С новия външен дълг задълженията ни стават 18 млрд. лв.

Не е морално Искров да завърши мандата си, заяви Горанов
Обновена: 23 ное 2014 19:10 | 23 ное 2014 19:08,
168
С новия външен дълг задълженията ни стават 18 млрд. лв.
Снимка: Булфото, архив

Няма да отпаднат цесии в КТБ, а ще останат за след края на несъстоятелността на банката. Това каза в предаването „120 минути” по bTV финансовият министър Владислав Горанов.

На въпрос за смисъла на последните промени в Закона за банковата несъстоятелност, които бяха внесени в петък, Горанов коментира, че по последни данни направените цесии са за 1,1 милиарда лева. Но изтъкна, че смисълът им е, че дават гаранция да не се нарушава принципът на равнопоставеност на кредиторите и справедливостта при разпределението на неудачите.

Още по темата

Финансовият министър обясни, че по досега действащия закон се оказвало, че цесиите в Корпоративна търговска банка нарушават именно принципа на равнопоставеност на кредиторите, въпреки че са напълно законна операция. Затова с последните законови промени те се изместват за след края на процедурата по несъстоятелност на банката, каза Горанов.

Финансистът каза, че след законовите промени цесиите ще се извършват след края на процедурата по несъстоятелност. Така, ако от даден негарантиран депозит са останали например само 30%, прехващането ще може да се направи само по отношение на тях.

С новия външен дълг от 4,5 милиарда лева, който ще бъде поет до края на годината, общият дълг става около 18 милиарда лева или 27 на сто от БВП.

Той за пореден път повтори, че с 3 милиарда лева от тях до края на годината ще се покрие натрупаният дефицит заради грешно планиране на Бюджет 2014.

За КТБ ще бъдат насочени 2 милиарда лева временна ликвидна подкрепа, за да се гарнтира навременното изплащане на гарантираните депозити. Заедно с наличните средствата във Фонда за гарантиране на влоговете от 1,6 милиарда лева, стават общо 3,7 милиарда лева, които Фондът ще изплати, обясни Горанов.

Горанов коментира и темата за оставката на Иван Искров.

Той определи като спекулация твърдението, че Иван Искров ще бъде изпратен в Черноморската банка за развитие като представител на България. Искров е управител на БНБ и смятаме, че той трябва да напусне по морални причини.

"Ако той смята че може да си довърши мандата, нека го направи, но не е морална позиция. Иван Искров може да довърши своя мандат, ако прецени, че това е най-правилното за финансовата система и БНБ”, каза Горанов.

И напомни, че според Договора за функционирането на ЕС централната банка е независима. Горанов обаче даде да се разбере, че управляващите не искат Искров да изкара пълния си мандат.

Горанов уточни, че по време на срещата между Борисов и Искров не са обсъждани каквито и да било казуси, свързани с бъдещето на Иван Искров.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още по темата: Владислав Горанов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
2
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
А, Искров ще остане докато съвсем довърши БНБ.То и за какво ни е тази "институция"? Само лапат заплати в нея една сбирщина от хрантутници. Май по-евтино ще излезе да минем към еврото, като платежно средство. Тогава няма да има нужда БНБ да се занимава с чейндж и печатане на банкноти и съществуването и ще се обизсмисли.
115
0
 
8
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
За новия кредит на Тиквата всеки се задължава с по около 650лв. на човек - от пеленачето до последния пенсионер.Честито на печелившите!
114
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама никак не ми вдъхва доверие този младеж, особено когато говори за справедливост. Без Дянков, по Дянковски. За обстоятелствата при които има икономически растеж да не говорим.
113
1
 
5
 
! Отговори
555 преди 9 години
БЪЛГАРИЯ отново КАТАСТРОФИРА!Много айдуци с власт в тази държава.
112
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе къде са сега умните и красивите, дето цяло лежаха на жълтите павета, щото Орешарски щял да тегли 1 млрд. лева- гласувани в бюджета още миналата година и да фалира държавата?Спомнете си още преди да затворят КТБ, Буда като се върна от инструктажа при Големия Брат, как ревна , че трябва спешно да се вземат едни 5-6 млрд. от МВФ, за да спасява държавата?Спасителят в картофите
111
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колко ни са кадърни "политиците".От година на година дълга все повече расте!
110
0
 
6
 
! Отговори
vdch преди 9 години
До ЕХО ОТ МИНАЛОТОТози дълг беше на Външно-търговска банка. НРБ нямаше дълг в държавни ценни книжа и облигации, които не може да плати на падеж, а в кредити, отпуснати основно от частни външни кредитори на БВТБ. Проблемът с нея трябваше да се реши по исландски образец - чрез фалит на изпадналата в неплатежоспособност банка, вместо да джиросат този дълг за плащане на целия народ. А фактът, че Жан върна 2,5 млрд. при условие на ембарго срещу Ирак и СФРЮ показва, че това не голяма сума.
109
1
 
22
 
! Отговори
aaa преди 9 години
Бюджета грешен,КТБ обрана.Виновни няма.Дълга го плащаме всичко,браво.
108
4
 
17
 
! Отговори
ЕХО ОТ МИНАЛОТО преди 9 години
До АнонименПРЕДИ 25 ГОДИНИ ИМАХМЕ 8 МИЛИАРДА ДОЛАРА ДЪЛГ,А СЕГА МАЙ И САМИЯТ ГОСПОД БОГ НЕ ЗНАЕ КОЛКО Е! Е,НАЛИ ИСКАХТЕ КАПИТАЛИЗЪМ-ИМАТИ СИ ГО!НАЛИ ДИГАХТЕ 2 ПРЪСТА И ВИКАХТЕ СДС, ИСКАМЕ ДЕМОКРАЦИЯ-ИМАТЕ СИ Я! РЕВАХТЕ 45 ГОДИНИ СТИГАТ,ПОСЛЕДИН ВАЛС!СЕГА ПЪК 25 ГОДИНИ ВИ СТИГАЛИ! ИСКАХТЕ СИ ЦАРЯ,ЗАЩОТО САМО ТОЙ ЩЕ НИ ОПРАВИ. ДЕТО ВИ ОПРАВИ ВАС -НИЩО,НО НИ ОПРАВИ И НАС! УЖ НЕ БЕШЕ ДОШЪЛ ЗА ИМОТИ,А ДА ПОМОГНЕ НА рОДИНАТА СИ,Е СЕГА ВЕЧЕ ВСИЧКО НИ Е НАРЕД!
107
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Хм?Защо се чудиш? У нас вече 25 години всеки престъпник, мошеник или злоупотребяващ (разбира се, изобщо не безкористно) с държавна и обществена власт е НЕЗАВИСИМ И СВОБОДЕН. Дори като загази "държавници" му помагат да се измъкне в буквалния смисъл - физически (извън затвора и в чужбина) и морално - позора им превръщат в достоинство.
106
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Зъъър!На теб ти е свършил мозъка, подмазвач мазен, явно яко ти плащат, защото си на всяка власт под масата за кокалче.
105
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Борисов е главният виновник за КТБ. Той удвои от 2010 година държавните пари там, наду така лихвения балон в КТБ и спря контрола в/у нея началото на 2011 година. Всичко това е описано в доклада на независимите реномирани одитори.
104
1
 
9
 
! Отговори
Хм? преди 9 години
Тоя Искров и от прокуратурата ли е независим? Май с нея трябва да си има работа!
103
1
 
8
 
! Отговори
Куку преди 9 години
Значи, от 4,5 милиарда 2 милиарда ще идат за КТБ, а 3 милиарда - за дупки в бюджета на Олигарски, а? Че тя дъщеря ми може да смята много по-добре от финансовия ни министър... а и Менда Стоянова ко разправяше че към 1 милиард ще идат за ***?
102
2
 
7
 
! Отговори
ОЛЕЕ преди 9 години
браво------работим по амеликански--само че не можем за печатил пачки,оти нашете паре не вървът никъде--хахаха--БОКО Е НА ВЛАСТ И ДАЛАВЕРАТА ЗАПОЧНА...АРНИ МОМЧЕТА--ЗНАЯТ ДА ПРАВЯТ ПАЧКИ!!!
101
4
 
31
 
! Отговори
ужаззз преди 9 години
По-ясно няма на къде да е, че ГЕРБ са партия изцяло обзета от ционистките идеи - дълг, Европа, Америка, все братя без които не можем. Спазваме им финансовата дисциплина - 4.5млрд нов дълг.А за КТБ - още по времето на предното правителство на ГЕРБ всеки знаеше, че голяма част от държавните пари минават през нея, банка с някакви невзрачни на пръв поглед клончета, даваше 9% лихва по депозити когато други банки даваха по 5, що за некадърно управлявани са тези всички останали банки.
100
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А така, забрана на медиите! Само ДП и Боче да могат да казват по 24 часа на ден каквото мислят! А ако някой си отвори устата - директно да бачка в трудов лагер!!! Прогрес назад с герп!
99
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
хехехехехе.....Абе как не, бе? Борисов е винаги прав......Продължавайте с този смешен и нелогичен за 21 век култ. Накрая да не се чудите кой ви е крив?....
98
2
 
6
 
! Отговори
аа преди 9 години
И тоя на снимката пак на власт, а? Е имаше една американска мисъл: фул ми уанс, шейм он ме (ака мъдростта на буш младши).
97
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Човекът е най-страшният *** на планетата.Има ли лек за тази страшна болест?