Пенсиите няма да намаляват, увери Христосков

"При прилагането на Швейцарското правило дори ще скочат"
43
Пенсиите няма да намаляват, увери Христосков
Снимка: БТА, архив

Вариант за намаление на пенсиите не е обсъждан въобще в Консултативния съвет за оптимизиране на осигурителната система, съобщи днес вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков, цитиран от пресцентъра на МТСП.

Още по темата
Той е посочил, че при прилагането на Швейцарското правило, което се подкрепя от всички членове на Съвета, ще има увеличение, а не намаление на пенсиите.

"До края на годината се очаква дефлация от около 1 на сто. Очакваното увеличение на средния осигурителен доход за тази година ще бъде около 4,8 на сто", е посочил вицепремиерът.

По думите му разчетите показват, че при прилагане на Швейцарското правило в проектобюджета на Държавното обществено осигуряване за следващата година ще бъде заложено увеличение на пенсиите.

Повод за коментара му станаха медийни публикации, според които пенсиите догодина няма да се увеличават по швейцарското правило, а дори има опасност да бъдат намалени. Като причина за това е посочена отрицателната инфлация в България от началото на годината, а нейният размер определя половината от увеличението на пенсиите през следващата година.

Вестник  "24 часа" твърди, че проблемът е бил обсъждан на консултативния съвет за осигурителна реформа към социалния министър, тъй като решението на проблема може да се намери само чрез промени в Кодекса за социално осигуряване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
5
 
! Отговори
КЪМ КУКЛОВОДИТЕ преди 9 години
идея за други "ДОБРИ" гербав/служебни новини:1. Заплатите няма да бъдат спрени, а само забавени.2. цар Борис и Тошо са виновни за некадърността ни.3. вкопаваме се в дъното - идва стабилността4. Да дадем 10 милиарда на олигарсите в банката/никакъв АЕЦ5. НАВОДНЕНИЯТА ПО ГЪРБАВИТЕ ОБЩИНИ СА ИЗРАЗ НА БОЖИЯ БЛАГОДАТ.
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този е само служебен министър във временното правителство,какви ги говори за следващата година.Или са толкова сигурни че ще спечелят,че никакъв друг вариант не предвиждат, или пък потвърждава факта, че президента е само пуделчето на Борисов.Да смяташ другите за *** можеш, но съвсем не за дълго време.
32
0
 
3
 
! Отговори
Иво преди 9 години
*** МРЪСНО
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
МмдаИнфлацията ще го свършиГадове лъжливи
30
0
 
2
 
! Отговори
do.shturofona преди 9 години
Towa s mahaneto.na 4h rabotno wreme malko stranno zwuchi , ne se li izchislqwa kato.v germaniq 40h sedmica?
29
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
аз съм от 16-и апартамент и искам да попитам.а депутатите ще си намалят ли заплатите.и всички повишения на цените на основните храни пак ли няма да се компенсира с увеличение на заплати и пенсии.ТЕ ТАКАВА ДЪРЖАВА НЕМА.
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
нищо няма да се намалява - само курса ще се повиши...
27
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако е ББ - совото правило като предишните 3 години от управлението МУ сигурно ще се увеличат с много нули процента.
26
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Борисов се готви да идва на власт, пригответе се за крилатата му фраза "Виновни са предишните".
25
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е това щеше да е новината на века, пенсиите в най-бедната страна от ЕС се намаляват... Звучи като черен хумор.
24
1
 
9
 
! Отговори
Уважително преди 9 години
Господине, как така давате прогноза за ненамаляване / същото би било и за намаляване / на пенсии за перид, в който НЯМА да сте министър? Това ли е вашата функция - да гадаете . Ами ако не бяхте Вие министър- кой щеше да ни съобщи тази толкова важна новина.......Объркана държава, объркани хора!
23
0
 
16
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
До 25 не само министъра на социалната политика но и всички останали, НО ТЕ ПАК ЩЕ СА ДОБРЕ, ТЪЙ КАТО ЗАПЛАТИТЕ ИМ СА МНОГО ГОЛЕМИ И В ПЪТИ ИЗПРЕВАРВАТ СРЕДНОГОДИШНИЯ ОСИГУРИТЕЛЕН ДОХОД ОТ КОЙТО СЕ ИЗЧИСЛЯВАТ ПЕНСИИТЕ ТАКА ЧЕ ЩЕ ИЗЯЖДАТ ПО-ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ПАРИТЕ В ПЕНСИОННИЯ ФОНД. СЛЕДОВАТЕЛНО ЕФЕКТ НИКАКЪВ за бедния пенсионер
22
0
 
6
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
Inflaciqta taka gi e orufala, 4e ako gi namalqt, gorkite pensioneri 6te trqbva da pla6tat na darjavata ;-)
21
0
 
6
 
! Отговори
щурофон преди 9 години
До оня ДЕБЕЛОГЪЗИО ДЕПУТАТ - ирония ли долавям или си алчник от класа!
20
0
 
4
 
! Отговори
щурофон преди 9 години
Чакам някой да дискутирас мен бре кеменета или поне някакви предложения!!!!!!!!!!!!!!75741
19
1
 
21
 
! Отговори
щурофон преди 9 години
Според мен и приятелите ми нормалната пенсия за България би трябвало да е - при цените на стоките и услугите в момента! около 800 лв, а минималната около 450 лв.
18
3
 
21
 
! Отговори
POP преди 9 години
САМО ДО ИЗБОРИТЕ , ПОСЛЕ ....ДЯНКОВ
17
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
дори ще скочат...кой не скача е червен! Ха честито абдали! А пропо преди 9.ти септември в ЦБ пенсии са имали едва 2% от населението, някъде 120 000 души. Кметът, приставът, учителят, попът - останалите са мрели от глад на старини.
16
1
 
22
 
! Отговори
щурофон преди 9 години
И кога най-после ще направят на всеки индивидуална пенсионна партида!? Там да му се събират неговите удръжки за пенсия! Тогава, след 40 години бачкане, ще има достойна пенсия от порядъка на 940 лв. месечно, Изчислено е от независими икономисти, при внасяне на осигуровки при заплата 750 лв. На месец.
15
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пенсиите няма да намаляват-просто няма да се изплащат!