Кабинетът прави всичко възможно НЕК да не фалира!

Захариева отрече обвиненията към правителството за политически чистки
Обновена: 19 сеп 2014 22:06 | 19 сеп 2014 22:06, Миглена Иванова
37
Кабинетът прави всичко възможно НЕК да не фалира!
Екатерина Захариева Снимка: архив, БТА

Националната електрическа компания (НЕК) не може да разплаща повече от 53% от задълженията към контрагентите си. Това коментира вицепремиерът и министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране в служебното правителство Екатерина Захариева в предаването “Панорама” по БНТ.

Тя посочи, че кабинетът ще направи всичко възможно НЕК да не фалира, но припомни, че заради политическото намаляване на цената на тока, липсата на реформи, недалновидното управление и натрупаните задължения компанията е натрупала над 900 млн. лева дефицит само за година.

Захариева определи корупцията и некомпетентността като основните проблеми в енергийния сектор. “Не мога да докажа корупцията, има други органи, които би трябвало да я докажат, но некомпетентността мисля, че е очевидна”, посочи тя.

Според нея именно дефицитите в НЕК са в основата на проблема с миньорите в мина “Черно море”, но вина носи и собственикът, тъй като компанията е разплащала над 70% към “Топлофикация-Сливен” при среден размер на изплащаните суми към контрагентите от 53%.

С повишението на цената на тока ще се покрие част от дефицита в НЕК, но това няма да е единствената мярка, посочи още Захариева. Тя подчерта, че ще се увеличат помощите за енергийно бедните домакинства, което днес беше потвърдено и от социалния министър Йордан Христосков.

Захариева допълни, че се наблюдават тревожни процеси в отношенията Украйна – Русия и подготовката за нова газова криза е неизбежна. “Не можем да чакаме да се случи и да се сетим, че сме зависими от една тръба”, посочи тя и изтъкна, че България има нужда от интерконекторите със съседните държави, “Южен поток по правилния начин” и “всяка възможна друга форма на диверсификация на газовите доставки”.

Тя каза, че правителството дава максимално много информация за проекта, но договорите са подписани със строги разпоредби за конфиденциалност и не може да се публикуват в цялост.

Захариева подчерта, че служебният кабинет е оповестил, че нямаме споразумение с руската страна за транзитните такси от “Южен поток”, т. е. правят се разходи по проекта, без да се знаят евентуалните приходи. “Учудвам се откъде и как, на какво основание политиците от предишното правителство обясняваха и обещава какви приходи ще имаме, а нямат нищо подписано”, коментира тя.

Що се отнася до Корпоративна търговска банка (КТБ), Захариева посочи, че “има регулатор, който носи отговорност”, както и че правителството внимателно следи дейността му.

Прави се и ревизия на законодателството в банковата сфера доколко отговаря на европейските изисквания. “Забави се изплащането на гарантираните депозити, недопустимо е толкова време хората да нямат достъп до парите си. Затова е необходимо да се разпише механизъм в случай на затваряне на банка хората да имат достъп до парите си”, каза вицепремиерът.

Захариева отрече правителството да прави политически чистки и посочи, че се отстраняват политически свързани лица и се назначават експерти на тяхно място. Тя подчерта, че нито един човек от системата на Министерството на регионалното развитие не е бил уволнен, докато при предишното правителство са били сменени 420 души.

За шефа на АЕЦ “Козлодуй” вицепремиерът посочи, че е отстранен с цел подобряване дейността на централата и след като икономическият министър е обявил, че не са подписани договорите за рехабилитацията на 5-и и 6-и блок на централата.

Тя каза още, че “няма по-евтина енергия от спестената” и затова санирането на жилищните сгради трябва да остане приоритет, както и изграждането на магистралите и важните пътища.

Още за икономика и политика четете в investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
A zashto izobsho trjabva da sashtestvuva NEK - parazitna struktura, kojato "neizvestno" zashto samo oburkva neshtata, gulta ogromen FRZ, ogromni honorari za "savetnichestvo", ne se znae kakvo oshte ot vnesenite EREPETA - chuzdestranni moshenitsi, iznasjat pechalbite za svoite pensioneri, a nashite veche njamat zub v ustata (osven ako tova ne se schita za blagodejanie - taka i taka njama kakvo da jadat, a i da ne im trakat zubite zimno vreme s izkljutchenite radiatori.)
22
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Два въпросаEh i ti, mi zashtoto, ako se konfiskuvat imotite na mafijata, 99 % ot BG politeicheskata, stopanska i socialna varhushka ili shte trjabva da prosi po ulitsite (nesposobnitsite, poluchili darom hljaba i zdraveto na naroda) ili milite direktno shte se vlejat v otkritata prestupnost. A tova e vse pak neudobno - mozje da im padne keremida na glavata. Drugo si e da sedish na masajirashto kreslo, v moderen ofis, s "Riana" za sekretarka i da poluchavash tlust pachki vseki mesets ili den
21
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
izkam da i brakna v pazvata...hahaha da oprai tokovete.....
20
3
 
8
 
! Отговори
владетеля преди 9 години
ТАЗИ ДА СЕ МАХА ОТ ПОЛИТИКАТА!!!!ТЕЗИ САМО ГЛЕДАТ КАК ДА ОГРАБВАТ НАРОДА И ДА ПЪЛНЯТ ДЖОБОВЕТЕ НА ЕРП-ТАТА,ЗАЩОТО НА ТЯХ ВСЕ ИМ Е МАЛКО.ТЕЗИ СЪСИПАХА И ОГРАБИХА БЪЛГАРИЯ И НАРОДА,КАТО ПАРИТЕ ОТ ТОКА ИЗЛИЗАТ ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ.ЗАТОВА НЯМА ПАРИ ЗА ПЕНСИИ И ЗАПЛАТИ,ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И ОБРАЗОВАНИЕ,ЗАЩОТО ТЕЗИ ОБСЛУЖВАТ ВЪНШНИ ИНТЕРЕСИ.
19
2
 
7
 
! Отговори
KU-KU преди 9 години
OTKADE IZROVIHA TAZI NEKADARNICA.SLABA UCENICKA,STUDENTKA, NO KOMUNISTICESKO CEDO,NALOGENO OT BO-KO HARAM DA IM E.NE GLASUVAI ZA GERB,MIRISHE NA MUHAL.
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мисля че съм ориентиран човек и сутринта слушам "дебат" между Румен Гечев и Глушков ли беше от Герб.Знам,че за 2-3 месеца Герб дадоха разрешителни за фотоволтаици толкова колкото трябваше да се раздадат до 2020 г/на тяхни хора,за наличието на корупция не искам да говора/Заради това и се вдигна толкова много цената на тока,а печалбите на господата огромни.И сега слушам този Глушков,който ми разправя че това е лъжа.Е г-н Глушков защо ме обиждате,лъжете бесрамно за *** ли ни смятате.Прочети
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КОЙ увеличава тока ? КОЙ, КОЙ, КОЙ ? Не е ли именно слугата на ВЕИ-мафията и Задкулисието Борисов, който цяла година плащаше на разни дрогирани наркоманчета да се разхождат по жълтите павета под командата на ... о, Господи - Близашки, който сега за заслуги направиха Служебен премир ?
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От кога Борисов чакаше тая възможност да ПОВИШИ ЦЕНАТА НА ТОАК, ЗАЩОТО ФОТОВОЛТАИЦИТЕ НА ЦВЕТЕЛИНКА БОРИСЛАВОВА ОТДАВНА НЕ НОСЯТ ПРОГНОЗИРАНАТА СВРЪХ ПЕЧАЛБА. Сега Борисов с присъщата си селендурска хитрост се опитва да прехвърли негативите по повишението на цената на тока на плазмодия Близнашки_Лизащки, но тоя път АНДРЕШКОВСКИТЕ СМЕТКИ ЩЕ МУ ИЗИГРАЯТ МНОГО ЛОША ШЕГА. ЦЯЛАТА ПРОСТАЩИНА, КОЯТО ВЪРШИ БЛИЗНАШКИ СЕ ЛЕПИ НА БОРИСОВ.
15
4
 
6
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
тая *** ако не знае така нареченото "служебно" на боко тиквата правителство трябва да се занимава с избори и с нищо друго, явно там приоритета е предаден на възпитаника на помощното училище, физкултурно-юридическият гений... да неграмотното отроче на шофьора на един тарикат от БКП...Освен това, такива изказвания за НЕК са най-малкото безотговорни...
14
3
 
8
 
! Отговори
Психичен проблем преди 9 години
Много точки,точища и точици - свят да ти се завие!!! Говори за сериозен психически проблем.Кой нормален би облякъл дреха с толкова много точки на червен фон? Само човек със сериозен комплекс за малоценност, който (червеното и стремежът към натрапчивост го показват) се опитва да се докаже, че има капацитета за нещо. Тази рокля казва - вижте ме, не съм ***. А г-жата която се доказва и със сериозни кражби, за да подплати липсваща компетентност с повече и повече притежание на финансови средства
13
3
 
9
 
! Отговори
ЕНЕРГОНЕЗАВИСИМ преди 9 години
Ама, тая булка разбира от всичко и от тоци , и от банки и от ценни хартийки, абе около Роско са се събрали все отбор булки, коя от коя по-умни! И какво като фалира НЕК! Ще се отървем доста мафиоти от гарантиран доход! Ама щяла да се вдигне цената на тока! То пък някой може да обясни смислено защо се качва цената на тока при дефлация? Ама нали Плевньо прави всичко възможно да удовлетвори поръчките на кръга Прокопиев, на соросчетата и на прадядо Мак,кейн! Кате, Кате животът е хубав, изпускаш го!
12
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако НЕК фалира с нея ще фалира всичко свързано с мафията.
11
1
 
19
 
! Отговори
Два въпроса преди 9 години
Първо питам - защо НЕК не трябва да фалира???Второ питам - ако наистина кабинета прави всички да не фалира НЕК, защо не конфискува богатствата на Мафията, натрупани чрез грабежи от НЕК, а взима залъка от устатат на гладния народ.Това ли е "правенето"???
10
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами да фалира!Кой ще фалира след нея? Някакви мини, в които работят робите на Ковачки. Ще ореват квартала, че са останали без работа и че вече не са роби. Пука ми!Да фалира и да се приключва!
9
2
 
13
 
! Отговори
Ел преди 9 години
За сметка на овчедушния български народ!Всеки може да управлява по този начин!
8
1
 
17
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 9 години
НАЦИОНАЛНА КОМПАНИЯ . А ТЯ НАЦОИНАЛНА ЛИ Е ИЛИ Е САМО НА НЯКОИ . ЩОТО ПОД ДУМАТА НАЦИОНАЛНА РАЗБИРАМ НА ЦЯЛАТА НАЦИЯ . НО ТУК КАЗВАМ ЦЯЛАТА НАЦИЯ БЪЛГАРИ ПЛАЩАТ НА ДРУГИ КОИТО НЕ ГИ ИНТЕРИСУВА НАЦИЯТА А САМО ОНОВА КОЕТО ИМ ПЛАЩАМЕ НИЕ , И ДОКОГА , ДОКОГА ЩЕ ГИ ТЪРПИМ . АМИ АЗ МИНАВАМ НА СВЕЩИ . ЩЕ ПЕРА В КОРИТОТО . ЩЕ СИ КУПУВАМ ЗА 10 ЛВ ХРАНА ЗА ЦЯЛ ДЕН . ДА КАЖЕМ НЕ НА ТОКА САМО ДО НОВА ГОДИНА И НЕК ДА ФАЛИРА.
7
4
 
1
 
! Отговори
ko преди 9 години
a? kabineta faliral, i sledva vkluchvane na zaryadnoto mu ot portmonetata na bulgar narod?!
6
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Празни приказки по широк кръг въпроси. Свършено безсмислено. Подготовка за избори - нулева.
5
2
 
10
 
! Отговори
тост преди 9 години
много уе ***! Казво фнимаваме вместо внимаваме!!!
4
20
 
11
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Чух тази жена, не говори с клишета , а с цифри, факти, явно е вътре в работата си. Става за министър - не зная кой ще е на власт след 5.10, но трябва да се ползва потенциала на подобни на нея, умни хора, с експертно мислене - повече полза ще има България с подобни хора, а не с политически назначения.