Бедността се увеличава въпреки членството в ЕС

Калфин: Ножицата в доходите се разтваря все повече
Обновена: 24 ное 2014 12:40 | 24 ное 2014 12:39, Камелия Цветанова
99
Бедността се увеличава въпреки членството в ЕС
Ивайло Калфин. Снимка: БТА

Членството в ЕС не попречи в България да се разтвори още повече ножицата в доходите, да се задълбочат социалните неравенства и да се увеличи бедността, смята вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Още по темата
За задълбочаването на тези проблеми не ни е виновен ЕС, сега използваме редица механизми на Евросъюза, които ни помагат да се смекчат тези ефекти, но много неща зависят от нас и работата на нашите институции, каза той по време на представянето на доклада "Мониторинг на членството на България в ЕС – 2013-2014", цитиран от БТА.

Калфин увери, че новата ЕК работи по план за икономическо оживление с бюджет 300 млрд. евро и България е изпратила проекти, които да се финансират от него.

По-важно е обаче да имаме собствен национален план за икономически растеж, заетост и социално включване и да гледаме на европейската политика като възможност и инструмент за решаване нашите цели, подчерта вицепремиерът.

По думите му европейските социалисти се борят за повече социални елементи и критерии в политиките на ЕС.

Европейската икономика няма да се втурне в бърз растеж в близките години, той ще бъде мъчителен и бавен и в тази обстановка трябва да се прави социалната политика, посочи Калфин.

Сред препоръките на ЕК към България е изграждането на стабилна пенсионна система. Има много социални фондове които не са ефективни - например парите, които се дават за борба с бедността са изключително неефективни, смята той.

Парите не са малко, но те не вадят социалните групи от риск за бедност и вместо решения, проблемите се задълбочават, каза той. Надали наливането на още пари в тази сфера ще реши проблема, важното финансовите средства да са по-добре насочени, посочи вицепремиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още по темата: бедносткалфинЕСдоходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кажете ми къде по света има руски завод ?..Иланкоолу, АЕЦ"Козлодуй", произвеждащ най-евтиния ток в света. Според Костов, това било "стара съветска фабрика"...Та ракетите "Съюз" са отпреди 70 години, нищо по-добро не е измислено. Е, имаше и "частни" ракети, малко поизпадаха...
61
1
 
4
 
! Отговори
1111 преди 9 години
"въпреки"?... аз мисля че "поради" е по правилно.приказки на вятъра са обещанията за светло бъдеще под крилото на ЕС.В нашия вълчи свят алтруизъм между държавите не съществува,независимо от истеричните глашатаи на новата империя!
60
1
 
6
 
! Отговори
бее преди 9 години
Народа е като овцете,чобанина със сопата му показва пътя и овцете тръгват натам.Защо не попитате депутатите,защо само народа обеднява,а те стават все по богати.Дали народа ги е избрал да работят за собственото им обогатяване или да работят за България
59
1
 
8
 
! Отговори
Ивайло Калъфин преди 9 години
Бедността се увеличава заради членството в ЕС.
58
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоест, нямаме изгода от членството си в съюза.
57
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А вие какво очаквате ,западните господари не дават нищо те са научени само да грабят.Отново ни набутахте там където не ни е мястото.В момента се намираме в трета национална катастрофа и то без война.Тази катастрофа се очертава да бъде последна и окончателна.
56
1
 
14
 
! Отговори
МИСЛЕЩА ГАНА преди 9 години
ЧЛЕНСТВОТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ Е ПАГУБНО ЗА ДЪРЖАВАТА НИ.ЦЕЛТА НА ЕВРОПЕЙЦИТЕ Е ДА ОСИГУРИМ БЕЗМИТЕН РЕЖИМ НА НЕКАЧЕСТВЕНИТЕ ИМ СТОКИ И СТАНЕМ СУРОВИНЕН ПРИДАТЪК.КОЛКОТО ПО БЪРЗО СЕ РАЗПАДНЕ ЕС,ТОЛКОВА Е ПО-ДОБРЕ ЗА БЪЛГАРИЯ.НАЙ-БЕДНАТА И ОНЕПРАВДАНА МАЙЧИЦА БЪЛГАРИЯ.
55
1
 
9
 
! Отговори
жоро преди 9 години
мерси за констатацията че бьлгарина е сляп да види калфин откри америка браво на него
54
1
 
6
 
! Отговори
кали преди 9 години
Какъв е изводът от това ??? Нека всеки сам да прецени !!!
53
1
 
14
 
! Отговори
вбесен преди 9 години
А кой определя заплатите?Не е ли това държавна политика?Щатните таблици да не прави ЕС?Нарочно ни плащат мизерни заплати,за да ни държат на къса верижка.Но това не важи за депутатите дето се скъсват от работа....
52
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Их, колко удобно! От както влязохме в ЕС те са ни виновни за всичко, от ниските заплати, то студената зима! Само нашите политици, за по-невинни и от новородено!
51
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не ЕС ни е виновен, че управляващите са некадърници и че българските бизнесмени гледат да плащат възможния минимум на хората. Така, че моля преди да обвинявате ЕС, САЩ, папата, свети Петър, Бен Ладен или марсиянците вижте кой ни управлява и кой ви е шеф.
50
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Европейската икономика няма да се втурне в бърз растеж в близките години, той ще бъде мъчителен и бавен и в тази обстановка трябва да се прави социалната политика, посочи Калфин."Това го слушам от 2008 година, а дефакто нищо не се е случило до момента.
49
12
 
4
 
! Отговори
ей преди 9 години
добре че е ЕС, досега да сте ни продали за жълти копейки.
48
4
 
16
 
! Отговори
ме преди 9 години
Бе не бил ЕС виновен, ама май точно той си е виновен. Или по-скоро ЕК. Замислете се, ние сме единствената държава в ЕС, която хем е вързана към еврото с борд, хем не ползва еврото като валута. Какво значи това? Че държавата и централната банка реално не са независими - те нямат възможността да печатат пари, за да регулират инфлацията и съответно не могат да изпълняват функциите си. Заплатите в БГ и пенсиите са ЗАМРАЗЕНИ, ако не бяха IT-тата да вдигат средната, щяхме да сме с африкански заплати!
47
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Едно време седенките на булгаристанския *** са били в Хоремаг-а а сега са в нет-а но иначе всичко останало си е пак същото. Едни и същи прости дървени философи бистрят поУтикЪтЪ.
46
2
 
9
 
! Отговори
До 63 преди 9 години
Абе шопе, я ги гледай двуколката, че ще паднеш от каручката. Най-добрите самолети са военните и те са РУСКИ! И въобще всичко е ясно, не си ми интересен. Ти си ***, тенденциозно злонамерен и необективен. А затова и без никакъв шанс да ти влезе нещо в главата. И затова безнадежден, а аз с *** не обичам да разговарям.
45
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Калфин пак откри Америка на карта, но не му стиска да поясни ЗАЩО !?
44
1
 
10
 
! Отговори
До 52 тъп шоп преди 9 години
А ве ей ***,знаеш ли какък процент от разходите за труд са е в себестойността? И с ниски заплати как ще направиш високотехнологично производство?Тези специалисти за 500 лв. ли ще бачкат? Те за това бягат в чужбина.
43
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** получават точно толкова колкото заслужават.Същото е положението и в Румъния, Албания, Сърбия и т.н.Балканците а прости и неграмотни. За това и са бедни.Глупав богат НЯМА!И ако на някой му се случи СЛУЧАЙНО (като този с тото милионите от Перник) то се намира веднага някой да му ги вземе (КТБ, данъчните, мутрите, Бойко Борисов и подобни).