Кабинет "половината на половината" предрече Софиянски

"Консултациите са несериозни, премиерът да е от научните среди"
64
Кабинет "половината на половината" предрече Софиянски
Стефан Софиянски. Снимка: архив, БулФото

Правителство ще бъде направено, проблемът е дали ще бъде авторитетно и сериозно, заяви бившият служебен премиер Стефан Софиянски пред БНР в коментар на консултациите за съставяне на кабинет.

По думите му разговорите са несериозни и не дават визия за това какво ще прави кабинетът. Говори се за приоритети от хора, които не са компетентни в тази област, за която говорят, коментира той, като даде пример с енергетиката и попита кой от преговарящите има някакви познания в сектора.

Още по темата
Според Софиянски не се вижда общото, което може да накара едно правителство да работи добре.

"Най-вече ме притеснява, че във форматите, които се очертават, това ще бъде правителство на половината на половината. Половината българи са гласували, а в рамките на парламента 50% ще са в опозиция, а 50% ще са в управлението”, коментира той.

Софиянски се обяви за програмно-експертно правителство. Той смята, че бъдещият премиер не трябва да е политическо лице, а независим експерт извън парламента, най-добре от академичните среди.

Има достатъчно сериозни ректори в страната, които са и професионално силно подплатени, каза още той и допълни, че тогава може да се очаква подкрепа и от тези 50%, които не гласуваха.

Софиянски коментира, че никой не смее да поеме отговорността и да реши проблемите. Примерно временното правителство можеше да е решило вече случая с КТБ, а то не си помръдна и пръста, за да не би да извлече някакъв негатив. Аз съм категорично банката да бъде спасена и да продължи работата си, заяви той.

Според него „дупката“ в КТБ е била наполовина по-малко, когато настъпи кризата, но нерешаването й е довело до задълбочаване.

"За мен при случая с КТБ политическите сили си размениха плесници и, за съжаление, това се отразява върху хората. Това са ГЕРБ, БСП и ДПС", уточни Софиянски.

На въпрос за прогноза кога ще бъде съставен кабинет, той заяви, че очаква „възможно най-късния срок“ за това.

„Квалификацията на преговарящите е слаба, лидерите се крият, не смеят да кажат сериозна дума, да изтъкнат аргументи защо са "за", защо са "против". Това протакане с преговорите ме навежда на мисълта, че тече един некоректен пазарлък, кой какво министерство да вземе, което в никакъв случай няма да подпомогне екипността. На този фон фактът, че президентът Росен Плевнелиев влезе в тази комична игра и насрочи колкото се може по-късно Народното събрание, очаквайте възможно най-късния срок за съставяне на правителство“, коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: Стефан СофиянскиКТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей, това ухилено същество на снимката е като...хм, екстремент, винаги изплува отгоре!
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
софиянски, гледай си трите разглезени дъщери, жената, имотите в каварна и ница и не се занимавай с неща, дето не ти е работа...
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Взел си е наемът от подлеза пред Софийският университет- който не знае ,всички там му плащат наем, защото подлезът е станал негов , и сега дава ценни политически съвети.....
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Яаа, усмихнатия крадец отново изпълзя! Да не се отворила нова" врътка" за крадене...
22
3
 
17
 
! Отговори
Мунчо от село преди 9 години
Грешиш Софиянски.Те управляващите са отгледани отдавна и се назначават по план график според ситуацията от БКП ,ДС и КГБ.Ти от кои беше,а да спомних си-от масовата,касовата приватизации,РМД-тата,"белите якички".Твоят ред мина,чакат други на опашката.
21
1
 
15
 
! Отговори
Чепа преди 9 години
ХАЛИТЕ Е МНОГО ПОДАЛ ,А ВЕЧЕ И ГЛАДЕН !!!!!!!!!
20
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ах ти крадливо усмихващо се човече
19
0
 
7
 
! Отговори
до 15 преди 9 години
ограбват ви псевдоинтелигентни, защото гледате титлите, а не работата им. Не кой е, т.е. титла и пост, а какво е, като мисъл, морал, труд.
18
1
 
6
 
! Отговори
abe преди 9 години
то колко са начуни научните среди- вече нищо не се знае. Пък нали разбирате, че ако научните среди не са научни, то какво остава за ненаучните! Това с научните среди е много спорно колко е научно- такива глупави дисертации се защитават и толкова са зле някои професори, че мале-мале. Титлите е добре да не заблуждават никого, а научните работи са критериите.
17
1
 
12
 
! Отговори
избирател-безпартиен преди 9 години
Щом и Софиянски ръси мозък и морал много сме го закъсали. Този уж политик окраде София както и турчин не е крал и обирал. Защо ожени дъщеря си за Черепа нали е много борец против корупцията .
16
1
 
15
 
! Отговори
ах,ах преди 9 години
Това не беше ли усмивката на корупцията в Софиия0
15
1
 
13
 
! Отговори
DeDe преди 9 години
По добре да коментира свата си който вече 25 години ограбва България на който Орешарски му беше платен слуга и направи българите роби .
14
10
 
3
 
! Отговори
Сакън! Ние ... преди 9 години
... обаче искаме Тиквата да е премиер на Тиквостан. Той е експерт.
13
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мани, мани.... В тая буря дето ни вее вече 24 години изплува само мръсотията.
12
3
 
18
 
! Отговори
Гуньо -простия преди 9 години
Този ни обираше усмихвайки се-наглец....
11
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
25 години все интелигентни ни ограбват
10
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименBORISOV E GENII,BORISOV E SPASITELIAT NA MAFIATA.
9
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Не така !sofianski ti si edna izpiata pesen-sega si giveesh mnogo dobre,na vremeto i ti beshe vav vlstta zadelil si dobri paricki za cerni dni.ne mi kazvai ce otnovo si pravish zimnina v selo PORUCIK CUNCEVO.
8
3
 
14
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
"Софиянски се обяви за програмно-експертно правителство."Читава програма няма,"експерти"-стана *** и нищо незначеща дума!Правителството нито ще има доверие,нито ще изкара мандата си,обречено е и това го знаем!Но е нужно на страната ни!"Несериозно"е защото не участва ББЦ-то ли и преговарящите ви отсвириха?
7
6
 
33
 
! Отговори
американецо преди 9 години
Кой беше тоя на снимката? На престъпник прилича!!!