Борбата е България да загуби колкото може по-малко европари

Томислав Дончев за усвояването на средствата по оперативните програми
Обновена: 23 ное 2014 08:28 | 22 ное 2014 19:29, Елка Василева
95
Борбата е България да загуби колкото може по-малко европари
Томислав Дончев. Снимка: Bulgaria On Air

Голямата борба е България да загуби колкото може по-малко евросредства от оперативните програми. Това заяви вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев в предаването „Брюксел 1” на телевизия Bulgaria On Air.

Дончев каза това във връзка с усвояването на еврофондовете от изтичащия програмен период – 2007- 2013 г.

Вицепремиерът отказа да посочи сума, която страната ни би могла да загуби. „Назовавайки сума, това ще е знак за всички, че съм се примирил да изгубим точно толкова пари, което никога няма да направя“, заяви Дончев.

По повод споменавани размери на евентуални загуби от 100-200 милиона лева Дончев посочи, че „това са изключително оптимистични интерпретации“. Той заяви, че сумата е в пъти по-голяма.

„Анализът показва огромен риск от загуба на средства, огромен като обем. И до края на годината ще бъде направено всичко възможно и всичко невъзможно, за да бъде този размер намален. С болка трябва да призная, че няма как загубата да се избегне изобщо. Сумата е толкова голяма, че каквито и усилия да бъдат положени, няма как рискът да бъде съвсем нулев”, коментира Дончев.

Голямата цел по думите на Дончев е изпълнението на новия програмен период да може да започне колкото може по-рано през следващата година. Ако не бъдат предприети спешни мерки, и 2015 г. може да бъде загубена, както и настоящата 2014 година, която ще е нулева за България по отношение на усвояването на европейските фондове, посочи вицепремиерът.

До момента в Брюксел България е изпратила за одобрение ОП „Човешки ресурси“, ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“, ОП „Регионално развитие“, която вече ще се казва „Региони в растеж“, и ОП „Иновации и конкурентспособност“.

Изпратената оперативна програма „Човешки ресурси“ може да бъде одобрена до края на годината, дори още до края на месеца, стана ясно от разговора с Дончев.

„До края на ноември имаме амбиция да изпратим окончателен вариант на „Околна среда“, „Наука и образование за интелигентен растеж“ и „Добро управление“, заяви Дончев.

Той припомни, че онези програми, които не са пратени за одобрение до края на ноември, подлежат на одобрение едва в средата на следващата година заради планирането на бюджетните ангажименти. Именно затова и премиерът Бойко Борисов е обявил мобилизацията на министрите, поясни Дончев. „В противен случай имаше риска плащанията през 2015 г. да започнат в края на годината,“ каза той.

Дончев посочи, че добрият сценарий за следващия програмен период предвижда към март месец догодина „да имаме одобрени три оперативни програми”.

Ако този добър сценарий не се изпълни, правителството има резервен вариант, стана ясно от думите на Дончев.

Вицепремиерът сподели, че се работи с финансовото министерство и с други министерства по сценарий за стартиране на авансово плащане със средства от бюджета по програми от най-спешна нужда, дори преди да е одобрена съответната оперативна програма. Той посочи, че това се прави, „разбира се, при един много детайлен анализ, това да бъде схема, която е ниско рискова”. По този начин по думите на Дончев парите по европейските програми ще бъдат задвижени по-бързо.

Целта е дори преди да бъде одобрена програмата, да бъде обявена конкретна схема, „ за да могат да кандидатстват бенефициентите, да се одобрят проекти, да се сключат договори, дори да се наредят аванси и да започне изпълнението, като в рамките на целия този процес, който кумулативно отнема месеци, се надяваме да бъде одобрена оперативната програма и извършените разходи през второто полугодие да бъдат възстановени от Брюксел. Едно авансово упражнение, което ще ни позволи парите да се движат по-рано”, коментира Дончев.

Амбицията ни е отблокирането на средствата по Оперативна програма „Регионално развитие” да се случи до края на 2014 г., коментира още Томислав Дончев. По думите му обаче по-реалистичният сценарий за изпълнението на заложената цел е януари 2015 година предвид стъпките, които „трябва да се предприемат”. Той подчерта, че шансовете за отблокиране са 100%-„въпросът е кога това ще се случи”.

Томислав Дончев се обяви за изцяло нов закон за обществените поръчки. Според него са необходими по-прости и лесни за следване правила за обществените поръчки.

 

 

Вижте още от интервюто на bgonair.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
8
 
33
 
! Отговори
аз преди 9 години
Ами те ония от Брюксел не са чак такива големи балами, за каквито ги смятахте. Вие с това крадене се самозабравихте вече! Естествено, че ще ви спрат кранчето... Трябва и всички проекти с раздутите цени да ви ревизират, и да връщате даже!!! Затвор за вас!!!
58
8
 
36
 
! Отговори
681 преди 9 години
До Анонимен 64 Кажи бе жалко поплювче ,какво построиха сегашните крадци? Домовете ви ли ,заводите ли в които да работите ли ,ТЕЦ и АЕЦ, за да няма режим на тока,училищата в които да учите ,музеите, за да не забравяте ,че сте българи ,язовирите, за да се полива цялата българка земя и да ядете евтини зеленчуци(които вече ги няма, защото крадливци ги наеха и сега има само наводнения от тях!)А да построиха ви сескшопове ,игрални зали ,кафенета,бинго зали,т е важи римското правило " хляб и зрелища ",
57
8
 
35
 
! Отговори
175 преди 9 години
Очевидно това е борбата - твоята и на това правителство. Защото сте мишки и разчитате само на подаяния. Само за това ви стигат възможностите. Това впрочем е валидно за всички политици от т.нар. преход.
56
9
 
37
 
! Отговори
Само питам... преди 9 години
А ,моят въпрос е Вие , колко от тези пари ще откраднете ???
55
10
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 64ТЪПАКООО - построеното беше преди 1989 г. от тогава само се руши .
54
9
 
38
 
! Отговори
eбашев преди 9 години
некадърни ***
53
8
 
47
 
! Отговори
Кой е виновен преди 9 години
Господин Дончев, защо ни правите на ***. Европа на три пъти прави ембарго на Русия, Русия отвърна най-накрая с контраембарго, което донесе загуби за милиарди за Евръсъюза. Тези милиарди трябва да бъдат обезщетени. Хазната се изпразни за големите в Евросъюза. Още - подпомага се Гърция, много пари се дават на Украйна. Това че ние получаваме 200 до 300 милиона от 860-те които всяка година даваме е виновна политическата Българска олигархия, че ни вкара в Евросъюза. Всички политици сте виновни.
52
8
 
38
 
! Отговори
русофил преди 9 години
А пари от Русия няма ли ?
51
16
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стига плюхте, това са единствените, които постройха нещо! И да искате и да не искате само те изградиха нещо което да остане за поколенията, или има някой тук който да ми изброй какво постройха БСП или ДПС!?!?!??!?? Ако има, кажете, или МЛЪК ГНУСНИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ***, МЛЪК!!!!!!!
50
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ха и ти си там. В диска на Меркел. ЧЕСТИТО!!!!!
49
8
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чудя се тоя далеи е по-грозен отколкото *** или точно обратното.
48
9
 
47
 
! Отговори
Томислав преди 9 години
Борбата е България да загуби колкото може по-малко европари, за да има повече за нашият обръч от фирми подизпълнители.
47
11
 
45
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 9 години
ЗА СЪЖАЛЕНИЕ СЛЕД КАТО КРАДЦИТЕ ОТ ГЕРБ УПРАВЛЯВАТ БЪЛГАРИЯ ЩЕ ЗАГУБИ МНОГО ПАРИ, А ОСТАНАЛИТЕ ГРОБАРИТЕ ЩЕ СИ ПРИСВОЯТ.
46
9
 
52
 
! Отговори
4oko преди 9 години
Уникален ***! Завършил философия,преподавал психогия и етика в училище в Габрово.Верен съратник на тиквата от мутринските времена.Бил е управител на едно от заведенията на сикаджииската мутра през 90 те. В момента "вицепремиер по европейските фондове и икономическата политика" .Без коментар за тая плоска тиква!
45
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колко още да Ви казвам. Край на парите и то за много години напред. Меркел Ви даде диска. Специален компютър изчисли точната сума спрямо сметките на българските крадците. Компютърът е "Звяр". Вие избирате, дали искате държава. Ако МАФИЯТА изгуби държавата си, пак ще изгубите парите от диска на Меркел. Разберете няма измъкване и не може да се противите на Звяра. Той управлява от древността
44
8
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе ..*** off уморих се бее. на всеки 4 години/ с всяко ново правителство / сме зарити в *** ай сектир бе..
43
8
 
36
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
Пуснах три-четири плювни за Томислав по-долу ама........каръшка раута...........Сал тъпни пиша, няма за кво да се хвана...... Моникеееееееееее, дай опорни точки ***, гювендийо!
42
10
 
51
 
! Отговори
Бешир ага преди 9 години
Томиславе стига театро чожум парите бяха спряни умишленодокато не бяхте навластТпва е раменцето на Юнкер подадено на герб.Сега преекспониратеи се правите на големи герои.Със стари тикви нов бустан не става.Старата песен на нов глас пеете.
41
13
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 50Не, не е този. Този само го начуква на платените атакистки тролчета.
40
9
 
33
 
! Отговори
do 50 преди 9 години
До АнонименАбе да. Това е оня дето ги зложи тея капани а са го играе спасител дето абе за малко да хвана ако ми следиш мисълта, но другите са виновни.