Дефицитът в актуализирания бюджет не може да падне под 4%, заяви Стоянова

В противен случай министерства няма да могат да вършат разплащания до края на годината
Обновена: 30 окт 2014 22:14 | 30 окт 2014 20:56, Екип на Investor.bg
10
Дефицитът в актуализирания бюджет не може да падне под 4%, заяви Стоянова
Менда Стоянова. Снимка: архив, Булфото

Дефицитът в актуализирания бюджет не може да падне под 4%, защото в противен случай някои министерства няма да могат да направят разплащания в системите си през последните два месеца от тази година. Това заяви депутатът от ГЕРБ и председател на временната бюджетна комисия в парламента Менда Стоянова.

Стоянова обобщи пред журналисти как е протекла срещата при министъра на финансите с представителите на парламентарните политически сили, като посочи, че финансовият министър е запознал депутатите с внесения проектозакон за актуализация на бюджета и са били обсъдени и варианти за капитализирането на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), за да могат да бъдат изплатени гарантираните депозити в КТБ. Тъй като по предварителни оценки на БНБ сумата на гарантираните влогове на КТБ е около 3,7 млрд. лева, на фонда ще бъдат необходими допълнителни 1,7 млрд. лева, посочи Стоянова, цитирана от БТА.

Също така депутатът от ГЕРБ отбеляза, че приходите в бюджета няма да се изпълнят с около 1 млрд. лева и се налага дефицитът, който се финансира с допълнителен дълг, да бъде увеличен с 1,5 млрд. лева, заради направените вече разходи. Разликата до 4 млрд. лева, колкото е предвиденото в проектобюджета да бъде допълнителният държавен дълг, е за подкрепа на банковата система.

Стоянова каза, че в предлаганата актуализация са заложени две възможности за набиране на средства за ФГВБ - или чрез емисия от държавни ценни книжа, пласирана от държавата, или от фонда чрез държавна гаранция. Според нея по-икономичният и добър вариант е емисията да се пласира от държавата, защото лихвата ще бъде по-ниска.

Тя уточни, че пласирането на емисия няма да увеличи бюджетния дефицит, но неговото ниво така или иначе ще достигне до 4%.

Икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
МЕНТАТА от ПЛОВДИВ преди 9 години
пак се натиска да се прави на разбираща. 10 години цица на Цар Киро рушветите в пловдивския селсъвет, сега вече е на национално ниво...НИКОГА ПОВЕЧЕ ГЕРБ
7
1
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
А колко трябваше да е дефицита според Европейските изисквания?!
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГЕРБ+ДПС=МАФИЯ
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КОЙ допусна герб и ДПС да правят закон за оздравяване на КТБ? а Кой?
4
0
 
6
 
! Отговори
симпатяга преди 9 години
Що да не може?! Съкратете тумбалаците в МВР, повечето от тях, ако изтичат 100 метра, директно загиват от инфаркт. Електронно правителство и услуги и драстично намаление на администрацията. Тъпата калинка какво ще каже?
3
1
 
5
 
! Отговори
?!? преди 9 години
Съкращение на разходите искам да чуя, от това на Орешарски пари има потънахме в заеми! А парите ги откраде на ДПС - то кметовете като тоя в Неделино дето си построи цял Бъкингам в Родопите! *** !
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дупнишкия *** Орешарски и шайката му пишман експерти, ТРИ пъти ремонтираха бюджета и накрая пак се оказа сбъркана миндила окраде милиардите и нагло обясняваше как всичко било наред и банката КТБ щяла да отвори на 21-ви юли
1
4
 
13
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
ДПС и герб искаха да вземат 4 милиарда заеми още преди изборите, но сега ще вземат и повече - няма кой да им пречи. Тези българоубийци ще заробят и децата и внуците ви със заеми!