Подготвяме се за газова криза, рече Щонов

"Ако централите минат на мазут, ще се справим в първия месец"
Обновена: 23 сеп 2014 14:44 | 23 сеп 2014 12:10,
92
Подготвяме се за газова криза, рече Щонов
Васил Щонов. Снимка: БТА

Предприемаме активни мерки, за да се подготвим за евентуална газова криза, коментира пред журналисти министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов.

"Дали ще има газова криза е трудно да се предвиди, но има голяма вероятност това да се случи и е важно да сме подготвени", допълни той.

Още по темата
Сред мерките, които предприема правителството, е топлофикациите да преминат на мазут, като се водят преговори с Европейската комисия (ЕК) за изключване от правилата за замърсяване на околната среда вследствие на употребата на мазута.

Вариантът да се премине на алтернативното гориво се анализира най-вече за Топлофикация-София, която потребява 80% от газа, подаван към топлофикационните дружества в страната.

Тази мярка изисква множество допълнителни действия - осигуряването на мазут, транспорт, логистика и най-вече проверка за готовността на топлофикациите да преминат към този вид гориво.

"Ако централите минат на мазут, първият месец, в който започне кризата, очакваме, че ще се справим. Втория месец ще започнем да ограничаваме индустриалните потребители, като първо ще се ограничат тези, които имат прекъсваем цикъл на работа", заяви енергийният министър. Той добави, че битовите потребители, които са около 3% от домакинствата, са защитени потребители и на тях газът ще бъде спрян последно.

От тази гледна точка Щонов не очаква проблеми за електрическата мрежа, която може да бъде натоварена, ако хората започнат да се отопляват на ток.

В случай на спиране или дори намаляване на газовите доставки от Украйна обаче страната ни ще изпита сериозни затруднения, обясни още министърът, посочвайки, че местният добив е около 0,5 млн. куб. метра, което е около 5 на сто от потреблението в страната през зимните месеци.

Алтернативни ще бъдат доставките от газовата връзка с Гърция и газохранилището в Чирен. "Проблемът на "Чирен" е, че може да дава максимум до 4 млн. куб. метра на ден и колкото повече се изпразва, толкова повече този дебит намалява", допълни още Щонов.

Към момента хранилището продължава да се пълни и към неделя количествата са били 440 млн. куб. метра, което е около 80% от капацитета на съоръжението.

Щонов обаче подчерта, че по-голямата запълняемост на газохранилището ни застрахова само ако кризата продължи 120 дни. Реално хранилището може да бъде източено за 120 дни, по-висока скорост не може да бъде постигната, обясни още министърът. "Шансът една криза да продължи повече от 120 дни ние оценяваме като много нисък. Зимата ще свърши за 120 дни", допълни той.

Водят се и активни преговори с Гърция за доставка по връзката Кула - Сидирокастро. В момента сигурни са доставките на 1 млн. куб. метра в условията на криза, като се водят преговори доставките да се повишат до 3 млн. куб. метра на ден. "Ние всъщност преговаряме за 5 млн. куб. метра, което ще реши голяма част от проблемите ни, но е малко вероятно, че в условията на криза Гърция ще има излишни количества", обясни енергийният министър.

Цената на природния газ от Гърция, доставян при реверс, ще бъде по-висока. Щонов отказа обаче да уточни колко по-скъп газ ще купуваме. "В условията на криза проблемът с финансирането няма да съществува", коментира Щонов и допълни, че важно тогава ще бъде да се осигурят доставките.

По румънската връзка можем да получим ограничени количества, които ще стигнат само за нуждите на Топлофикация-Русе. Причината е все още неизградената компресорна станция в Румъния, допълни Щонов.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Вижте още във видеото на bgonair.bg:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Василевголем си *** бе, фракинг направи на г...за си
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
приготви ли кюмбето бе Щонов ли си маймун ли си?
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен дето му крив ГЕРБ за всички злинишъ знайш мой чувек, сички злини са от кумунистите, дали маскирани като бйе-сйе-пйе ,като герп или юруш, или дйе-пйе-сйе, барек и др. многу им са краде ей-и!
59
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не гласувайте за ГЕРБ. Всички злини на България идват от ГЕРБ и Бойко Борисов. На тези избори трябва да ги елининираме, ако ГЕРБ получат по малко от 110 депутата няма да могат да съставят правитеслтво. Ако трябва и нови избори 2015 ще направим, но ГЕРБ трябва да се махмат от властта. Веднъж освободим ли се от ГЕРБ после е лесно, нещата ще се наредят някак си и всичко ще тръгне на добре.
58
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГАЗОВА КРИЗА ЛИ???????????????????? НИЕ СМЕ НА УЛИЦАТА, МАМКА ВИ.....................
57
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Василевтрай бе ....... ходи си пий хапчетата или ракията......
56
0
 
4
 
! Отговори
хаха преди 9 години
подготвят обществото за "интересни" търгове за мазут... требват пари бате бокич дълго време не беше на власт ко да се праи...
55
0
 
12
 
! Отговори
neni4a преди 9 години
До Василев Това което пишеш са пълни глупости Не се знае дали ще си задоволим собствените нужди От там идва ,че и не се знае дали ще изнасяме И каквото и да стане ,ЕС няма да ни уважава Но пък е сигурно,че и да има и да няма шистов газ,земята отива подяволите Айде ако има газ,да кажем че си заслужава,ама ако няма кво правим а ? Пием една студена ,дооста замърсена вода + прецакана земеделска земя
54
0
 
11
 
! Отговори
yan преди 9 години
До ВасилевКой те излъга, че добива на шистов газ ще се ухравлява от държавата, и че тя ще има контролни функции, и че приходите ще влизат в българската хазна?
53
0
 
4
 
! Отговори
до 66 преди 9 години
Викаш и на теб не ти се отразява добре рязката промяна на времето?
52
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз асфалт не ям!. Долу ГЕРБ. Борисов е турчин.
51
9
 
4
 
! Отговори
ГЕРБ преди 9 години
Магистралите не се ядат, ама спасяват човешки животи. 95% от смъртоностните катастрофи стават на двупосочни пътища.
50
0
 
1
 
! Отговори
Дани преди 9 години
До Анонимен. Ти нормален ли си?
49
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Виновни са ГЕРБ и Бойко Борисов.
48
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България държи второто място в света по износ на златна руда за 2012 г. Това сочи анализ на Българската стопанска камара (БСК), изготвен по данни на Световната търговска организация.
47
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 57не само на злато - и на диаманти, перли, сапфири и въобще такива неща....... - кукувица чууукаааа.....
46
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всъщност при цените на Газпром за газта, е по-изгодно топлофикациите да използват мазут или газьол, проблема е че в нашите топлофикации тези инсталации са много стари и неподържани нямат и очистващи инсталации, ама така е като проспаха последните 5-6 години в имагинерни проекти и нищо реално не се свърши, а по-отношение на газта за битови нужди, то при тия цени използването и е абсолютно неизгодно и самият факт че се използва само от 2 % от населението е достатъчно показателен
45
0
 
16
 
! Отговори
гошо преди 9 години
Какъв е този измислен тъпоумен министър, бе? Щял да взима газ от Гърция, ама то нямало да има и за Гърция. Продължавайте да лаете угоднически заедно с ЕС под диктовката на САЩ срещу Русия, па няма да има ни за нас, ни за ЕС. ***!!!
44
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз даже предлагам да не стигаме до криза и да правим кефа на Кремъл да ни спира газа, а да си го спрем сами! Правителството да дазпореди на Булгаргаз моментално да прекрати доставките на природен газ от Кремъл!Предлагам и "Протестиращите" да се включат с денонощни бдения на Дондуков пред МС с тъпани, гайди и белия роял и да не мръднат от там, докато не бъде прекратено газовото робство! Руският газ е скъп и не топли! Ние искаме гръцки, турски или направо американски газ! В краен случай може и сръбски!
43
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И гласувайте всички за ГЕРБ! Борисов още до Коледа ще докара газ от Катар, Грузия или Норвегия! Или от всички заедно! Още през миналия мандат обеща, ама комунистите му попречиха! Сега обаче нямат шанс!Нека всички, които от години пишат с вътрешно убеждение тук срещу руския газ, да изложат в спешен порядък вижданията си пред министър Щонов, за да не се безпокой човекът от разни кризи! Пълна заблуда е, че Европа е зависима от руския газ - няма и 15%! Нали така, експертите?