ГЕРБ връща десятъка върху лихвите, и то за всички влогове

Промените се предвиждат от 2015 г., изключение ще бъдат детските влогове
Обновена: 21 ное 2014 16:27 | 21 ное 2014 16:22, Камелия Цветанова
202
ГЕРБ връща десятъка върху лихвите, и то за всички влогове
Менда Стоянова Снимка: архив, Булфото

Има идея лихвите по всички видове влогове, с изключение на детските, да бъдат облагани с 10% данък от догодина, съобщи председателят на временната бюджетна комисия Менда Стоянова от ГЕРБ.

Тя уточни, че следващата седмица ГЕРБ ще има среща с партньорите си в управлението и след това ще стане ясно дали ще има изобщо такова предложение, или не.

В момента само лихвите от срочните депозити се облагат с 8%, а спестовните сметки остават извън обхвата на налога. Данъкът бе въведен от първия кабинет на Бойко Борисов, като тогава 10-процентната ставка беше валидна само за доходите от срочни депозити.

След това кабинетът на Пламен Орешарски въведе поетапно намаляване на данъка. При въвеждането на данъка в началото на 2013-а г. се облагаха единствено лихвите по срочните депозити.

„Считаме, че при едно плоско ниско облагане от 10% - такова, каквото ще бъде и за следващата година, е правилно всички видове доходи да бъдат обложени, максимално да е разширена данъчната база. Банките в конкуренцията помежду си за привличане на клиенти-депозанти измислиха продукти, които маскираха депозити през спестовни влогове. Сега смятаме, че трябва да се затвори тази вратичка и така, както по Закона за гарантиране на влоговете ще се изплащат абсолютно всички влогове, независимо дали те са спестовни, депозитни, или каквито и да било други, така лихвите по всички тези влогове трябва и да се облагат“, обясни Стоянова пред БНР.

Очакваният ефект за хазната е 80 млн. лв. Толкова бяха събрани и в края на 2013-а, а след смяната на властта тогавашните управляващи от БСП и ДПС решиха да въведат поетапна скала за намаляване на налога заради незначителния ефект върху хазната. Затова по сега действащото законодателство налогът върху лихвата по срочните депозити е 8%, а от догодина трябва да стане 6%.

Петър Кънев от БСП коментира, че не вижда защо трябва да се пипа този данък, след като не са чак толкова много парите.

„Най-малкото е да се запазят 8%. За 2% да рискуваш да не си изпълниш предизборната програма, ми се струва нелогично“, настоя социалистът.

От ГЕРБ очакват подкрепата на Патриотичния фронт и Реформаторите. Тя обаче не е съвсем сигурна.
„Тезите, с които по отношение на данъците влязохме в предизборната кампания, беше от нашата страна за запазване на сегашните данъчни нива. Предстои да обсъдим по-детайлно въпроса, да видим къде и какво може да се постигне като консенсусно решение“, разясни Корман Исмаилов от РБ.

От АБВ предпочетоха да не коментират, тъй като засега не са запознати с предложението. Все още няма коментар и от "Атака" и ДПС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Големи сме мазохисти...пак тях гласувайте.
140
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
еми така е...с нашите политици..цедят до дупка и чакат пари от вънка..ама на нааайй...един лев няма да вкарам в икономиката отвънка да се оправят..достатъчно данъци плащам тука! Проблема е че сега и депозитете ще трябва да местя извън БГ.
139
0
 
11
 
! Отговори
CVETA преди 9 години
Тия пак започват с изтупването на брашняния чувал.В такава мизерия ни вкараха по времето на Дянков,но като продължават пак така,ще стигнат там,където бяха миналата година/народът по площадите,а те - в оставка/
138
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДАНЪЦИТЕ ЩЕ ГИ УВЕЛИЧАВАТ СЪС ВСЯКА ГОДИНА, ЗАЩОТО РАБОТЕЩИТЕ НАМАЛЯВАТ ВСЕ ПОВЕЧЕ, ЗА СМЕТКА НА ПОЛИТИЦИТЕ, *** И ХОРАТА В ПЕНСИОННА ВЪЗРАСТ. ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО.
137
0
 
4
 
! Отговори
хх преди 9 години
Бостанско плашило. Вапир.
136
1
 
9
 
! Отговори
Един преди 9 години
Баба ви Мента, тиквата и техните съмишленици, ето какво сътвориха. Тия не се наядоха, е че се удават у казана, че се задават...дано ви приседне. По противна от тая жена не съм виждал. Тая дето прави "Бюджет" ... Ооо пази боже. Данъците, които плащаме: минимум 30% -осигуровки, 10%-плосък данък, 20% -ддс, повече от 50%-акциз върху горивата... Това са 80%-данъци, които плаща бедния, нещастен и болен народ! Това са реалностите!
135
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НЕМА ДА СЕ ВЪРНАТ ПОВЕЧЕ НА ВЛАСТ СЪС СИГУРНОСТ !!!
134
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
нека залудяването започне точно сега.
133
0
 
5
 
! Отговори
коко перник преди 9 години
А не може ли народа да го върне тоя тлъст алчник отново в пожарната?
132
0
 
9
 
! Отговори
sallaadin преди 9 години
БОЙКО, БОРИСОВ, КАК НЕ ТЕ Е СРАМ, че БЪЛГАРИЯ е брашнян чувал, дето колкото и да го тупаш той все пуска, ти ни убеждаваш всеки път когато се докопаш до властта, що всички депутати от ГЕРБ и патериците ви от АБВ, БДЦ, РБ и ПФ не дадете светъл пример, като се откажете от заплати, бонуси и всички привилегии и не работите ей тъй безкористно на полза роду, без да съдите предишните, дет се вика бъдете вие първите, че то както сте я подкарали, да не дойде ден всички вкупом да ви обличат в чували!
131
0
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
Ще накарате всички вложители да си прехвърлят парите в чуждестранни сметки и след това ще си бъркате в носа заради тъпотията ви ! Една умна мисъл няма в главите ви,не мога да повярвам направо !!!
130
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Имаше един борец за свобода и демокрация, Генов му бе името. Имаше едно нещо като Протестен блок с една женица, нито жена нито мъж, дето лапна с другите борци малката сума от 6.2 милиона. Къде сте мили протестъри? Пеевски е отново в парламента и...нищо. Буда започна грабежа и...нищо?!? Нали сте борци за справедливост, защо не протестирате? Защото Буда вече не плаща а и вие *** захлебихте и сега пърдите самодоволно в некоя вила и печете пържоли. *** долна сте вие!
129
1
 
10
 
! Отговори
Vinetu преди 9 години
Освен да качват данъците ГРОБ друго не могат ... а и да "усвояват" европари .
128
0
 
18
 
! Отговори
Бадемов преди 9 години
Поздрав за герберите, това е хубава новина за тях!Другата хубава новина за тях е, че се гласи да се въвежда такси за преминаване през основните магистрали. За да не ги разплача гласоподавателите на ГЕРБ, спирам да тук, защото следва въвеждане на още един данък. Няма да кажа какъв.
127
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма по *** народ от нас. Срам ме е
126
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
DA SE KONFISKUVAT VSICKI CPESTIAVANIA NA FIRMI I GRAGDANI--TEZI PARI SA OTKRADNATI OT DARGAVATA I NARODA.
125
0
 
12
 
! Отговори
Поп Грую преди 9 години
Хайде бе, скачахте, жалки мишоци!Още брашно може да пусне чувала, ощееееееееееееееееее!!!
124
0
 
15
 
! Отговори
партия ГРОБ преди 9 години
ДДС върху лекарствата няма да ви го махаме, но ще ви компенсираме с данък десятък върху депозитите и по-високи сметки за ток.
123
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нали господарите наредиха да им купим самолетите втора употреба,тези пари трябва да се набавят с цената на всичко.
122
0
 
13
 
! Отговори
герб=бсп преди 9 години
Уж сa про-европейци, a не искaт дa имaме държaвни монополи и секториДругaркaтa Ментa кaзa преди месец, че държaвaтa билa лош собственик - зa подобно изкaзвaне и нa зaпaд и изток би билa изритaнa мощно от нaродa От къде се нaмирaг още комунaзи дa глaсувaт зa Гроб, изглеждa се дaвaт яки бонуси нa aдминистрaциятa и фирмaджиите слaдички проектчетa зa милиони