подала апликационна форма за подкрепа от солидарния фонд на ЕС заради щетите от наводненията във Варна и Бургас. Оценените щети са в размер на 302 млн. евро и страната ни може да получи 6% от тази сума под формата на европейска помощ, а помощта ще бъде изпратена до три месеца, съобщи вицепремиерът по усвояването на европейските фондове Илияна Цанова в предаването „Седмицата” на Дарик радио.

Още по темата

В Мизия тепърва се изчисляват щетите, за да бъде попълнена необходимата апликационна форма, допълни още вицепремиерът. Тя посочи, че правителството е дало аргументи и по отношение на искането за подкрепа след наложеното руско ембарго и очакваме реакцията на Брюксел.

Допуснахме типични грешки при усвояването на европейските средства през изминалия програмен период, призна Цанова.

Тя посочи, че от тези грешки можем да извадим важни уроци, които да ни помогнат в новия период до 2020 година. На първо място българските власти трябва да си вземат поуката, че европейските средства трябва да се управляват ефективно и законосъобразно. "Европейските пари генерират растеж, но се управляват по много строги правила”, обясни вицепремиерът.

За нея много важно е и да се подобри капацитетът на общините и другите бенефициенти по европейските програми. За целта трябва да се насочи ресурс за изграждането на административен капацитет в общините – хора, които да бъдат добре обучени, за да управляват големите европейски проекти и съответно – добре заплатени, за да останат в администрацията, каза Цанова.

Според нея решението на правителството да отпусне 750 млн. лева за изпълнение на проекти по спрени оперативни програми е много важно и правилно. Вицепремиерът изказа своето убеждение, че до края на годината средствата ще бъдат възстановени от Европейската комисия и от бюджета ще излязат само необходимите пари за самоучастие в проектите.

Цанова посочи, че от февруари 2014 година досега не са били превеждани средства по спрените програми към общините, което е било грешка на предишното правителство. Заради липсата на средствата проектите са били спрени и това е предпоставка за загуба на европейски средства, обясни още вицепремиерът.

По сметки на Цанова България е „на плюс” от членството си в ЕС. Годишно страната ни внася в бюджета на общността около 900 млн. лева. Срещу това е получила достъп до 30 млрд. лева – парите от оперативните програми, Програмата за развитие на селските региони и рибарския фонд.

По данни на вицепремиера на този етап са разплатени 56% от средствата по европейските програми и около 71% от директните плащания. България е на 24-то място по отношение на усвояването на европейски средства в ЕС.

За новия програмен период най-напреднала е работата по оперативната програма „Човешки ресурси”. По отношение на ПРСР обаче страната ни изостава много.

Още икономически новини чететe в Investor. bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сталинка няма ли да направи нещо
65
0
 
0
 
! Отговори
Брей! преди 9 години
Много пари.
64
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България е резерватът на ЕС !!! Свиквайте!
63
0
 
6
 
! Отговори
***** преди 9 години
Интересно какви критерий покри Киев за да им отпуснат 8 милярда евро ей така?..
62
1
 
5
 
! Отговори
ДИДО преди 9 години
До Анонимен 72"Изобщо какво правим в тоя ЕС ?"В ЕС, сме за да може българина да купува *** на ЕС :1.Втора употреба коли, дрехи, техника .2.Богаташите да пътуват в чужбина без виза .3. Туристите от ЕС да влизат в България без визи и да употребляват евтините ни жени, кисело мляко, ракия и вино .4. Да изсмукват лесно кадърните кадри в чужбина и нас да на ръководят Тиква, Ушо, Хамстер и др .5. При проблем да ни е виновно ЕС, да не се носи лична отговорност за кражбите .
61
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе май ще играе Майдана ми се вижда още през ноември
60
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не вярвайте на тия брюкселски бандити и ПП Герб
59
1
 
5
 
! Отговори
Някой лъже! преди 9 години
Близнашки обеща оня ден 300 млн., сега това недоразумение от снимката ни разказва за някакви 6% от тези милиони, а накрая ще излезе някой говорител на ЕК или кака Кристалина и ще обясни, че солидарно може да наврем едни 0.06% от щетите по сметките на двамата експерти, прочели и оценили апликационна форма като явен ***, написан от некадърници.
58
1
 
5
 
! Отговори
123 преди 9 години
До LevskiБраво Левски, браво БЪЛГАРСКИ ЮНАК, БЪЛГАРИНО СЪБУЖДАЙ СЕ КАКТО СЕ СЪБУДИ НА ВРЕМЕТО.
57
1
 
6
 
! Отговори
123 преди 9 години
Ааааа може да ги даде!!!!! И то след три месеца! !!!!!! Толкова път ли ще пътуват от брюксел парите, но за вноската на България става веднага и на минутата а? Вън от врагана България ес.
56
1
 
11
 
! Отговори
сътрудник на Баце преди 9 години
При толкова двойни стандарти, двуличие,лицемерие,духовен и морален упадък и още европейски "ценности", мислите ли че ЕС ще просъществува дълго ? Не пука се по шевовете и е тръгнал към разпад.
55
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изобщо какво правим в тоя ЕС ?
54
0
 
10
 
! Отговори
АНАЛИЗАТОР преди 9 години
На всички от ДС, прикритата принадлежност им е изписана на мусурите! Не могат да я скрият!
53
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
NA MEN NA VAS OBIKNOVENNITE XORA BRIUKSEL NIKOGA NISHTO NE E DAL VSI4KI PARI OTIVAT V BOKO STANISHEV I MESTAN I TEXNITE FIRMI TO E O4EVADNO TE LAPAT GOLEMITE KVOTI ZA RABOTNIKA I SELQNINA LEV NQMA PRESEN PRIMER E RABOTNICITE PO MAGISTRALITE NE POLU4AVAT PARI S MESECI SELQNITE SY6TO DOKOGA TORMOZ OT MUTRENSKATA VLAST DOKOGA PITAM?
52
0
 
14
 
! Отговори
123 преди 9 години
Не разбрах. Тези 6% заради Кристалина ли ни ги дават или въпреки нея?
51
0
 
11
 
! Отговори
дръжки преди 9 години
колкото си по беден по те шмулятчакат да забравим че има и друг живот и да свикнем
50
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ZA NNAVODNENIQTA NE MOJE I ZA XORATA OSTANALI BEZ POKRIV, A ZA *** MOJE I OSHTE KAK BEDNIQT NAROD TRQBVA DA PLATI NA GADNATA MAFIQ KRAJBITE BOG DA VI UBIE
49
1
 
7
 
! Отговори
ендорфиния благова преди 9 години
не щеме ний богатство не щеме ний пари
48
2
 
28
 
! Отговори
Levski преди 9 години
Значи за Украйна вчера дадоха 760млн евро..а тя не е в Ес...а за нас 0.6 процента от 300млн..или 15млн.евро...Ставай Българино...Ставай..и не позволявай да те мачкат еврогейцити...Кончита Вурст....СРАМ И ПОЗОР.....
47
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гърците преди правилно казваха - тихо с протестите да не събудим българите. Ние забравихме как преди година и половина хората се палиха заради Боко та сега ще се събудим. Умрял народ вярващ на оправдания.