Новият кабинет да се заеме с енергетиката, настоява експерт

Съобщенията за пробив за доставките на руски газ за Украйна не трябва да ни успокояват
19 окт 2014 14:13,
4
Новият кабинет да се заеме с енергетиката, настоява експерт
Снимка: Булфото, архив

Имаме достатъчно електроенергийни мощности, които могат да осигурят пазара през зимния период, коментира енергийният експерт Йордан Йорданов пред БНР. Според него обаче това не трябва да успокоява политиците и стабилизирането на енергетиката трябва да е във фокуса на новото българско правителство.

Йорданов посочи, че всяка криза поставя на масата проблеми и се върви към тяхното бързо разрешаване. У нас обаче от години се говори за диверсифициране на източниците и изграждане на газови връзки със съседните страни, за каквото ни съветва и последният доклад на Европейската комисия. Реалните действия обаче се бавят.

Съобщението, че има пробив между Русия и Украйна по отношение на доставките от природен газ не трябва да ни успокояват, коментира още Йордан Йорданов и препоръча новото правителство да не отлага за след зимата тежките решения за енергетиката и стратегия за развитието на сектора.

Според него едно от решение за кризата в системата са малките модулни реактори, които да се инсталират в ядрената ни централа. Те могат да се окажат важни в решението на проблемите с производството на енергия от възобновяеми източници.

Технологията доскоро се е използвала само във военната и космическата индустрия. В последните години обаче тя се развива и България вече закъснява в нейното внедряване, смята още Йорданов.

Енергийният експерт определи като „слаб ПР” ситуацията около последното плащане на АЕЦ „Козлодуй” към Westinghouse и няма нищо притеснително, а е било необходимо да има повече прозрачност за действията на ръководството на ядрената централа.

Още икономически новини четете в Investor. bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Братя и сестри политическите циркове продължават, но и цените на стоки и услуги тръгнаха нагоре. След увеличението на тока от ГЕРБ с 10% от 1. 10. 2014-та първата лястовица , фармацевтите вече вдигнаха лекарствата с 5%. Сега "Булгаргаз" е отправила искане до ДКЕВР за вдигане цената на газа, което значи увеличение на сметките за парно и топла вода. Дойде ред на сиренето маслото и кашкавала. Бойко Борисов ви ОПРАВИ. Тежко и горко на народа. Мажете филиите с Бойковия асфалт на малките сополанковци
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма вечно да бъде така.Европа+САЩ е Франкенщайн с много мускули и малко мозък,което е лоша комбинация.Колкото и да се напъва зад тази комбинация са по-малко от милиард човека и другите шест милиарда няма да ги търпят дълго.ИДИЛ нямаше да е факт,ако не беше контрапункт на нашия Франкеншайн.Законът за действието и противодействието важат и за обществото.Всичко това нямаше да се случи,ако не беше дадена прекомерна власт на фанатизирани евро администратори.
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И чий че ги крепим тия модулни реактори и сега излишък повече от 2 пъти. Или просто да купиме за да имаме и да се пъчиме - ***!
1
2
 
6
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 9 години
Едни 500 години енергийно робство се очертават !Няма изгледи да се разтурят договори или да бъдат вкарани предателите в затвора!?