Получаваме по-малко синьо гориво от Русия, отчете Щонов

Недостигът се компенсира от хранилището в Чирен
Обновена: 29 окт 2014 16:11 | 29 окт 2014 14:25, Веселина Йорданова
113
Получаваме по-малко синьо гориво от Русия, отчете Щонов
Снимка: архив, Булфото

Доставките на природен газ от Русия са намалели, съобщи енергийният служебен министър Васил Щонов пред журналисти в Министерския съвет.

По думите му неофициалната информация гласи, че става въпрос за временни проблеми от технически характер в Русия. Щонов обаче заяви, че не можем да потвърдим тази информация, защото на границата между Русия и Украйна няма измервателни уреди и не е ясно колко газ влиза в Украйна и съответно се транзитира.

Министърът обясни, че налягането на входа на газопреносната мрежа трябва да бъде над 38 бара, а в последната седмица се колебае между 30-35 бара. Така доставките, които България е заявила, не могат да се изпълнят на 100% и получаваме по-малко синьо гориво от Русия. Недостигът се компенсира с газ от хранилището в Чирен.

Щонов посочи, че дневното потребление в страната в най-студените зимни дни през януари се очаква да бъде 10-11 млн. куб. м дневно, а в момента то е 7-8 млн. куб. м на ден. Дневно в момента от Чирен се изтеглят 1-2 млн. куб. м, за да покрият недостига.

Очаква се това да продължи поне още няколко дни до седмица, след което проблемът да бъде решен от Русия и доставките да се стабилизират.

Максимално от Чирен могат да се получават около 4.1 млн. куб. м дневно. Ако това не е достатъчно, първа стъпка в кризисния план изисква топлофикациите да минат на мазут.

Щонов успокои, че вероятността това да се случи е много малка и на този етап няма основания за притеснения.
В газохранилището в Чирен в момента има 483 млн. куб. м.

Министърът заяви, че въпросът за бъдещето на ТЕЦ „Варна“ не е решен и преговорите продължават. „Операторът ЧЕЗ е притежавал този актив в продължение на 8-9 години, има съответни задължения, включени в приватизационния договор, те не са намерили за икономически изгодно да инвестират в екологизация на централата“, коментира Щонов.

Според него в момента у нас има свръхкапацитет от производствени мощности, което води до ниски цени на тока и е въпрос на анализ дали изпълнението на изискванията ще е икономически изгодно за ТЕЦ-а.

„Ако до края на годината не се появи спасител за тази централа, тя най-вероятно ще трябва да бъде затворена, но за това индустрията знае поне от 5 години и не са били предприети стъпки“, подчерта министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още по темата: РусиягазВасил Щонов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
храним ги ние. България плаща годишно по 7 милиарда долара на русия за нефт и газ на най високите цени. Лукойл е абсолютен монополист и продава нискокачествени горива на най високи цени. едно работи колата с австрийски дизел друго с лукойски. цените са същите
76
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щонов се опитва да прави пропаганда, все едно че Украйна не съществува.
75
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
русофилските държави сърбия и бг плащат най много за газ. 470 и 460 долара. факт
74
3
 
5
 
! Отговори
AZ преди 9 години
МИ ЩЕ НАМАЛЯ МИ , КАТО ХАПЕМ РАКАТА КОЯТО НИ ХРАНИ - НОРМАЛНО ДА НАМАЛЯ
73
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ох как искам да ако руснаците спрат газта всички дето "не пиели газ" пак да пишат. Ама сигурно тогава ще са заети да си търсят дърва да се топлят и няма да им е до форумите. То бива простотия ама тва направо е крайност...
72
1
 
8
 
! Отговори
хумуреска преди 9 години
Щонов учуден.Ами то лятото беше добре, но идва зима, питайте хохлите, нали сте с тях.
71
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименЩо лъжете бе? В руската преса пише, че украинците крадат газ, щото към тях се подават нормални количества.А украинците крадат газ с мълчаливото съгласие на ЕС.-------Това е само за който вярва на руска преса...
70
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Както и друг път съм казвал, аз газ не пия.
69
0
 
4
 
! Отговори
Мирянин от 218 преди 9 години
До Герчо,който често се обажда. Герчо, това дето газопроводните тръби са започнали да се спайдушват ,Е ЗНАК БОЖИЙ. Приканвам всички миряни от България, утре да отидат в черковите и да отправят гореща молитва към ВТОРИЯ СИН БОЖИ НА ЗЕМЯТА ДА ОТПУСНЕ КРАЯНЧЕТО, защото при нас настая люта зима от преизподнята-АМИН
68
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Я да заминават да си продават танковете ,газта ,нефта и чалъмите на Китаи и Индия нали голяма хвалба беше ,големи заплахи . И без прескъпият и газ ще се оправяме . Тия за нищо не стават какъв бизнес да правиш със пропаднали алкохолици и лудият и аятолах.
67
9
 
8
 
! Отговори
Николай преди 9 години
Русия по принцип е ненадежден партньор. Аз си спомням опашките 1980 когато Русия беше станала нетен вносител на нефт. Тогава Слава Богу, най после пуснаха Тодор Живков да купува Либийски нефт който беше по-качествен и 40% по-евтин.
66
1
 
8
 
! Отговори
Руска гаранция преди 9 години
Като се позатопли времето в Европа и стане някъде към 25-30 градуса, налягането в газопровода пак ще се вдигне. Гарантирано от Путин.
65
0
 
2
 
! Отговори
chim преди 9 години
ama poluchavame eftin biogas ot Holland :)
64
19
 
11
 
! Отговори
Ани преди 9 години
Няма газ - няма плащане. Това е толкоз просто и логично. Като няма газ *** няма да може да взема 100% монополна надбавка. Като няма надбавка *** не може да издържа петата колона . . .
63
2
 
4
 
! Отговори
do Joro преди 9 години
Polqzite sa q zakusali, v Polcha nqma rabota.Milioni sa napusnali polcha i rabotqt za po 1000 ewro v zapadna Ewropa.
62
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
" Демократичните " украйнци крадат газ на поразия. Между другото повечето от тях са кръстоска между полски и руски ***.
61
1
 
9
 
! Отговори
Бай Вълчо преди 9 години
Ако спрат синьото гориво, че караме на гроздово гориво. То също топли.
60
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що лъжете бе? В руската преса пише, че украинците крадат газ, щото към тях се подават нормални количества.А украинците крадат газ с мълчаливото съгласие на ЕС.
59
14
 
13
 
! Отговори
Разочарован от Русия преди 9 години
От миналата година очаквам влаковете натоварени с рубли които ни обещаваше щедро Путин да дойдат в България, ама все не идват. Изглежда че треновете дерайлираха някъде по територията на т.н. Новорусия. Като капак на всичко не само влаковете бяха спрени ами и руския газ започна да спихва като спукана гума.
58
0
 
21
 
! Отговори
Луд преди 9 години
Какво излиза ? Няма измерителни уреди , не се знае количеството на подаденото гориво , не се знае накъде отива , но се знае виновния. Интересно!!!