Реформаторите настояват за до 3% бюджетен дефицит

Димитър Танев : Бюджетът за следващата година ще е рестриктивен
1
Реформаторите настояват за до 3%  бюджетен дефицит
Димитър Танев. Снимка: Bulgaria On Ar

Бюджетът за следващата година ще е рестриктивен и Реформаторският блок държи бюджетният дефицит да е до 3%, заяви в сутрешния блок на „България он ер“  депутатът от обединението Димитър Танев в качеството си и на член на временната бюджетна комисия в парламента.

Според него бюджетът трябва да е състезание за политики, а не за пари, и да има програми за реформи при представяне на предложенията.

Танев даде положителна оценка на усилията на РБ и ГЕРБ да сформират стабилно мнозинство и каза, че първите резултати вече са видими.

Имаме стабилна подкрепа и можем да пристъпим към обещаните реформи, допълни още той.

Димитър Танев определи актуализацията като една от най-важните теми, като нарече Бюджет 2014 катастрофа и като планиране, и като изпълнение и даде пример, че неизпълнението на приходната част е 1,069 млрд. лв.

Той обясни, че още при представянето на отчета за изпълнението на Бюджет 2013 година и на консолидирана фискална програма не са били отчетени двете очевидни тенденции - на намаляване ръста на БВП и преминаването от инфлация към дефлация.

Понеже тези тенденции не са били взети предвид и има несъбираемост на приходите, сега е налице и неизпълнение на бюджета, коментира още депутатът.

Димитър Танев бе категоричен, че актуализацията на бюджета при свръхдефицит не е подкрепяна практика от РБ, но в този случай се налага, за да не се стигне до масови фалити на фирми поради това, че държавата е лош платец. Ние не подкрепяме свръхдефицита в бюджета, но няма особен избор – приходите намаляват и системите са недофинансирани. Трябваше да изберем дали да се върви към свиване на разходите и държавата да остане некоректен платец със всички рискове за бизнеса и икономиката, или решаваме да поемем дълг, да изчистим задълженията и да започнем 2015 на чисто, обясни той позицията на Реформаторите.

Попитан за сливането на НАП и Агенция „Митници“, Димитър Танев бе категоричен, че това не може да се случи веднага, а срок може да се обсъжда след внимателен анализ на ефектите върху приходната част на бюджета.

Цялото интервю вижте на Bulgaria On Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Димитър Танев : Бюджетът за следващата година ще е рестриктивен===============Не виждам къде е новината.