Колаж на седмицата

Вижте по-важното, станало през изминалите дни
25 окт 2014 10:03, Анисия Иванова
1
Колаж на седмицата

Огромна въпросителна пред съдбата на Корпоративна търговска банка сложи оповестеният тази седмица одиторски доклад на БНБ, който разкри дупка от 4,2 млрд. лева в КТБ. Сумата се оказа доста над очакванията и още повече заплита казуса с поставената под особен надзор банка.

Неясно остава кога и как ще бъдат изплатени депозитите на гражданите. 

Изводите от доклада сочат, че кредитните досиета не са поддържани в добро състояние, поради което банката не е могла да управлявала добре вземанията си. Цялата обобщена информация ще бъде внесена в парламента в първия му работен ден на 27 октомври. Решението за съдбата на банката трябва да се вземе до 20 ноември.

От БНБ все пак посочиха, че преструктуриране или оздравяване на КТБ е възможно, ако обаче Народното събрание намери за уместно и своевременно приеме примени в действащото законодателство, включително и по отношение на ресурсното обезпечаване. Така до голяма степен решението по казуса с КТБ е в ръцете на политическите лидери, които все още преговарят за съставянето на кабинет, след като тази седмица стартира вторият кръг на консултациите, обявени от ГЕРБ.

Въпреки разговорите въпросителните около структурата и подкрепата за новото правителство остават. Единствен напредък в посока правителство имаше след разговорите с Патриотичния фронт. Стана ясно, че Фронтът е готов да подпише с ГЕРБ обща управленска програма, както и че няма да участва във властта с министри. По думите на Румяна Бъчварова "коалиционно споразумение за кабинет няма да бъде сключвано с нито една формация", а с Реформаторския блок също се преговаря за подписване на програмата за управление.

Дни преди това обаче от ГЕРБ заявиха, че има крачка напред към коалиционно споразумение с Блока. Това стана след проведена тайна среща между двете формации, на която присъстваха петимата лидери на блока. След сбирката стана ясно, че министерски кресла за Реформаторите не са обсъждани и че между ГЕРБ и Блока ще има още една среща след приключване на консултациите с останалите.

При разговорите с АБВ на Георги Първанов се разбра, че АБВ няма да участва в дясноцентристка коалиция, но ще подкрепят отделни политики.

Неизвестните остават около срещата с БСП, която още не е проведена. Двете формации все още не могат да се разберат за ден, час и място на срещата. БСП пожелаха разговорите да са в парламента, а не в централата на ГЕРБ. От партията на Борисов пък казаха, че нямат нищо против това, но чакат потвърждение от БСП за деня и часа. Лидерът на партията Михаил Миков потвърди, че те ще участват в консултации, но към момента нито един от тези детайли не е договорен, а поканата била най-обща. Той обаче е категоричен, че у нас няма условия за голяма коалиция. От столетницата в аванс допълниха, че няма да отстъпят от икономическите и социалните си искания.

Тази седмица на първа инстанция приключи делото за жестокото убийство на Яна Кръстева в Борисовата градина. Три години след смъртта на младата жена Софийският градски съд осъди на доживотен затвор Николай Русинов – Чеци за деянието. На заседанието прокуратурата поиска най-тежката присъда заради жестокостта на убийството. Защитата на Чеци пък настоя за оправдателна присъда, защото нямало достатъчно доказателства за вината му. Освен доживотния затвор Чеци ще трябва да плати 300 000 лева на родителите й и 12 000 лева държавна такса.

Спортното събитие на седмицата зарадва родните фенове - първата победа на български отбор в Шампионската лига вече е факт. Лудогорец удари Базел с 1:0 на Националния стадион в София. Героят на срещата - Йордан Минев, с удар в последната 92-ра минута вкара инфарктния победен гол за „Лудогорец“. „Орлите“ досега загубиха двата си мача в групата – с Ливърпул и Реал Мадрид. След тази победа българите записаха мечтаните 3 точки в крайното класиране и станаха втори заедно с Ливърпул и Базел. Лидер в групата е Реал Мадрид.

С трагичен инцидент в Москва започна отминаващата седмица. Директорът на френската петролна компания Total - Кристоф дьо Маржори, загина в самолетна катастрофа. Инцидентът стана на летище Внуково, когато частният му "Фалкон" при излитане се блъсна в снегорин. Освен него загинаха и тримата членове на екипажа. Заради инцидента генералният директор на летището и заместникът му подадоха оставка, а властите задържаха шофьора на снегорина и още четирима от персонала на летището. При изследванията се оказа, че в кръвната проба на шофьора е имало 0,6 промила алкохол. Следствието тепърва трябва да установи истината за случилото се.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Tokushto prikluchi nai-gadnata, mrusna, podla, glupashka, prodazjna, neblagodarna, gnusna, OTVRATITELNO PODMAZVACHESKA, s nai-dolno choveshko povedenie, propoved, na nalozjena po vunshno narezjdane na ekran, umstvena i moralna "0"- GMO Koschmukov. Ti li se hilish be, izrichajki imeto na Putin, merkantilen prodazjniko. A detsata bjagat v bogatite USA, sahtoto takiva kato teb gi pravjat RODODTSTUPNITSI, NO ne im objasnjavash,che USA sa bogati, zashtoto grubo OGRABVAT SVETA, vkl. Rodinata im.