На какъв протест е ходил Плевнелиев на 10 ноември?

Президентът: Датата е символична, не просто квадратче в календара
Обновена: 12 ное 2014 14:02 | 12 ное 2014 11:04,
234
На какъв протест е ходил Плевнелиев на 10 ноември?
Снимка: БТА

Десети ноември е възприемана като символична дата за началото на прехода, а не просто квадратче от календара. Това написа президентът Росен Плевнелиев в своя профил в социалната мрежа Туитър.

Още по темата

Вчера Плевнелиев носталгично сподели с журналисти своя тайна. "Питате къде бях на 10 ноември? Да ви кажа една тайна - бях на площада и бях на митинга".

"Точно в този ден с мой приятел - Илиян Попов, ремонтирахме неговото студентско общежитие. Когато чухме по новините - аз тогава бях пети курс, че има събиране в Народното събрание и ще се извършва промяна в държавата", разказа държавният глава.

По думите му с приятеля са се присъединили към протеста пред парламента. Носили и ръчно нарисувани плакати. На единия пишело "Съд за виновниците", а на другия "Дворците на БКП да станат болници и училища".

Президентът най-вероятно бърка датите, тъй като първият свободен протест в България се състои 8 дни по-късно и е пред храм-паметника „Св. Александър Невски“. В парламента на 10 ноември няма събитие, а Тодор Живков пада от власт на пленум на ЦК на БКП, проведен в резиденция "Бояна".

„След новината за промените с моя приятел направихме плакати. И спонтанно, без да е нужно някой да ни организира, отидохме пред парламента. Отидохме, за да изразим публично реакция и позиция! С нашите плакати! И не бяхме сами! Тогава аз имах смелостта да изляза с ясна гражданска позиция”, пише Плевнелиев в Туитър.

“Това е историята ми, която днес се опитват да обърнат срещу мен, както се опитват да подменят и истината за 25-те години преход. И нека тези, които сега иронизират, да кажат как са реагирали на тази новина”, призовава още държавният глава.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
0
 
0
 
! Отговори
Куню преди 9 години
Ааабееее , човечеца е президент все пак беее , простете му . От висотата на заемания пост толкова се е опиянил , че не осъзнава какво приказва , камо ли да е наясно какво върши . Простете му , човечеца не е виновен . Ние си го избрахме ?
163
0
 
2
 
! Отговори
до 202 преди 9 години
И ти като Плевнята май обичаш да послъгваш. Та, в коя година казваш сте учели и събота? :))) Аз съм завършил гимназия през 1981 година и никога не сме учили в събота. Съботното учене го отмениха още в средата на 70-те години.
162
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
202. Как ще се объркам бе човек !Какво е било на 10.11.1089И кое е било страхотното - едните комунисти излизат с милиони и отстъпват властта на бедните комунисти , станали "демократи ", които не само забогатяват от черни сделки , но разбиват промишлеността и продават интересите на България !!" Free Bulgaria " ? само дето изпълняват чуждите интереси !
161
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Голям праз, всеки може да се обърка, това беше преди четвърт век. Иначе е прав, на митинга беше страхотно, тогава учехме и в събота и избягахме от часовете, за да отидем.
160
3
 
14
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
***!На 10.11. нямаше никакви протекти, митинги или каквито и да е прояви. Всичко си беше като преди, с изключение на новината, че Тодор Живков е подал оставка, която излезе вечерта. Което пък си беше един чисто "дворцов преврат" и нищо повече!След като не познава планините на България, не знае името на Черна гора и, че Чехия и Словакия са отделни държави, сега показва, че дори не помни елементани неща. Каква държава сме ние, след като този ни е президент?
159
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След новината за промените с моя приятел направихме плакати. И спонтанно, без да е нужно някой да ни организира, отидохме пред парламента. Отидохме, за да изразим публично реакция и позиция! С нашите плакати!"Толкова жалък човек! Комсомолски секратар доносник, но видиш ли на 10.11 бил изразил публична реакция..ти ли бе мишок? Ти ли си носил плакати?! Или си видял малко архивни снимки и си избухнал в твой стил...
158
3
 
19
 
! Отговори
борко преди 9 години
и на митинга Росенчо срещнал Меркел,дошла от ГДР и договорили общата валута на евросъюза заедно с Цецо и Боико,които носели плакати "долу милицията" и "мразя лъжата"Меркел им подала бетон от падналата стена а тримата го хвърлили срещу партииния дом.И аз бях там,ядох,пих и спах.
157
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тЪпет
156
0
 
9
 
! Отговори
ни съ знай преди 9 години
Да се знае и помни:веднага след 10 ноември пред президентството и околността всеки ден се събираха хора на групи и коментираха боязливо.... Бях там и аз и видях следното:откъм двореца пристигна голяма група млади хора, спря пред мин съвет и започнаха най-вулгарни псувни, адресирани към правителството. Загледах се и познах някои от тях.Това бяха хора от комсомолските комитети, познах ги, защото работех тогава в просветата, а тя беше отдадена на Комсомола.Театърът беше очеваден.........
155
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От 192 продължение :В това време парите от България ,изтичаха в Швейцарските Банки !Това го прочетох в Австрийските новини ( вече във Виена ). Предупредено е било Българското посолство - за изтичане на огромни суми към Шейцатия .Българското посолство е отговорило - това не е обект на нашата компетенция ??? И така парите изтичат , после собствениците им. ( Които се отказват от власта , но с милиони ,и които нарича останалите вътре Урковци ) Новите демократи забогатяват.. тук попада Плевнелиев
154
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ха ха , на 10 ноември нямаше протест !А падането на Живков беше изненада за всички !Аз бях в отпуск и имахме билети да пътуваме до Виена на 19 ноември .За това време въведоха визите за Австрия и си подадохме документите в последния момент . Митинга беше насрочен тия дни , и беще ОРГАНИЗИРАН - нищо не беше споннтано! Провирах се между хората , за да отида до Австрииското посолство . Някой държаха в ръце СПИСАЦИ на присъстващите ! Този преврат беше нагласен , а в това време парите изтичаха към
153
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
плевня, бас държа, че си бил надупен на задна прашка с парцала в ръка и си търкал пода в комсомолската стая, майна..
152
2
 
18
 
! Отговори
Ивон преди 9 години
Спокойно, историята е много по-проста. За да има повече пари за командировки, Ивет Добровойнова е уволнила по-опитните пиарки на Плевнелиев и е назначила момичета на изпитателен срок. Президентът няма време сега от конференции да чете вестници, но пиарките ги четат и една от тях попада на сутрешния 24 часа и снимката от митинга. Откъде тя да знае, че митингите са били 2, като гледа само сериали? Веднага обаче в стил "Стъклен дом" съчинява малък сценарии и останалото е история
151
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Oлигофренфpeнфaлиeв, Oлигофренфpeнфaлиeв, Oлигофренфpeнфaлиeв,.Jula da go dua ga brka u domatenio sos oti 4e zeme da mu go izgori ezikot i ga po4na da laje da se preplita mejdu istinata i pravdata.Nemoe edna ednobitova lopatena edinci , otkarmena s nedoimaka izpod mostovete na Germana4ko da sasipva sistemata za offshorvane otiiiii Oлигофренфpeнфaлиeв moe se okaje i Offshornaliev, koeto na BGeski e Pikliodopikalnik, dobre ce ne e otkril firmi4ka va Nagazaki oti na BGeski shehme da mu okame Ugazotisvraki.Oлигофренфpeнфaлиeв, Oлигофренфpeнфaлиeв, Oлигофренфpeнфaлиeв,.a te misleh
150
0
 
12
 
! Отговори
Rosko=prva Dama! преди 9 години
Martin u Afera e napisal:И мого е права г-жа Плевнелиева, дето лани, след победата на Фандъкова, туитнала: десетки бездомни кучата, лаещи радостно празнуват победата на Фандъкова. Между другото, в нас започва да се прокрадва съмнението, че е станала грешка. Избрахме не който трябваше от семейство Плевнелиеви.Вгледайте се в Росен и ще видите, че се е утепал за първа дама
149
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
жалък шут!
148
1
 
30
 
! Отговори
гарабедчо преди 9 години
Лъже ешкере.Съжалявам го. За всяка лъжа и кражба има видов ден.
147
0
 
40
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Време е на "обединителят на нацията " да бъде присъдено званието "активен борец противтоталитаризма". Няма да е по-назад от предците си ,които са "активни борци против капитализма" я.Най -невзрачният ,най-зависимият президент ,който сме имали.Как ще го изтърпим още 2 години?
146
10
 
5
 
! Отговори
Демократ преди 9 години
И аз мога да се похваля, че имам гражданска позиция и днес и смело да заявя: Долу БКП!
145
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Един от най-младите членове на БКП, няма нужда никой да го организира, безсрамен лъжец и перач, жалко за държавата ни!