Край на талоните за лекар, 2015 г. минаваме на електронна карта

Таксата за преглед за пенсионерите няма да се вдига, обеща министърът
Обновена: 24 ное 2014 20:15 | 24 ное 2014 18:40,
63
Край на талоните за лекар, 2015 г. минаваме на електронна карта
Снимка: БТА

В края на следващата година вече няма да имаме нужда от направления за преглед при специалист. Така наречените талони, които джипитата дават, ще отпаднат и ще бъдат сменени от електронна здравна карта. Това стана ясно от думите на здравния министър Петър Москов.

Практиката в момента е направленията да свършват бързо в първите дни на месеца и да се налага пациентът да чака до началото на следващия, за да успее да вземе талон.

„Свикнахме по административен път да ни се казва кога и как ще можем да отидем на специалист, но с електронната здравна карта талоните за преглед ще отпаднат”, съобщи в ефира на bTV здравният министър Петър Москов.

Още по темата
Той обясни, че картата ще носи определени права за здравноосигурените и те ще имат възможност за определен брой посещения при специалист в годината. Този брой ще се определя на базата на възрастта и хроничните заболявания на здравноосигурените.

В края на 2015 година здравните карти ще бъдат факт и те ще носят информация за заболявания на пациентите, електронни рецепти и т.н. „Тогава всеки трябва да има електронно здравно досие, здравна карта, личният му лекар да му предписва рецепта в електронен вид, в болниците да имат достъп до данните за здравния му статус”, обясни министърът.

Освен безспорните ползи за пациентите, електронното здравеопазване ще изсветли системата, стана ясно от думите на Москов. „С картата например ще се следи лечението в болница, каква терапия е проведена и кога е изписан пациентът. След това ще се следи дали лечението е било ефективно”, обеща още здравният министър.

Петър Москов гарантира, че потребителската такса за преглед на пенсионерите няма да бъде повишавана, защото е вид социална политика. Ще бъдат търсени обаче допълнителни начини за финансиране на здравеопазването, обясни още Москов.

Здравният министър направи коментар и във връзка със съмненията за появата на ебола у нас. „За 11 часа имаше реална ситуация, в която бяхме изправени пред вероятността да има първи случай на ебола в България”, обясни той.

Москов допълни, че тревогата се е оказала фалшива - стрес тест за системата, но изводът за него е, че се сме се справили и действията на органите щяха да доведат до изолиране и неразпространение на болестта. „Направихме нужното да информираме обществото за реалната ситуация”, обясни той.

Еболата е тип хеморагична треска и досега случаи на такава треска са били лекувани в някои от инфекциозните отделения на различни болници у нас. На тази база Москов е убеден, че има готовност и в други болници да се лекува заболял от ебола, но ограниченията, за да не бъде допуснато разпространението на болестта, са най-добри във Военномедицинска академия.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
3
 
0
 
! Отговори
аз преди 9 години
Интересно как ще се установи -този е здрав този болен Този който работи той дава пари за осигоровки В случая пенсионерите ще трябва да се носят от гърба на работещия десет пъти повече Всеки трябва да има карта с парите които той е внесъл и с тях да се лекува а не друг да му взима парите както е сега принципа на СОЛИДАРНОСТ -изключително несправедливо и неправилно
51
1
 
3
 
! Отговори
до 53 преди 9 години
Не ! Системата не е сбъркана! Големия недостатък е една криворазбирана хуманност ,която дава твърде много права на пациента до степен ,че те минават на самоуправлениеТова създава хаоса и добър съвет даваш - Да се види как е на запад- ами за специалист се чака с месеци и въпреки това удовлетвореността от здравни грижи е далече по- голяма,защото хората не търсят" под вола теле"!!! и просто спазват Дис-цип-лина
50
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То хубаво ще имаш определен брой посещения при специалист според възрастта и здравословното състояние, но понякога дори на един млад и здрав човек му се струпват здравословни проблеми изведнъж и се налагат по-чести посещения при специалисти. Трябва да се помисли и върху подобни казуси!
49
4
 
14
 
! Отговори
K.Коцев преди 9 години
Чудесно! Най-после нещо смислено и полезно за всички ! Браво ! Дано наистина се сбъдне това начинание,защото ще е изключително добре - няма да се чака,да се хабят нерви,а и всичко ще е от ясно ,по-ясно,дори и за невярващите и плюещите по-долу! Успех!
48
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не мога да разбера средно статистическия български форумен ***. Тези електронни карти отдавна трябваше да ги има и ще улеснят много хора. Но нашите *** са все недоволни. До вчера мрънкаха, че не могат да си вземат направление, а сега ще мрънкат че не им е това първата грижа. Решението е много добро, но не е голямо умствено постижение. Говорим си за е-Правителство от 4 години. На тези избори реформаторите го дъвкаха и го дъвкаха това е-Правителство, а сега имам чувството, че ще замазват.
47
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ochte mnoooogooo ima da duhate na dji-pitata chepa....To sega zapochvate....
46
11
 
4
 
! Отговори
Александър преди 9 години
Абе каква електронна карта бе какви пет лева... не се излагайте. Човек като отиде в 90% от лечебните ни заведения и има чувството че се е върнал времето 100 години назад. То няма врати, то няма осветление, то мръсно. Направо могат да започнат снимките на убийствен пъзел Н-ти. ... те за електронни карти ще ми говорят...айде с идеите и дома.
45
11
 
5
 
! Отговори
До справедлив 49 преди 9 години
Тоя министър изобщо не е наясно със здравеопазването. Каквато и да е карта не може да реши проблема с направленията. Като цяло системата е сбъркана, всяко посещение при специалист следва да се подпомага от касата. Нека първо да види как е на запад и тогава да обяснява какво ще стане.
44
2
 
10
 
! Отговори
да да преди 9 години
До 50 тиОоо не, той не е станал министър за да си изкара насъщния и да припечели някой лев, той е отишъл там, за да ти оправи живота на теб :)) Сега с електронната карта ще получиш много повече прегледи при специалист, нищо че парите в касата са същите и в статията пише, че броя на прегледите пак ще е лимитиран :)) По-добро здравеопазване се прави с повече пари, но вдигането на вноските не е мярка, която ще има обществена подкрепа и никой няма да му стиска да я приеме.
43
0
 
3
 
! Отговори
50 ти преди 9 години
Не съди по себе си!!!
42
7
 
7
 
! Отговори
това му е играта преди 9 години
Това ще му е далаверката на човека :) Сега обществена поръчка за проекта и наша фирма, чрез която да приберем паричките :)
41
4
 
19
 
! Отговори
справедлив преди 9 години
Този министър е прав и наясно със здравеопазването .Желая му успех !!
40
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този министър..вече са му го...сещате се
39
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оооо,неееТова ще екраят на продаване на направления,на надписвания на птегледи от специалисти,особено от педиатри и клинични лаборатории...лечлееееВсички го знаеха....АМИ СЕГА....
38
5
 
21
 
! Отговори
krajno wreme преди 9 години
Крайно време е да се промени изцяло тази опорочена система. Да ми дадат здравна карта и да си ходя при специалист по мой избор. А не да вися със силен кръвоизлив пред кабинета на джипито, после пред ендокринолог и най-накрая да им тегля майните и да се прибера в къщи в напреднал стадий на аборт, полужива. Спасих положението с билки и хомеопатия, но оттогава що неща изчетох чух и видях. Едно разбрах от лекар далече , близо до природата, билките и Господ. Травмата тогава още не мога да преживея.
37
2
 
15
 
! Отговори
Ala_Bala преди 9 години
Когато основната философия на системата е печалбата, тези карти много бързо ще ги изфалшифицират. Може и вече да са го направили. До сега за информационната система на НЗОК са похарчени за 10 години 800 000 000 лева. Резултата е - лекарите всеки месец тичат да си носят отчетите на флашки и пишат ръчни фактури, все едно, че касата не е чувала за електрони фактури и крептирана връзка. Какво са още 200 000 000 лв, тъкмо ще се закръглят на 1 000 000 000. Повод за нов заем и нови комисиони!
36
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
" В момента се финансира услуга, а ще се финансира резултат, обобщи Москов." Това е нонсенс и само това стига, за да разбера какви ще ги върши Москов. Този не разбра ли, че говори за здравеопазване, не за цех за капачки?
35
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дофтурската мафия пак ще намаже, а нешего брата ще обеднее още повече.
34
4
 
14
 
! Отговори
истини преди 9 години
В момента има непрестанно искане за талони,най- лошото е ,че в 90 % са без медицински нужната целесъобразност.Първо - от страх , второ - от недобросъвестност .Никой не прави сметка ,че недостига е реален и че превижаването на липитите се заплаща от Джипитата или пък ,че за някой по - нуждаещ се няма да има.Егоизъм и разхищение в най- чист вид!С личните лимити нещата коренно ще се променят!
33
1
 
17
 
! Отговори
до 35 преди 9 години
А ти да не мислиш че ще е безплатно. Комунизмът свърши отдавна. В Холандия, където живея от 4 години годишната ми здравна осигуровка е 1 800 евра, като при това не получавам пълен достъп услуги, защото това е най-ниската такса в скалата.