Няма окончателно решение за пенсионирането на военните

Шаламанов: Ще настоявам да се работи по реалистични варианти
11
Няма окончателно решение за  пенсионирането на военните
Снимка: Булфото, архив

Към момента няма окончателно решение, свързано с ранното пенсиониране на военнослужещите. Има мерки, изисквани от Европейската комисия, и на тях трябва да бъде отговорено. Това е казал министърът на отбраната Велизар Шаламанов пред военнослужещите във военното формирование 26 400 в Благоевград, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Шаламанов е поискал от министъра на труда и социалната политика Йордан Христосков на всички срещи, на които се обсъжда темата с промяната на ранното пенсиониране на военнослужещите, да присъстват експерти от Министерството на отбраната.

„Ще настоявам да се работи по реалистични варианти, които да бъдат обосновани, за да се защитят интересите на военнослужещите, съобразно опита в страните от Европейския съюз", e заявил министърът на отбраната.

По думите му, на този етап въпросът е по-скоро на експертно ниво.

На въпрос, свързан с изплащането на 20-те заплати при пенсиониране, министърът на отбраната е изразил мнение, че те не трябва да отпадат. В допълнение към тях стои въпросът и за преподготовката на военнослужещите, особено за завършилите технически специалности, както и за възможността да получават акредитирани цивилни сертификати, за да упражняват гражданска професия след пенсиониране, e посочил министърът.

По отношение на средствата за отбраната в бюджета, министърът на отбраната e бил категоричен, че основен ангажимент в оставащите седмици ще бъде първо да се осигури нормалното функциониране на военните формирования.

„Ще се стремим да осигурим максимално възможните средства за функционирането на поделенията", е заявил министър Шаламанов и е подчертал, че ще постави тази тема и пред премиера проф. Георги Близнашки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
5
 
! Отговори
ss преди 9 години
доста забавно ще е :) 65 годишни пожарникари, граничари . .. или да се обадиш на 112 и някой баба да е ще има алоуууу ко ричи? я пак чи ничував ...
5
5
 
7
 
! Отговори
милиционер преди 9 години
Никое правителство не смее да посегне на привилегиите на военните. А те се държат - най-вече полицаите - арогантно и агресивно. И нека не ни плашат, че ще напуснат. И сега, ако кандидатстваш за полицай, те "разследват" 6 месеца - както при социализма.И има защо - и сега подбират само хора, свързани с комунистически семейства. Това е днешната полиция - старата милиция, която е недосегаема и неподлежаща на контрол.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
naprevete prevrat be kvi voenni ste kvi ste policai , taq varhyshka ot prestapnici dokoga shte varlyva.
3
0
 
7
 
! Отговори
иванов преди 9 години
как на тези години ще тръчка пешака подир танко
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Соломонов, след 1 месец си в затвора, *** ционистка.
1
11
 
10
 
! Отговори
2 преди 9 години
Задължително късно пенсиониране,премахване на 20 заплати при пенсиониране и да си плащат осигуровките