Министрите пак на устен отчет пред депутатите

ГЕРБ се отказа от писмения контрол
1
Министрите пак на устен отчет пред депутатите
Снимка: архив, БТА

Депутати от ГЕРБ оттеглиха спорния текст от Правилника за работата и дейността на Народното събрание, според който отговорът на въпрос на депутат към министър в рамките на парламентарния контрол е писмен, освен ако народният представител изрично не е заявил, че иска да е устен.

Още по темата
Това стана, след като председателят на парламента Цецка Цачева призова управляващите да го направят заради обвинения от страна на социалистката Мая Манолова, че така се нарушава 25-годишната парламентарна традиция.

„Смисълът на контрола е в неговата публичност, а не да е разговор между депутат и министър в празна зала. Нямам обяснение защо една утвърдила се практика в този парламент искате да бъде обърната. Не разбирам защо депутатите от ГЕРБ искат да ограничават парламентарния контрол, дебатите“, обвини червената депутатка.

Според Хамид Хамид от ДПС промяната на устното начало при отговорите в писмено фактически е бягство от контрол.

„Това е опит да се скрият министрите от управляващото мнозинство. Парламентарният контрол е комуникация между министрите и гражданското общество и е важно да са устни отговорите“, настоя той.

Димитър Лазаров от ГЕРБ отрече обвиненията му и коментира, че мнозинството не крие министрите, а просто депутатите от опозицията в петък по време на контрола редовно отсъстват от заседанията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
4
 
! Отговори
иван преди 9 години
дойдоха гроб-арите и обявиха всеки парламентарен ден за спортен полуден.