Два дни платен отпуск за профилактични прегледи

По-интересното от прегледа на печата на 18 септември
18 сеп 2014 07:00,
27
Два дни платен отпуск за профилактични прегледи
Снимка: Архив, БТА

Два дни платен отпуск годишно да получи всеки българин над 40 години за ходене на профилактични прегледи и тази възможност да залегне в Кодекса на труда. За това настоява Националната пациентска организация, съобщи за “Монитор” нейният председател д-р Станимир Ха­­сърджиев. Сега човек, за да отиде при своя джипи да му пусне пълна кръвна картина или да го изпрати на осигурените от здравната каса безплатни прегледи при специалист, трябва да си вземе отпуска. На това се дължи и малкият брой на здравноосигурените, които се възползват от тази възможност, обясни той от къде идва проблемът.

За въвеждане на един ден платен отпуск в годината за същата цел настояват и от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

"Всеки пети българин е без здравни вноски", обявява "Сега". Близо 19% от българите не са се осигурявали за здраве през 2013г. По данните на НСИ това означава, че 1.417 млн. души по закон подлежат на здравно осигуряване, но реално не го правят. В същото време делът на постъпленията от здравни вноски е 65% от отчетените през 2013 г. приходи в бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Размерът на приходите зависи от намаляване броя на неосигурените лица, наличие на голям дял осигуровки върху минимални за страната доходи на заети лица и миграцията на трудоспособно население извън страната. Това са констатирали одиторите от Сметната палата в доклад за отчета на бюджета на НЗОК за календарната 2013 г.

Сайтът на "Труд" отразява скандала с нежеланите в училището на Калище девет деца на бежанци, пренесъл се и в Министерски съвет. Образователният министър Румяна Коларова обвини вчера за създаденото напрежение Държавната агенция за бежанците (ДАБ), която е на подчинение на МС. "Тази агенция генерира социално и междуинституционално напрежение", каза Коларова. Тя призна, че директорката на училището в пернишкото село Калище сама е ходила да търси деца, за да ги записва, но след обществения натиск се е отказала.

"Обичайте София! Тя го заслужава. Хващайте мотиките и да си направим града като празник!" Този емоционален апел към столичните общински съветници отправи международно признатият наш скулптор Вежди Рашидов. На тържествената сесия на градския парламент по случай празника на града той получи отличието заедно с още 12 столичани, отбелязва "Преса".

Сватбената каляска на княз Фердинад и княгиня Мария Луиза обиколи центъра на София за първи път от 120 години и очарова столичани в деня на техния празник. Жителите на столицата отдадоха почит на светите мъченици София и дъщерите й Вяра, Надежда и Любов.

Пред "Преса" Кристиан Вигенин, член е на ИБ на НС на БСП и водач на листата в Благоевград, изразява своята убеденост: "Имаме сили отново да управляваме! Затова и в тази кампания вървим с вдигнато чело! Вярвам, че гражданите ще оценят направеното от нас в миналото правителство и предложенията ни за следващия мандат. Възможността да се гласува с преференции за личности е достижение на Изборния закон, което аз подкрепям.

Няма страхове сред нас. На първо място е образованието. Искаме по-силна подкрепа от страна на държавата за училищата. Настояваме за засилване на обществения характер на здравеопазването и улесняване на достъпа до здравни услуги. В предизборната платформа предвиждаме мерки, които да направят България страна с по-силен икономически растеж, с повече работни места, с повече възможности за българските граждани. Това ще създаде и по-добри условия за привличане на чуждестранни инвестиции. В енергетиката държим на "Южен поток", на строителството на АЕЦ "Белене" и разширяването на мощностите в АЕЦ "Козлодуй". Искаме справедлива пенсионна реформа, настояваме за конкретни мерки за реиндустриализация на България. Обявяваме се против по-нататъшното разширяване на санкциите срещу Руската федерация от страна на ЕС."

БСП е единствената партия, която се грижи и помага на хората с трайно нарушено здраве и на тези в неравностойно положение,  заяви на среща с членове на "Дружеството на инвалидите" Ангел Найденов, водач на листата на "Коалиция БСП лява България" във Варна, пише "Дума". Той припомни, че само за 14 месеца правителството на Пламен Орешарски е предприело специални стъпки към тези хора и средствата, отпуснати за тях в първите 6 месеца от управлението на кабинета "Орешарски", са били в размер на
260 млн. лева.

Pазмествания на българския пазар за търговия на дребно се очакват до края на годината. В момента се водят преговори между "Карфур" и "Пикадили", съобщава "24 часа". Целта е френската верига, която е представена у нас чрез гръцката "Маринопулос груп", да придобие българските магазини, които наскоро станаха собственост на "АП Март" на бизнесмените Ангел Ангелов и Петър Дудоленски.

През следващия програмен период държавата ни може да вземе над 1 млрд. лв. по няколко оперативни програми за териториално сътрудничество, но изминалият програмен период показва, че страната ни упорито отказва да усвоява тези пари, припомня "Сега". Вчера правителството одобри съдържанието на програмите за съвместни проекти с няколко съседни държави за 2014-2020 г.
 
Най-много ще вземем за проекти със съседките ни по вътрешните граници на ЕС - Гърция и Румъния. От Европейския фонд за регионално развитие страната ни ще може да реализира проекти за близо 260 млн. евро с Румъния, като само 13% от сумата е национално финансиране. По тази програма ще може да се кандидатства с проекти в шест оси - "Добре свързан регион", "Зелен регион", "Безопасен регион", "Квалифициран и приобщаващ регион", "Ефикасен регион" и "Техническа помощ".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И да ми платят, пак няма да отида при български лекар!
12
1
 
1
 
! Отговори
до 1 ви пост преди 9 години
Едно време имаше виц за краставицата...........та искам да те скллатя ........в темата се засягат въпроси свързани със здравето и профилактиката..........Какви протести ти мътят главата , какви пет лева?!?Е след твоя нелогичен коментар ще гласувам за ГЕРБ и с преференция за Генерал Борисов!!!Всички сте с/у Бойко ,защото при него нема лабаво, нема ходатайство , нема лесни пари .........от сорта на отеглене на ДДС само с документални измами.И като нема ДДС - айде ан висока лихва в КТБ.
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
вижте коментар 17 и не се чудете защо бягат докторите !
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До GaribaldiНе разбирам защо е тази злоба. Първо знаеш ли какви са правилата на "запад"? Тук за да ти се брои за стаж трябва да работиш не по малко от 8 часа, а в България не повече. Второ " осигуровки" тук няма, има ЗАСТРАХОВКИ, които се поделят между работник, работодател и ДЪРЖАВА (къде е отговорността на българската държава?). За здраве НИКЪДЕ в ЕС освен в България не се плаща и цент(ако си застрахован-осигурен), като в много случаи и лекарствата са ти безплатни. Помисли върху това...
9
3
 
6
 
! Отговори
Garibaldi преди 9 години
До Анонимен Като фалираш ще ми накривиш калпака. Да беше мислил когато виреше двата пръста по площадите.Ще плащаш на на работниците високи заплати при 8 часов работен ден,здравни осигуровки,за пенсия и един месец платен домашен отпуск.Както на запад.Нали искаш да живееш по техните закони правила,закони и демокрация? Като не ти отърва,закривай фирмата и отивай да бачкаш ангария!
8
1
 
9
 
! Отговори
работещ преди 9 години
До Анонимен 8От такива експлоататори като теб хората страдат! Нямат нито регламентираните почивки в работния ден, нито нормално работно време в часове, нито могат да си вземат отпуската когато искат и им трябва. Да не говорим че ги осигуряват на минимална заплата и после ... нанай, когато трябва да им се плащат обезщетения, майчинство или пенсии.
7
8
 
4
 
! Отговори
д-р преди 9 години
До БългаркаНикой не е длъжен да ви търпи идиотизма. Като не знаете как да се държите с лекарите ще ходите по врачки. Не сме ви длъжни.
6
2
 
18
 
! Отговори
Българка преди 9 години
До ха-хаНегова работа-искал, заминал, НО ДА СИ БЕШЕ ПЛАТИТЛ СТОЙНОСТТА НА ОБУЧЕНИЕТО ТУК! Защото, ако беше учил в САЩ например, щеше да си изплаща студентските кредити 15 години! И е крайно време студенти по медицина и дентална медицина, които навсякъде по света са скъпи специалности, или сами да си плащат обучението, или да подписват договор, че поне 5 г. или 10 г. ще работят тук. Защото НИЕ плащаме за образованието им.
5
23
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А с още някоя простотия да натоварите работодателите? Не ви ли е достатъчно, че първите 3 дни от болничния се плаща от тях? Да не би на работодателите да се плащат здравните осигуровки? Всеки си има определен брой дни платен отпуск, като иска да се грижи за здравето си, да си вземе от тях! Има право и на неплатен! Направо мисля да си затварям вече фирмата, уволнявам си хората и айде чао! Поне на 5-6 чиновника заплатите ще заминат! А ман от търтеи и ***!
4
6
 
24
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
До 9 В БЪЛГАРИЯ ЗА КАЧЕСТВЕНИТЕ ХОРА НЯМА БЪДЕЩЕ, ЗАЩОТО ГИ ИЗМЕСТВАТ ТЕЗИ СЕГАШНИ ТАКА НАРЕЧЕНИ СТУДЕНТИ С КУПЕНИ ДИПЛОМИ И МОЗЪЦИ ЗАМЪГЛЕНИ ОТ НАРКОТИЦИ НО С ГОЛЕМИ ВРЪЗКИ /МАМА ИЛИ ТАТЕ *** НА НЯКОИ МАФИОТ/ КАЧЕСТВЕНИТЕ ИЗБЯГАХА НАВЪН КЪДЕТО ЦЕНЯТ СПОСОБНОСТИТЕ ИМ НО И ПОЛУЧАВАТ ЗА ТОВА РЕАЛНИ ДОХОДИ А НЕ КАТО В ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ!
3
8
 
14
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
До 4 ТИ ЯВНО СИ ДОСТА ЗААДОВОЛЕН СЛЕД КАТО РАЗСЪЖДАВАШ ТАКА ***. Я ДА СТОИШ ГЛАДЕН И БЕЗ РАБОТА И ОЩЕ ПОВЕЧЕ АКО ИМАШ СЕМЕЙСТВО С ДВЕ ДЕЦА И ДОХОД ОТ 300-400 ЛВ ЩЕ ТЕ ПИТАМ ДАЛИ ТАКА ЩЕ РАЗСЪЖДАВАШ. ТИ ЯВНО СИ ОТ ТЯХНИТЕ ЛАКЕИ. ИЛИ ГРЕША? АКО ГРЕША ТО ТОГАВА ТИ СИ НЕДОСТОЕН ДА ЖИВЕЕШ В ТАЗИ ТАКА НАРЕЧЕНА ДЕМОКРАТИЧНА СТРАНА БЪЛГАРИЯ!
2
10
 
10
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ !ГЕРБ били антибългарска,кой вкара десетки хиляди *** в България?За пари!И обвинения срещу народа ни в ксенофобия и расизъм?Кой вдигна тока,защо не протестира,умнико,лятото -от 1 юли ти е вдигнат тока?Който и да дойде сега на власт ще носи негативите на твоите хубавци,така ли?Или да чакаме следващия зимен преврат и фалшификации на изборите като тези от 13 май 2013 г.?Замразяване на доходи ли-че то още един инвеститор си отиде от тук,и кой знае колко още обмислят.
1
0
 
29
 
! Отговори
Бантустан преди 9 години
Абе кой ще работи в тая държава - маймуните ли? То не останаха.