Плевнелиев очаква кабинет в следващите две седмици

България и Австрия подкрепят изграждането на "Южен поток"
Обновена: 30 окт 2014 19:35 | 30 окт 2014 19:33, Елка Василева
45
Плевнелиев очаква кабинет в следващите две седмици
Хайнц Фишер и Росен Плевнелиев. Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев изрази увереност, че България ще има правителство в следващите две седмици.

Вярвам, че България ще има своето правителство в следващите две седмици, каза президентът Плевнелиев на съвместната пресконференция с президента на Австрия Хайнц Фишер в отговор на въпрос на австрийски журналист, че австрийски инвеститори като ЕВН се оплакват от недостатъчно правна сигурност в България. Президентът Фишер пристигна днес на двудневно официално посещение у нас.

Ще имаме пет правителства в последните две години, отбеляза  Плевнелиев и коментира, че това е ясен знак за нестабилност. Той обаче посочи, че дори и в ситуация на тежка политическа нестабилност, в която се намираме, българската икономика продължава да расте - през тази година вероятно ще имаме ръст от 1,5 процента, а за следващата година се планира ръст от 1,8 процента.

Още по темата

Президентът изрази увереност, че новото правителство ще бъде правителство, което ще проведе ясни и ефективни реформи в няколко сектора, и допълни, че всяка една от тези реформи създава по-силни институции. Дали ще бъде реформа в сектор "Сигурност", в правосъдие и върховенство на закона, електронно управление, образование, пенсии и здравеопазване, всяка една от тези реформи ще подкрепи българските институции, посочи президентът, цитиран от БТА.

Ако политиците се обединят, ако успеем да излезем на едно по-високо ниво на стабилност, както политическа, така и институционална, България има силен потенциал за много повече инвестиции и много по-силен икономически ръст, каза още Плевнелиев. Президентът заяви, че реформата в енергетиката не може да бъде отлагана повече и ние съзнаваме това много добре.

По думите му проблемите в българската енергетика и на чуждестранни инвеститори в българската енергетика са, че регулаторът е политически зависим и че в България в последните десет години няма честен дебат за този сектор и неговите приоритети.

Плевнелиев отбеляза стартираната от служебното правителство  инициатива за енергийния борд и посочи, че тя променя изцяло подхода в българската енергетика. Защото е много лесно да се сочи една или друга международна фирма, защо сочим към тях, а не посочим българските държавни компании и монополи, които са неефективни и непрозрачни, и които също допринасят за ситуацията в българския енергиен сектор, попита Плевнелиев.

Той изрази убеденост, че ако се засили идеята за енергиен борд, ако бъде довършена стратегията в енергийния сектор и се изпълнява, българските институции само след една-две години ще бъдат със съвсем друга перспектива.

България и Австрия споделят обща оценка за нуждата от енергийна диверсификация в Европа. Това беше общата позиция на президентите на двете страни Росен Плевнелиев и Хайнц Фишер.

И двете държави подкрепят изграждането на газопровода „Южен поток“, което трябва да бъде осъществено в съответствие с европейското законодателство и изискванията на Третия енергиен либерализационен пакет на ЕС, беше подчертано и от Росен Плевнелиев, и от Хайнц Фишер.

Българският държавен глава изрази надеждата си за коректен диалог на държавите членки и новата Европейска комисия, която да даде разрешението си за продължаване на работата по проекта. В отговор на журналистически въпрос президентът призова за по-активно участие в преговорите и на представителите на руската страна за намирането на решение на спорните въпроси.
 
„Изграждането на интерконекторните връзки със съседните държави е от стратегическо значение за България и ще свърже страната ни с алтернативни доставчици на природен газ“, отбеляза още президентът.

Росен Плевнелиев беше категоричен, че България ще продължи да проучва акваторията на Черно море за осигуряването на допълнителни доставки на природен газ. Като основен приоритет на страната ни в енергетиката президентът отново посочи енергийната ефективност, която ще допринесе за повишаване на конкурентоспособността на българската икономика и за намаляване на разходите на гражданите. „Австрия е световен лидер в тази сфера и нейният опит е от съществено значение за България“, отбеляза държавният глава.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кво искате от комсомолска издънка хора? А тейко му верен *** кадър на БКП - то. На този мухъл не бих си фърлил и соп"ла!
24
0
 
2
 
! Отговори
Бойко , Бойкоооооооо преди 9 години
Всичката ти работа такава!Едно свястно ЛАЙ-О да беше изср-л за президент поне!Туй и на гов-о не прилича, дрисок някакъв.
23
0
 
3
 
! Отговори
Ал преди 9 години
Какъв безгласен, безпомощен и никакъв президент си имаме лелеееее... Никой не му обръща внимание, като някакво мрънкащо лапе, което от време ан време каже нещо под сурдинка.Абе ПРЕЗИДЕНТ си бе! Изправи се, като мъж - набий им канчетата на тия др*льовци в парламента по медиите, извикай главния прокурор и го сезирай публично...мръдни си малко пръста в тази криза дявол те взел!!!
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не мога да разбера какво дирят у нас всичик тия еврократи!!! как смеят да ни налагат състава на правителството!!! защо не го налагаха наМеркел! защо не не го наложиха на Камерън или ОРбан! Дърти съвсем ни взеха за мезе.
21
0
 
4
 
! Отговори
Тоя няма НЮХ - май преди 9 години
Очилаткото как стои до: Ама, нали е като ОТПАДЪЧЕН ПОДУКТ от ХРАНЕНЕТО на " УЖ " прочелия Винету?
20
0
 
3
 
! Отговори
АРХАНГЕЛ преди 9 години
Ейййй....най-после са се разбрали как ще се дели милиардния рушвет за Южен поток. То не бе лакомия, платени протести, издигане и смъкване на правителства, хиляди тонове помия по медиите.....ама явно най-после са се разбрали. Халал да им са милиардите и да се задавят, дано! И пак не мога да разбера- 20 млн. евро в швеицарска банка носят по над 83 000 евро на месец лихва. На кой *** му са нужни повече от 5500 лв. на ден? А за много "наши момчета" 20 млн. евро не са пари! *** мутантите!
19
0
 
4
 
! Отговори
BOKLUK преди 9 години
КАКВИ "СЕДМИЦИ" БЕ *** НЕНОРМАЛЕН,БЪЛГАРИЯ ЗАГИВА С ТВОЯ ОЩЕ ПО-ГОЛЯМ *** ПУРКО ЛИЗАШКИ.БАХ ТАЯ *** БАВНОРАЗВИВАЩА И ***.ТОЯ Е ЗА ЛУДНИЦА.
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До историк-анализатор А тиранията на 25 години демокрация, много по подла от предишната? А тиранията на 25 години либерализъм,превърнал България в гробница за българският ,народ? Нещо за безумието в последните 25 години ? И да не вземеш да пишеш само за БКП-БСП-ДС. Напиши нещо и за наследниците им ,днес демократи от СДС,РБ, ПФ , ГЕРБ. Хеле за ГЕРБ.За комунистите ,Борисов ,Цветанов ,Цачева,Желева ,Т. Младенов ,за синът на ДС-Н. Младенов, . Днес свирепи антикомунисти.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Баба казваше на човек ,който все се хили, че,го ,,хапи кучето ,,Тоест ,на вторият етаж нещо хлопа-дъска ли, сачма ли?И въпреки това ,гледаите го внимателно .Ей около тоя , е ,,заровено кучето КТБ,,Около него и кръга ,,Капитал,, . Може нещо да хлопа, но иначе си върши възложената му работа . е, навик от деиността му ,като секретар в ОК на ДКМС - Благоевград. КТБ е ,,ерд-трабант,, около него, вследствие на неговата дейност.Тук е кучето.
16
9
 
1
 
! Отговори
историк-анализатор преди 9 години
Какво може да се очаква от хората след 70 години на тиранията от БКП-БСП-ДС . Научиха хората да чакат на държавата за всичко. Вижте в този сайт питат за дърва и въглища Президента- щеше да е смешно ако не е тъжно. Спомням си на един конгрес правешкия овчар и награмотник казваше : Партията ще построи детски градини и ако трябва и деца ще ви направи. Както се казва без коментар.
15
2
 
7
 
! Отговори
aтaкисть преди 9 години
Плевнелиев нa снимкaтa: Пф, мaйнaтa му нa кaмерите!
14
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
питам президента защо нямам дърва и въглища на село
13
6
 
13
 
! Отговори
Презиидента да каже. преди 9 години
питам,защо в жилищния столичен квартал суха река- запад имахме парно точно два дни?До президента!
12
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Prestanete da obijdate prezidenta na BalgariqLigliovci!
11
2
 
13
 
! Отговори
Луд преди 9 години
Господин Прецедент питам се кое определя кой е правилният и кой неправилният доставчик на енергоресурси ,интересите на територията България или това което продиктуват свише.И да не пропусна защо докато беше на власт ББ не направи нищо за тази пуста енергийна независимост, ако не тръба до съседите ни, то поне един маркуч да беше опънал.
10
1
 
5
 
! Отговори
nexussss преди 9 години
Аз пък чакам да видя всичките 240 изедници + останалите паразитни структури (президентство, съд, полиция и т.н.) да виснат *** по дърветата като луканки и гаргите да им кълват очите!!! А дано ама надали...:)
9
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никога не сме имали такова жалко посмешище за президент...
8
5
 
4
 
! Отговори
Василев преди 9 години
А ние от централата в Ленгли ще му изпратим Маккей на Роско и тоя ще забрави ЮП форевар. Само шисти за ***!агент Биг Ес
7
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Eврогейска двойка !
6
1
 
8
 
! Отговори
Енгелс преди 9 години
Роснефт се отказа ,,временно''поради......проблеми,сега някой се натиска.ЕК не смята,че е приоритетен за ЕС.Преди ден го казаха.*** народ,слаба ракия.