Управляващите измислиха как да отменят прихващанията в КТБ

ГЕРБ, РБ и ПФ внесоха законови поправки
Обновена: 21 ное 2014 17:52 | 21 ное 2014 17:31, Камелия Цветанова
26
Управляващите измислиха как да отменят прихващанията в КТБ
Снимка: архив, Reuters

Депутати от ГЕРБ, РБ и ПФ внесоха промени в Закона за банковата несъстоятелност, които касаят т. нар. прихващания, съобщи шефът на временната бюджета комисия в парламента Менда Стоянова от ГЕРБ. Ако те бъдат одобрени, прихващания за около 800 млн. лева в КТБ могат да бъдат отменени. Това обаче може да стане след обявяването на банката в несъстоятелност от съда. С измененията се дава право на синдика да не признае извършени прихващания, направени след обявяването на КТБ в неплатежоспособност.

Още по темата
Според Менда Стоянова целта на промените е да защитят обществения интерес, публичните средства, които ще се инвестират в КТБ, както и всички вложители.

„Зачестиха случаите, при които някои вложители се опитват да заобиколят закона и да извлекат полза за себе си", посочи Менда Стоянова. Искаме да затворим тази възможност и текстовете, които ще изработим, ще свършат тази работа“, допълни тя.

Стоянова призна, че според нея и в момента в КТБ се извършват цесии с цел прихващания. Тя цитира данни отпреди две седмици, според които квесторите на КТБ са получили уведомление за 1,7 млрд.лв. цесии, от тях 800 милиона имат заявка за извършване на прихващания.

"Обикновено това се извършва от негарантирани вложители, които имат влогове над 196 000 лева, които са гарантирани, и които се продават обикновено на фирми, които пък от своя страна имат кредити в КТБ с цел след това да бъде извършено прихващане. Това означава, че въпросните кредитополучатели няма да погасят реално с пари кредитите си. Техните пари няма да влязат в масата на състоятелността и по този начин ще се ощети както Фондът за гарантиране на влоговете, така и останалите негарантирани вложители", разясни Стоянова.

Колегата й Данаил Кирилов добави, че с промените се дава още едно основание, което визира съгласуване на времето и дава бъдещо право на синдика да не признава извършени прихващания, ако те нарушават разпределението на масата на несъстоятелността до размера на това, което би се паднало на всеки един вложител.

Промените в закона не могат да важат със задна дата, но Кирилов припомни, че към момента съдът все още не се е произнесъл по искането на БНБ за несъстоятелност на КТБ.

„С промените ще подпомогнем за в бъдеще синдикa, за да има еднозначност при подредбата на кредиторите“, добави Кирилов.

По думите му, в случай че съдът обяви КТБ в несъстоятелност, той трябва да определи началната дата на неплатежоспособността.

„Важно е съдът каква дата ще определи като начална за неплатежноспособността на КТБ и по общия закон всички сделки от тази дата до назначаването на синдика и осребряването на имуществото са относително недействителни“, добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: делоКТБцесии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво става в тази държава? Казва ли ти някой и смееш ли да питаш. Май 70 години живеем под това мото.
24
1
 
2
 
! Отговори
Корупция и връзки преди 9 години
До ВръткиАко прихващанията между кредити и депозити на други лица не бъдат обявени за недеѝствителни , това ще означава корупция и връзкарство на властниците и неравнопоставеност пред законите на гражданите на България. Нека всички ,които са надвишили размера на гаранцията по влогове, определен в чл. 4, ал. 1 от ЗГВБ да бъдат равнопоставени и да не се облагодетелстват само " силните на деня и техните приятели и близки " и да си чакат на опашката без да се пререждат. Целта на цесиите е едни ВИП персони да получат парите си в нарушение на закона , а другите обикновени и честни вложители
23
1
 
1
 
! Отговори
Врътки преди 9 години
Врътките с прихващанията между кредити и депозити на други лица са незаконни ,защото БНБ разреши на 15.08.2014г длъжниците в КТБ да погасяват кредити от други свои сметки в банката, но не и цесиите.На основание чл. 16, т. 17 от Закона за БНБ, УС на БНБ предупреди, че прехвърляне на вземане по влог в банка, поставена под специален надзор, от титуляря на влога на друго лице, което има сметка в същата банка, може да бъде обявено за недействително поради заобикаляне размера на гаранцията по влогове, определен в чл. 4, ал. 1 от ЗГВБ или увреждане интересите на кредиторите. bnb.bg/PressOf
22
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тая Менда е доста брутална.Какъв обществен интерес?Тези хара се оптват да спасят собствените си пари.Но спасяваики ги, те намаляват пачката на авторите на аферата КТБ.Не мога да повярвам че търпим това варварство. Толкова ли няма хора в този парламент които да разберат че водят и себеси и държавата към тотална разруха.
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГЕРБ с подкрепата на нискоинтелигентната част на нашето общество мародерстват държавата. Използват властта да уреждат мрсния бизнес на богатите около тях. Този брутален подход ще ги удари като бумеранг много скоро.
20
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абсолютно вярно е че ГЕРБ са в основата на аферата КТБ.Оманският фонд предложи държавата да даде 2.5 млрд ЗАЕМ на банката. Те отказаха. Сега държавата (т.е. ние) ще платим тези пари за загуби, дела и т.н.Защо го направиха? :)Без фалирала банка няма как грабежа да стане.
19
2
 
0
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
Важното е, на вложителите да им е гадно!
18
1
 
4
 
! Отговори
Петър преди 9 години
До ДжотоЕ не забравяй и Кадиев моля ти се!
17
1
 
3
 
! Отговори
Джото преди 9 години
Веждичката,Костов,Стоян Александров и 10-на депутсти от ДПС както и мноиго много други да бъдат най- обстойностно проверени!!!Да ама от кого????
16
4
 
5
 
! Отговори
#$_ преди 9 години
Управляващите нищо не могат да измислят, защото не виждат по-далече от носа си.. Това което измислят е насочено към собственото си благосъстояние..
15
5
 
9
 
! Отговори
Нужно ли е? преди 9 години
Нужно ли е да си *** и *** *** за да си нает да пишеш тук в полза на адмирал-генерал-каратист-магистралостроител-Винету-*** Бойко Борисов.
14
6
 
13
 
! Отговори
Вече е ясно! преди 9 години
Оказа се, че организаторите на унищожаване на КТБ са върхушката от ГЕРБ! вижда се, че са бесни защото с цесиите кредитополучателите няма да бъдат търсени за кредитите си щом имат суми(от цесии)за прихващане. А мутрата явно иска да открадне предприятия и фирми ползвали кредити и да ги натисне за да ги заграби.Цялата афера с КТБ е разработка на Борисов!
13
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да благодарение на Цацаров Сидеров Доган и Стани6ев,та от Българя по затрита разкапана държава няма.Благодарни сме им много.Бял ден дане видът.Сега дасе 4удат как дая оправат ГЕРБ ПФ И РБ.Смело и напред унаци.
12
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво ми пишеш със 6 чки бе неграмотно герберско ***.И кога направи Мутрата генерал полковник чак.Ето това сте герберастките избиратели, неграмотници и ***, за които подражанието на мутрите е нещо нормално.И бъде сигуренa, че много повече са хората в България, които не го харесват, за обич да не говорим, тя е за заслепените нискоинтелигенти герберунгели като тебе
11
2
 
3
 
! Отговори
Жеко преди 9 години
Не се наядоха, ей!
10
3
 
8
 
! Отговори
Райна преди 9 години
След дъжд- качулка. Някои хора вече забогатяха
9
1
 
6
 
! Отговори
Валя преди 9 години
Те хората като Кадиев ще измислят начин как да доят държавата, хич не го мислете него.
8
1
 
0
 
! Отговори
Найден преди 9 години
То все едно е някаква загадка!
7
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Зачестиха случаите, при които някои вложители се опитват да заобиколят закона и да извлекат полза за себе си" -питайте Веждито как се прави...
6
1
 
7
 
! Отговори
Пинда преди 9 години
Те да бяха измислили как да не се случват такива неща, и хора като Кадиев да не ограбват държавата купувайки от ней и продавайки на нея ток и други мошенически схеми, това трябва да се изкорени.