Кабинет на малцинството на коалиция - новата форма на власт

Михаил Константинов: Едва ли този парламент ще живее повече от 2 г.
Обновена: 22 окт 2014 13:58 | 22 окт 2014 09:23, Красимир Ангелов
44
Кабинет на малцинството на коалиция - новата форма на власт
Проф. Михаил Константинов. Снимка: Булфото

Формулата за формиране на следващото правителство ще е нова, прогнозира математикът проф. Михаил Константинов в предаването "Добро утро, България!" на ТВ7.

"Досега сме имали два пъти правителство на малцинството – на Филип Димитров и на Бойко Борисов, но тогава беше на една политическа сила. Сега ще има правителство на малцинството на коалиция“, обяви експертът.

По думите му към момента се очертава коалиция със 107 депутати – 84 на ГЕРБ и 23 на Реформаторския блок. За формиране на правителство на мнозинството липсващият брой депутати е 14, изчисли Константинов.

Още по темата
"Това е най-ниският брой депутати, с който стартира правителство на малцинството. При Филип Димитров бяха 110, при Бойко Борисов бяха 117“, припомни математикът. Той е категоричен, че дори с толкова депутати може да се състави стабилно правителство, „въпросът е дали избраните депутати искат да бъдат такива още известно време“.

"Аз няма да се изненадам, ако това управление получи една двугодишна подкрепа. Едва ли е реалистично да се очаква този парламент да живее повече от две години“, изказа прогноза експертът по изборно законодателство.

Според него Патриотичният фронт няма да участва директно в правителството с министерски постове, но за тях ще има други привлекателни постове в държавата.

"АБВ категорично нямат място в официалната формула, но могат да бъдат негласна лява компонента. БСП ще трябва да преболедува проваленото си последно управление и левите най-вероятно ще подкрепят правителството по ключови приоритети“, подчерта Константинов.

Той отново посочи, че дясноцентристко правителство на малцинството е естествената формула за формиране на едно устойчиво управление. Според Константинов обаче то ще получи неформалната подкрепа и от други политически сили, които виждат необходимост от национално отговорно поведение.

По отношение на въпроса кой ще бъде премиер математикът бе категоричен, че министър-председател ще бъде този, който ГЕРБ ще предложи. „А ГЕРБ ще предложи Бойко Борисов“, допълни той. 

Михаил Константинов коментира и казуса „Бат Сали“ и желанието на хората от Кюстендил той да бъде оттеглен и парламентът да започне работа с 239 депутати. Според експерта по изборно законодателство е по-добре да приемем фактите и веднага да коригираме Изборния кодекс. Нарушение на Конституцията не е препоръчително, категоричен бе Константинов.

"Всеки има право да протестира, те също. Благодарение на техните протести законът явно ще бъде отменен. Но няма такава цена, която да се плати за нарушаване на Конституцията“, завърши Константинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
4
 
! Отговори
беден работещ преди 9 години
Спешно търся да купя камъни и павета. Очаквам небивало търсене до два-три месеца.
41
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
тези избори който се проведоха бяха САМО,начело да бъде лицето от село банкя,бившия комунист верния член на БКП,лицето бойко който доказа,че не става за нищо друго освен за пожарникар.
40
2
 
7
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
До АнонименБЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА Е МОСТ МЕЖДУ ЗАПАДА И РУСИЯНИЕ СМЕ ЕВРОПЕЙЦИ НО НЕКА ДА НЕ ЗАГЪРБВАМЕ И ПРИЯТЕЛИТЕ СИ ЗАРАДИ АМЕРИКАНСКИТЕ ИНТЕРЕСИ ...ДНЕС СМЕ СВИДЕТЕЛИ И УЧАСТНИЦИ В ЕДНА ВОЙНАМЕЖДУ РУСИЯ И ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ПРЕДИЗВИКАНА ОТ САЩТАЗИ ВОЙНА НЕ Е НУЖНА НА ЕВРОПА И ЕВРОПЕЙСКИТЕ НАРОДИЗАЩО ДА СМЕ МАША НА АМЕРИКАНЦИТЕ В ПРЕСЛЕДВАНЕ НА ТЕХНИТЕ ИМПЕРСКИ АМБИЦИИ...
39
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каквото и да си приказваме и да си пишем, със сегашните партии не става - трябва да има нови избори!
38
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Помните ли как се присмивахте на Румъния?А смейте се сега! Румъния се развива с такива темпове, че вече е немислимо сравнение.Но хората се справиха с комунистите, а у нас комунизма мутира в ГЕРБ,Атака НДСВ, разнивъздухарски партии на Бареков, Я.Янев, каракачанов и какви ли не доносници на ДС и ***!
37
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хора, лошото свърши, почва пак страшното... При коалиция герб и бсп и двете партии ще имат вътрешнопартийни и национални проблеми, защото например те са противоположности по основните си задачи и цели. Това ще ги обезличи и дискрудитира пред собствените им избиратели. Край и за двете! При коалиция герб и реформаторите + малките партийки и при нарастващите цени на електричеството и горивата, страната ще бъде заляна от протести още тази зима. Смятайте сега!
36
0
 
13
 
! Отговори
ф-1 преди 9 години
Защо трябва да хрантутим 240 дебелос.рковци!България не ноге да издържа повече от 100 кърлжа,а да не говорим каква работа са свършили!Нали искат икономии?Намалете правителствените институции, МВР, администрация и президентство със 70%, останалите да започнат да си гледат работата, защото за местото им ще има много кандидати и така ще тръгнат нещаъа...
35
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДОКОГА ЩЕ ТЪРПИМ ДА НИ ПРАВЯТ НА МАЙМУНИ?! ДА СТАВАМЕ И ДА СИ ОПРАВЯМЕ ЖИВОТА, ЧЕ ЩЕ НИ МИНЕ В РЕФОРМИ, ДОКАТО ОНИЯ ПРЕЯЖДАТ И СИ ПРАВЯТ КЕФА НА НАШ ГРЪБ!!
34
1
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Много даваш,Професоре,много.Една наистина очертаваща се люта зима, неплатени над 4 милярда евро от Украйна на Русия,спиране на газта от Украйна и студ в България и след като не засипаха с лафовете за ДИВЕРСКИКАЦИЯ ,но и нито една копка,та колко време ще издържи народът, та Правителството ДА ИЗДЪРЖИ ДВЕ ГОДИНИ????
33
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КЪДЕ Е БАРЕКОВ? КЪДЕ Е ЧОВЕКА, КОЙТО ЩЕШЕ ДА ОПРАВИ БЪЛГАРИЯ? КЪДЕ Е ЧОВЕКА. КОЙТО ЩЕШЕ ДА СЕ БОРИ С ОЛИГАРХИЯТА И МАЙКА МУ ЩЕШЕ ДА МУ ГЛАДИ РИЗАТА ЗА ДА "ПОВЕДЕ БОРБАТА ЗА ДОБРОТО НА НАРОДА И ЗА СПРАВЕДЛИВОСТ"? КЪДЕ Е ЧОВЕКА, КОЙТО ЩЕШЕ ДА Е "СЛУГА НА НАРОДА? И Т.Н.И Т.Н. ***, КОИТО ГЛАСУВАХА ЗА НЕГО ГО ИЗПРАТИХА В БРЮКСЕЛ, ОТКЪДЕТО С 20000 ЛЕВА ЗАПЛАТА ЩЕ НИ СЕ ПРИСМИВА. ДОКАТО ИМА ТАКИВА *** ЩЕ ИМА И ТАКИВА МОШЕНИЦИ.
32
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
какив две години - аз му давам живот до февруари!
31
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СИТУАЦИЯТА И НАС Е РЕВОЛЮЦОИННА.
30
1
 
16
 
! Отговори
гражданин преди 9 години
Като гледам какви изненади ни готвят бъдещите управляващи-направо не ми се живее...То не е пенсионна реформа,не е ток,а керванът си върви-нови скъпи коли,заплати по около 8 000лева и сигурно още "прекрасни"изненади за гражданите на България.Боли ме,много ме боли за всички нас,които за 25 години не се отказахме да вярваме в доброто и светло бъдеще.Оставам обаче с надеждата да доживея пенсия от 220 лева/3-та категория труд/. Да са живи и здрави нашете управници.
29
0
 
15
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
До АнонименВ УКРАЙНА КЪДЕТО ХВАНАТ ПОЛИТИК И ГО ХВЪРЛЯТ В КОФАТА ЗА ***...И У НАС ПОЛИТИЦИТЕ СА ФАМИЛНА ОЛИГАРХИЯРАБОТЯТ ЗА СЕБЕ СИ А НЕ ЗА БЪЛГАРИЯ
28
2
 
9
 
! Отговори
L. преди 9 години
Математик се прави на метафизик. Брой си, професоре, цифричките и остави на ПОЛИТОЛОЗИТЕ да дават оценки и прогнози!Аз лично не виждам защо кабинетът да не си изкара мандата. Също мисля, че и трябва да има глоби за партии, предизвикващи предсрочни избори и получаващи същия или подобен резултат на същите. Щото 25 000 000 надали някой тук е виждал накуп и може с лека ръка да изхарчи.
27
0
 
15
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
пЕНСИОНИРАМ СЕ НА 65 Г СЛЕД 40г ТРУД40гХ 12мес= 480 МЕСЕЦА ПЕНСИОННИ ВНОСКИАКО МИ УДЪРЖАТ ПО 200лв480месХ200лв=96 000ЛЕВАСРЕДНА ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ЖИВОТ МЪЖЕ=68г СРЕДНА ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ЖИВОТ ЖЕНИ 72гПОЛУЧАВАШ ПЕНСИЯ РЕСПЕКТИВНО :3г/36МЕСЕЦА/ МЪЖЕ РЕСПЕКТИВНО 7г/ 84МЕСЕЦА ЖЕНИТЕ96 000ЛВ: 36 МЕСЕЦА= 2700 ЛЕВА МЕСЕЧНА ПЕНСИЯ96 000:84мес=1100ЛЕВА ПЕНСИЯ ЗА ЖЕНИТЕГОВОРИМ ЗА СРЕДНА ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ЖИВОТ НЯКОЙ УМИРА НА 50г И НЕ ПОЛУЧАВА И СТОТИНКА ДРУГ УМИРА НА 80-90Г НО СА ЕДИНИЦИ
26
0
 
8
 
! Отговори
Сметката се покрива преди 9 години
изцяло от ДПС. Ще видим колко ще бъдат засегнати обръчите им, според мен въобще няма да са засегнати, и ето ти мнозинство! Което пък ще накара хората да ги изгонят с камъни...
25
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НЯМАМЕ ПРАВО ДА СЕ ОПЛАКВАХМЕ ,НАЛИ НАВРЕМЕТО ВСИЧКИ КАТО МАЙМУНИ СКАЧАХМЕ НА ПЛОЩАДИТЕ И КВАКАХМЕ,ЧЕ КОЙ НЕ СКАЧАЛ БИЛ ЧЕРВЕН И ДОКАРАХМЕ НА ВЛАСТ НАЙ ДОЛНИ ПРОДАЖНИЦИ ,СЕГА ВМЕСТО БЕЗСМИСЛЕНИ ИЗБОРИ,КОИТО ПАК ЩЕ ФАЛШИФИЦИРАТ,ДА ИЗЛИЗАМЕ КАКТО НА ВРЕМЕТО И ТОЗИ ПЪТ ВМЕСТО НИЕ ДА СКАЧАМЕ ДА НАКАРАМЕ УПРАВНИЦИТЕ ДА СКАЧАТ КАТО УЛАВИ ЗА ДА СИ СПАСЯТ ЖИВОТЕЦА.ТОВА Е РЕШЕНИЕТО.
24
0
 
10
 
! Отговори
ц преди 9 години
Ако не връщате краденото като минали мандат иэлъгахте хората тоэи ще е по кратък
23
5
 
9
 
! Отговори
И 6 месеца са преди 9 години
му много! С тоя банкянския нарцис начело всички участници ще берат ядове, ако разбира се, не са от породата в ГЕРБ - мекотели, тип медузи или нещо подобно.