Пак ще пробват да продадат "БДЖ - Товарни превози"

Московски призна, че никой не ги иска
18 ное 2014 11:03,
5
Пак ще пробват да продадат "БДЖ - Товарни превози"
Ивайло Московски. Снимка: архив, БТА

Транспортният министър Ивайло Московски ще рестартира процедурата за приватизация на „БДЖ – Товарни превози“, макар същевременно да призна, че никой няма желание да купи дружеството.

„Дружеството е в такова състояние, че там трябват огромни инвестиции и огромно преструктуриране, за да може да тръгне на печалба“, обясни той.

Още по темата
В ефира на Нова телевизия министърът припомни, че през 2013 година компанията е имала 3 млн. задължения, а към днешна дата те вече са 14,5 млн. лева.

През последните месеци един от основните клиенти на дружеството – Христо Ковачки (чрез свързаната с него ТБД - Товарни превози", която е собственост на ТЕЦ "Бобов дол"), е подал искане за лиценз за превозвач. То все още не е удовлетворено, но когато това стане, значително ще намалеят товарите, които се превозват от „БДЖ – Товарни превози“, прогнозира още Московски.

Според него тежкото състояние на жп сектора е заради липсата на адекватни инвестиции. „Ако приемем като сравнение, че нашата мрежа е горе-долу колкото тези на Чехия или Австрия, десетократно по-малко средства се отпускат от държавата за поддръжка и развитие на жп мрежата“, обясни той.

В България локомотивният състав на БДЖ е на възраст между 35 и 40 години и части от мрежата не са автоматизирани. Заради липсата на електронни системи съотношението служител на километър железопътен път е 2,5 пъти по-голямо, отколкото е средното за Европа, обясни министърът.

Същевременно Московски напомни и за местата, които не са електрифицирани и по тях се движат дизелови локомотиви. Освен това по думите му средната скорост по мрежата е 50 км/ч, което е и предпоставка за големи закъснения на влаковете.

Московски коментира и зачестилите инциденти в сектора, като посочи, че това се дължи на 80-километрово трасе, което се рехабилитира по европейски програми, но заради това и гарите са изключени от системата на сигнализация и трасето се управлява ръчно. За да не се стигне до фатален инцидент, вчера Московски нареди спиране на движението в участъка и извозването на пътниците с автобуси.

В момента се изготвят графиците за трансбордиране на пътниците, обясни министърът.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: БДЖИвайло Московски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
6
 
! Отговори
#$& преди 9 години
Всеки може да продава, що не създадат нещо?
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Триенето на коментари не променя факта!
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Миналия път се пробваха, след като продадоха Булгартабак, ся комисионните не са за изтърване!Няма грам промяна в политиката им от предния път, за каква промяна говорим ???