НЗОК зове за икономически анализ преди да се пипат законите

Често се предлагат решение без финансова обосновка, оплакват се от касата
Обновена: 25 ное 2014 17:14 | 25 ное 2014 17:11, Камелия Цветанова
3
НЗОК зове за икономически анализ преди да се пипат законите
Снимка: Булфото, архив

Преди да се извършат промени в нормативната уредба, е необходимо да се предвиди въздействието им върху икономическата стабилност и ефективността на работата на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/. Това се казва в анализ, извършен от управителя на НЗОК д-р Румяна Тодорова, съобщиха от пресцентъра  на НЗОК.

Анализът е изпратен до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, до министър-председателя Бойко Борисов, до министъра на здравеопазването д-р Петър Москов.

Приемането на редица законови промени са се отразили върху дейността, ефективността в управлението на ресурсите и стабилността на НЗОК, се посочва в анализа.

Вземането на решения и осъществяването им чрез нови нормативни актове или тяхната промяна е превърнало НЗОК в обикновена разплащателна агенция, която е орган за изпълнение на решения, приети извън нея и без нейното активно участие и съгласуване.

Според д-р Тодорова често вземаните и налагани решения от политиците са в противоречие на Закона за бюджета на НЗОК, както и на Закона за публичните финанси, което допълнително затруднява дейността на НЗОК и поставя под заплаха нейната стабилност.

В анализа се посочва и силното влияние върху дейността на НЗОК, оказвано от множество групи с разнопосочни интереси, които с лекота прокарват решения без да се направи анализ на тяхното въздействие върху ефективното разходване на средствата на НЗОК, а именно съсловните и пациентски организации, научните медицински дружества, на работодателите, синдикатите и на корпоративни и фармацевтични компании, различни обединения на болниците и др.

Особено отчетлива роля в този процес имат множеството национални консултанти, които предлагат техните становища, често несъобразени с възможностите на бюджета на НЗОК, се допълва в документа.

Нормативната уредба не дава възможност за осъществяване на реален обществен контрол върху разпределението и разходването на средствата за здравеопазване.

Българското общество е лишено от достъпна информация как се управляват публичните средства от самите лечебни заведения, се казва още в анализа.

В анализа се посочват възможни подходи за решение на проблемите през 2015 г. при сключването на нов Национален рамков договор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: НЗОК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
5
 
! Отговори
реалност преди 9 години
На НЗОК не трябва да се гледа като на дойна крава и ресурса й трябва да се съхранява грижливо като последен остров на стабилността във Финансирането на здравеопазването.Първия НР Договор беше най- действен и всички модификации след него все по- неудачни!В момента обаче Министър Москов предлага много разумна корекция - с въвеждане на лични за пациента лимити.Би било много икономически изгодно и да се прецизира прословутото "Второ "мнение-нека се заплаща от този ,който го изисква
2
2
 
6
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Анализа ще покаже ,че касата трябва да се ликвидира в сегашния си вид.
1
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
болниците източват здравнатакаса мисля е токуда води в това отношение един път взиматотздравната каса и втори път от пациента пишатпо скъпи кл пътеки не издават подробендокумент какви процедури са извършени за каква стойност взимат 900 лв и довиждане