Социолози: Кабинетът няма да падне въпреки трусовете

Ако опъват нервите на Борисов, може да има вот през септември
Обновена: 24 ное 2014 18:43 | 24 ное 2014 17:00, Камелия Цветанова
91
Социолози: Кабинетът няма да падне въпреки трусовете
Снимка: Булфото, архив

Няма опасност правителството да падне въпреки трусовете, пред които е изправено. Около това мнение се обединиха социолозите от Центъра за анали и маркетинг Юлий Павлов и от „Галъп“ Андрей Райчев пред БНР.

Още по темата
Според Павлов най-голямото напрежение сред управляващите не е породено от назначаването на Орхан Исмаилов за зам.-министър на отбраната, заради което ПФ предупреди премиера Бойко Борисов, че може да оттегли подкрепата си от управляващите.

Той смята, че най-големият проблем е, че партиите във властта нямат обща икономическа политика.

„Това е много по-сериозен проблем, тъй като данъчната и бюджетната политика са в основата на всяко управление. Всяка партия може да има собствени виждания каква да бъде данъчната система, но когато те започнат съвместно да управляват, те трябва да имат общи виждания“, коментира Павлов.

Според него формулата на управление не е 2 партии в коалиция и две подкрепящи кабинета, а една управляваща коалиция от 3 партии и една подкрепяща.

„Ако формулата беше 2+2, то от коя политическа сила е Ивайло Калфин - от ГЕРБ или от Реформаторския блок. Имаме вицепремиер от АБВ, значи очевидно АБВ участва в управлението, т.е. формулата е поне 3+1. Подкрепящите от Патриотичния фронт имат подписана съвместна декларация“, мотивира се той.

Въпреки това обаче и АБВ, и ПФ гласуваха заедно с опозицията за данъчното облагане, което на практика би било бламиране от страна на АБВ на собственото им правителство, смята социологът.

„ДПС спаси правителството. Не е ясно каква управляваща коалиция имаме. Очевидно все пак имаме управление на малцинството, защото дори участник в правителството гласува против собственото си правителство, дори подкрепящите не подкрепят винаги“, настоя Павлов.

Според Андрей Райчев тези неща ще генерират трусове в средите на управляващите, но едва ли ще са сериозни.

„Те имат един огромен буфер, който всеки момент ще сработва и това е ДПС. Този буфер във всеки момент ще сработва от гледна точка на ляво-дясното противоречие. След като няма много прецизно договаряне за някои неща, естествено това ще друса. Винаги ще печелят десните по силата на факта, че ДПС зави на дясно, на Запад и ДПС смята да крепи това правителство“, настоя Райчев.

Той обаче смята, че Борисов се старае рядко да се хваща за ДПС.

Според Райчев пред България в момента има два пътя - или да се правят реформи, или да започнем да взимаме заеми.

„Като гледам, тръгват по междинен път и така се печели време до местните избори догодина или до президентските по-догодина, като никой не е решил всъщност докога. Не изключвам планът на ГЕРБ да е просто да изкара до юни и да се опита да спечели голяма победа на местните и евентуални парламентарни избори. Няма да се учудя и ако същото стане след 2 години. Като гледам как му опъват нервите съюзниците на нашия премиер, по съм склонен за септември“, коментира той.

Според Павлов сценарият очертан от Райчев, е напълно възможен и това би било по-редно, отколкото да продължава това управление 2-3-4 години, крепено от коалиция от ксенофобски партии, както и АВБ, която всъщност е най-ретроградната част от БСП.

Социологът недоумява как Ивайло Калфин е приемлив като министър за Реформаторите.

Павлов прогнозира, че на следващи избори АБВ, "Атака" няма да влязат в парламента, вероятно същата съдба ще има от ББЦ.

„АБВ влезе по една случайност заради многото недействителни гласове, а и освен това участието им в управлението ще отблъсне избирателите. Следващият парламент ще бъде по-нормален“, добави той. 

Според Райчев Борисов вярва в това, че може да си върне цялата власт още септември догодина.

Той изказа мнение обаче, че старото положение никога няма да се върне, макар че Борисов пак има най-голямата подкрепа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.