Време е комунизмът да влезе в учебниците, каза Плевнелиев

За 25 г. не казахме цялата истина за режима, смята президентът
11 ное 2014 17:58,
249
Време е комунизмът да влезе в учебниците, каза Плевнелиев
Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев поиска комунистическият режим да бъде изучаван в училище и констатира, че за 25 години не е казана цялата истина за това време. Държавният глава беше гост на международна конференция „Как да се справим с миналото, гледайки бъдещето“, която е част от кампанията „25 години свободна България“.

Още по темата
„Крайно време е периодът на комунизма реално да влезе в учебниците по история“, каза президентът. Според него е крайно време и новите поколения в България да научат фактите такива, каквито са били и да се направят нужните изводи за това време.

Държавният глава обясни, че днес е време за честни отговори за това какво се обърка в годините на прехода. „Отговорът е, че за 25 години не казахме цялата истина за комунистическия режим, не успяхме да отворим докрай досиетата на ДС, не намерихме сили като общество да затворим тази страница от миналото, осъждайки еднозначно и категорично  престъпленията на тоталитарния режим“, каза още Плевнелиев.

Той беше категоричен, че половинчатата истина е най-голямата грешка на българския преход.

Президентът обясни и че не трябва да се забравят престъпленията на комунизма. „Не защото очакваме мъст и не защото се надяваме след 25 години най-после някой да понесе отговорност, а за да ценим това, което имаме сега и да го браним“, каза Плевнелиев. Той посочи като едно от най-големите престъпления на комунизма възродителния процес.

Държавният глава нарече успех безкръвния българския преход, но призова да признаем, че сме извършили "една лоша приватизация, непрозрачна, донякъде олигархична". Гражданското общество е истинският герой на прехода, каза още Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ey ne go psuvayte mnogo che polovinata komentari gi nyama e to e yasno de
159
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нещото което никога не трябва да влиза в историята е минаването на този *** през властта. Трябва да изтрием тези срамни години с това влечуго като президент
158
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ти по кое време се изучи без пари? Не беше ли партиен член? *** мръсен
157
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ВРЕМЕТО ДА ВЛЕЗЕ РАЗУМ В ГЛАВАТА НА ПРЕЗИДЕНТЧЕТО ОБАЧЕ ОТДАВНА Е МИНАЛО, ПРОСТО НИКАКВА НАДЕЖДА ТОВА ДА СЕ СЛУЧИ.
156
1
 
7
 
! Отговори
1 преди 9 години
Тоя па не престана да ръси глупости! Като не знаеш какво да кажеш - трай си! Мълчанието е злато, а в неговия случай е направо диамант!
155
2
 
7
 
! Отговори
ТРАКИЯ-БЪЛГАРИЯ преди 9 години
Този *** ми е чудно дали има и 5ти клас завършен на моменти..Срамно е..но това са реалностите в банановата република където се купуват и президенти на килограм..Вие си го избрахте..сега ще му берете зелените плодове от още по простата и зелена ТИКВА..Докато позволявате на Тиквуни да ни управляват недейте очаква живота Ви да се промени..
154
2
 
10
 
! Отговори
Отговорност ЩЕ понес преди 9 години
Единствената партия която иска преразглеждане на резултатите от приватизацията на индустрията е АТАКА. Президентът обаче има други планове : "не искаме мъст" и "не защото се надяваме след 25 години най-после някой да понесе отговорност"Защо не се надявате, г-н президенте? Отговорност ЩЕ понесеТЕ, по един или друг начин ще ви настигнат последствията! Въпросът е как ще стане това - за сметка на България или в името на България.
153
1
 
7
 
! Отговори
Komunist преди 9 години
Ei prodajno ***.Duhai supata!!!!!
152
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За 25 г. не казахме цялата истина за режима, смята президентът Кой режим ***, проционисткия който ни натресохте преди 25 години и съсипахте България.
151
0
 
15
 
! Отговори
Toncho преди 9 години
Да, време е, заедно с комсомолското ти минало плюнко такава.
150
0
 
10
 
! Отговори
Хектор преди 9 години
Проклети да сте във вечността!!!!!!!!!!!!! Това е присъдата народна за вас.
149
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Историци не забравяйте да включите и новата история на Крим както заповяда жужето
148
0
 
5
 
! Отговори
Ани преди 9 години
Ние сме простили, но не сме забравили.
147
1
 
9
 
! Отговори
135 преди 9 години
От няколко дни му се е изострила логореята и не може да спре да дрънка. Дори си фантазира без да си дава сметка, че има още живи свидетели на онези дни, в които той просто е отсъствал от пейзажа!
146
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма нищо по нелепо от натягашщ се комунист, който се прави на пръв атлантик!
145
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Росице, баба, ми ти чадо червено, ши влезнеш ли в учебника? Тати какъв беши, районен секретар, ами ти какъв беши в "Димитровският комунистически младежки съюз" ?
144
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
с идването на власт комунистическите *** избиха 40 000 българи от интелигенцията и по-заможните. изкарвали са ги директно от къщите посред нощ по бели *** и не са казвали на никой къде ги водят. хиляди са разстреляни и захвърлени в масови гробове. лекари, учители, по-богати занаятчии, търговци, които са носили стоки от европа... прадядо ми е бил един от тях - директор на гимназия в пловдив - една нощ просто изчезва, както и още десетки негови познати и колеги. това е комунистите - убийци
143
3
 
11
 
! Отговори
А преди 9 години
Света, историята и българите никога няма да помнят твоето съществуване като президент, г-н президент !Ще бъдете забравен абсолютно моментално. Ако случайно бъдете споменат ще е защото се говори нещо за национално предателство, предателство на мъжа като мъж, на това какъв *** трябва или не трябва да бъде някой и въобще неща с отрицателен смисъл !Г-н президен изобщо имате ли представа колко нищожна личност сте в очите на другите? На всички ??
142
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
KRADLIVA GNIDAAA, A VAS KOI SHTE VI VPISHE, ?!??! NAI NAI NAI PRODAJNIA PREZIDENT, KUKLANA KONCI, PREZIDENTA I VSICHKITE 240 KAPUTA
141
0
 
20
 
! Отговори
Бг преди 9 години
Г-н назначен президент,На вас от ден първи на тази служба ви е време да сдадете поста като незаслужил, като национален предател, като жена в мъжко тяло и като същество към което няма какпа уважение от страна на българите. Не познавам човек който да не го е срам от вас, г-н смешен президен !