Необлагаемият минимум пада, сменят го преференции за деца

Управляващите са против 400 лв. минимална заплата
24 ное 2014 21:42,
194
Необлагаемият минимум пада, сменят го преференции за деца
Снимка: архив Булфото

ГЕРБ ще предложи отпадане на минималния необлагаем праг от догодина. За сметка на това управляващите ще внесат предложение за данъчни облекчения за родителите на деца. Новината обяви шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова пред „Дарик”. Тя обясни, че работният вариант на идеята предвижда облагаемият доход да се намалява с по 200 лева на дете годишно.

Още по темата
Минималният необлагаем праг беше въведен от кабинета на Пламен Орешарски. Той предвиждаше необлагаем минимум за хората, които получават доходи до минималната работна заплата. Според решенията на кабинета „Орешарски” платеният тази година данък върху минималните заплати да се възстанови в началото на 2015-та година. По предварителни разчети за това ще са нужни около 150 млн. лева, които трябва да бъдат заложени в бюджета за догодина, стана ясно от думите на Менда Стоянова.

Според депутатката въведеното от правителството на БСП и ДПС възстановяване на данъка на хората с минимални заплати е несправедливо и трудно за администриране. Затова  тази мярка трябва да бъде отменена. Шефката на бюджетната комисия обясни, че ще се търси подкрепа и от партньорите в парламента.

„Ние предлагаме замяната на този праг с преференции за деца”, обясни още депутатката. Тя допълни, че управляващите ще стимулират отговорното родителство. „Идеята е да има сума за едно, две или три деца, с която да бъде намаляван облагаемият доход на неговия родител и оттам - да получи по-малко данък за внасяне, т.е. една икономия от данък. Работен вариант - 200 лв. на дете", каза Стоянова.

Председателят на бюджетната парламентарна комисия обясни и че тепърва ще се водят разговори за доходите през следващата година. Според нея обаче искането на КНСБ за 400 лева заплата е „много висок и рязък скок".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
0
 
0
 
! Отговори
зоя преди 9 години
а тези които нямат деца- какво ще им връщат
137
0
 
2
 
! Отговори
Благодаря за рибата преди 9 години
Когато всички дружно заминем за Испания, Британия, Дания и Швеция, кой ще ви робува за 200 евро на месец, драги ми смехоработодатели?
136
0
 
1
 
! Отговори
мамма преди 9 години
предлагам 20% от данъка за едно дете на висшист, аз съм с две и с две деца - смятайте колко трябва да ме облекчите, г-жо Стоянова!
135
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименНе е вярно, с толкова ще се намали облагаемата сума, реално върху 200лв данъка е 20лв
134
0
 
0
 
! Отговори
Registriran преди 9 години
КОЙ *** измисли това "отпадане на минималния необлагаем праг от догодина." такава дивотия НЯМА даже и гергавите не са измислили такава недомислица, когато пишете четете и питайте някой може и да ви вземе някоя пара, ама няма да се излагате.
133
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
200 лв на дете годишно.... алоу, герберастите - това няма 20 лв на месец ! Мерси, не ги искам - заврете си ги гърлото и се задавете!
132
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мрачната истина е че...след 5-10 години..Българите ще идваме в България..само на почивка
131
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и за какво да стимулирате раждането на деца в БГ ...като даже няма да са българчета? Пълни ***...достатъчно крадци и *** си имаме че да ни трябва още...по-добре помислете чво как да спрете помощите на *** и ще видите как ще ви се напълни хазната с милиони... 1 милион *** по 10лв на месец да им вземеш... 10 милки..стигат за безплатно учените на сумати БГ деца или за учебници или за болници каквото и да е ще е по-добре от пари на вътъра
130
0
 
18
 
! Отговори
Митко преди 9 години
А относно дискриминирането на тези които нямат деца - при положение, че пенсионната система е такава, че работещите плащат пенсиите на пенсионерите, след време днешните деца ще плащат пенсиите на днешните работещи независимо дали са отглеждали деца или не са. Демографската ситуация в страната е такава, че трябва да се стимулират младите и образованите със стабилни доходи да имат 2,3 или 4 деца, а не да се дават детски на калпак на неграмотни с по 10 деца.
129
1
 
2
 
! Отговори
Аз преди 9 години
"Тя обясни, че работният вариант на идеята предвижда облагаемият доход да се намалява с по 200 лева на дете годишно."
128
0
 
11
 
! Отговори
койчо преди 9 години
Продължава разбойническия обиржилък, който бяха спрели за малко. Пълнене на хазната на всяка цена, дори и с непопулярни мерки, които отново ще изкарат хората на улицата!!!
127
1
 
2
 
! Отговори
Митко преди 9 години
"Идеята е да има сума за едно, две или три деца, с която да бъде намаляван облагаемият доход на неговия родител и оттам - да получи по-малко данък за внасяне, т.е. една икономия от данък. Работен вариант - 200 лв. на дете" - Това са точните думи на Менда Стоянова. Никъде не се говори че тези 200лв са за година, а не за месец!!!
126
1
 
0
 
! Отговори
senseipetz преди 9 години
A towa 4e na horata im ska4at cenite i razohodite s po 20 - 30% ne e razuk skok.. nagli politici..
125
0
 
4
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Нещо не разбрах - и този ли закон ще го отменят със задна дата?Защото, ако е така, отмяната на отмяната ще е неизбежна.
124
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хората,които нямат деца ще бъдат дискриминирани.
123
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ДаолаЯ вземи първо да го прочетеш тоя закон на Орешарски, пък после коментирай. Щото закона беше така направен, че тези, дето можеха да се възползват от него бяха под 1 %.
122
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сетихте се за българските деца, ама след дъжд качулка... Много от българските деца се раждат в чужбина и са българчета само на хартия. Отделно, че напускащите страна млади се женят в други държави за чужди граждани и децата им пак се водят българчета, ама и те на хартия. Докато правителствата ухажваха *** избиратели, в България на практика млади хора не останаха. Та не знам кой ще ви ражда децата, за които са предвидени облекченията...
121
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До МарияАко имаш 3 деца ще ти опростят 60 лв. А за да има нормално възпроизводство на нацията твой морален дълг е да имаш поне 3 деца
120
0
 
16
 
! Отговори
Даола преди 9 години
Цялата социална политика на това правителство ще е рестриктивна - с една дума: липса на социална политика.
119
0
 
18
 
! Отговори
... преди 9 години
"За сметка на това управляващите ще внесат предложение за данъчни облекчения за родителите на деца."Това трябваше да се въведе още преди 25 години. Вече деца не останаха, а онези, които имат и желаят да ги отгледат качествено и все още живеят в БГ, правят планове за навън. Не съм песимист, но мисля, че за държавата е тотално късно да се спаси.