Строителството на Южния газов коридор - нова страница от енергийната сигурност

Плевнелиев: Изграждането му повишава сигурността на доставките
21
Строителството на Южния газов коридор - нова страница от енергийната сигурност
Росен Плевнелиев. Снимка: архив, БТА

България ще задълбочи сътрудничеството си с Азербайджан в сферата на енергетиката. Страната е сред най-важните партньори на Европа за диверсификацията на доставките на природен газ. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на среща с президента на Азербайджан Илхам Алиев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Българският държавен глава е на двудневно работно посещение в Баку по повод официалната церемония за старта на строителството на Южния газов коридор.

Изграждането на Южния газов коридор повишава сигурността на доставките за България, за страните от Югоизточна Европа и ЕС, и е реален принос в усилията за диверсификация, беше подчертано по време на срещата. Интерконекторите на България с Турция и с Гърция са неразделна част от инфраструктурата на Южния газов коридор.

В съвместна декларация, подписана от президентите Плевнелиев и Алиев, беше подчертана важността на Договора за продажба на природен газ между „Булгаргаз“ и СОКАР от септември 2013 г. за доставка на 1 млрд. куб. метра газ годишно от находището "Шах Дениз" в Азербайджан до България, която да започне от 2020 г.

България подчертава готовността и намерението си постепенно да увеличава количествата природен газ, внасяни от Азербайджан“, се казва още в съвместната декларация на двамата президенти. Според държавния глава Росен Плевнелиев преодоляването на зависимостта от една тръба е ключов приоритет на енергийната политика на България.

По време на срещата Росен Плевнелиев и Илхам Алиев потвърдиха решимостта на двете страни за разширяване на сътрудничеството в области като фармацевтика и производство на лекарства, строителство и изграждане на инфраструктурни обекти, туризма, култура и образование, наука и технологии. Двамата президенти насърчиха бизнеса от двете страни към работа по съвместни проекти и инвестиции.

България ще работи за задълбочаване на сътрудничеството между ЕС и Азербайджан, записаха още в съвместната си декларация президентите Плевнелиев и Алиев. Подписаните споразумения за облекчаване на визовия режим и реадмисия, които влязоха в сила неотдавна, доказаха потенциала за по-нататъшно развитие на отношенията между ЕС и Азербайджан, считат президентите Плевнелиев и Алиев.

Според двамата президенти трябва да се засили работата на Междуправителствената комисия за търговско и икономическо сътрудничество и очакват в скоро време четвъртото й заседание да се проведе в Баку. Това ще е важен импулс за развитието на двустранните икономически връзки, считат държавните глави на България и Азербайджан.

Утре президентът Плевнелиев ще присъства на официалната церемония по откриване на строителството на Южния газов коридор заедно с представители на Албания, Великобритания, Грузия, Гърция, Италия, САЩ, Турция и Черна гора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
нео преди 9 години
Плевналиев...... Ти си срам за нацията. Ти си се навел на западните гейлордове толкова ниско че главата ти е отдавна в пясъка. Ти не си моят президент. Ти си ***. Ти не си Българин.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
I TOVA SYSHTESTVO NE E MOQT PREZIDENT
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Леле как още ги търпиме тия *** малеее...
13
0
 
8
 
! Отговори
неутрален преди 9 години
....и САЩ....а ??? И през САЩ ли ще минава тръбата....? Плевнелиев: "-за мен беше чест че седнах до Обама..." по-късно Бг журналисти попитали Обама какво е мнението му за Плевлелееев и той отговорил: "-не ми хареса... не прави хубави твирки.."
12
0
 
6
 
! Отговори
KU-KU преди 9 години
EDIN GLUPAK I NISHTO POVECE-PROSTETE MU TOI E BOLEN.
11
0
 
5
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 9 години
Ха, ха, ха! Сега и от Азербайджан ли ще внасяме газ? Ех, Роска, ехПлевньо, нямаш ли жена да ти каже да млъкнеш, за да изглеждаш умен! Ами вие само проект за полет до мъглявината Андромеда не сте договорили с Алиев! Абе човеко, кога ти изтича мандата за да се отървем от тебе? Толкова време си на власт, на едно магаре сено не си занесъл, една тухла не си преместил, вземи окопай градинките в центъра на София да има с какво хората да те запомнят, а не с глупостите които твориш и говориш непрекъснато
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не подценявайте Роската четах,че е служил като офицер към компютърния център на ген'щаба на БНА.Тези хора искрено вярват,че държавата им принадлежи и правят планове за вашия живот сякаш сте част от бизнеса им,тези хора:бивши военни и полицейски деятели са школувани да ви възприемат като човешки материал,маси или работна ръка.Те са минали психологическа подготовка за да ви манипулират и управляват.Те не могат да бъдат демократи дори да си вярват,че са такива.
9
0
 
6
 
! Отговори
Знаем си го Роско преди 9 години
Така е когато си комунист от осемнадесетгодишен, член на БКП, за нищо не ставаш и твориш глупости защото без партиен секретар не можеш! Роска, защо ти трябваше да ставаш комунист доносник и така си остана *** за цял живот!
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-голямото находище на газ и петрол Леванта е до бреговете на Сирия,Ливан,Палестина и Израел.Започвате ли да схващате идеята за името ИДИЛ?Европа подобно на мъдрия цар Соломон ще протегне ръце към всички,които и предложат газ и петрол,но САЩ си имат любимо дете.Какво става с децата ,когато станат прекалено самостоятелни?
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гърция и Кипър се разминаха само с банкрут,но Сирия я сравниха със земята.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Азербайджан нямат достатъчно газ,но Израел след като банкрутира конкурентите Гърция и Кипър ще започне да вади газ от находището в Средиземно море.
5
1
 
9
 
! Отговори
От САЩ преди 9 години
По бързо поставяйте тези тръби , Сърбия започна да ги монтира !На Порошенко , САЩ не му дадоха пари , въпреки голямото подмазване пред конгреса . и сега трябва да си оправя бакиите , а есента дойде !България не може да зависи от Украйна , нито от ЕС, нито от мнението на Меркел . Защото Германия има Северен Поток и няма да го спрат ( няма да се самосакционират ) и да дупчат за шистов газ .
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и тоя кавал засвири друга песен до вчера друго говореше истински мъжкар!
3
1
 
8
 
! Отговори
Фен преди 9 години
Тя тая твоита резба не мога да я разбера каква е лява ли дяана ли постояно я сменяш.
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Наистина е добре за диверсификацията, НО какво ще правим до 2020г? А и като какви ще присъстват там САЩ???
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя вече не ми се и коментира. Всеки ден нови гафове и простотии. Вече не е и смешен, а само жалък ...