Скок на минималната заплата? Надали!

Горанов: До края на седмицата Бюджет 2015 г. влиза за обсъждане в парламента
Обновена: 25 ное 2014 14:04 | 25 ное 2014 11:57,
83
Скок на минималната заплата? Надали!
Владислав Горанов и Бойко Борисов. Снимка: БТА

До края на седмицата Бюджет 2015 г. влиза за обсъждане в парламента, увери министърът на финансите Владислав Горанов.

По негови думи увеличение на минималната работна заплата едва ли ще има, имайки предвид състоянието на пазара на труда в условията на дефлация.

Още по темата
„До края на седмицата трябва да внесем за обсъждане законопроекта за бюджета за 2015 г. и тригодишната бюджетна прогноза за периода от 2015 до 2017 г.“, заяви Горанов пред журналисти в рамките на Младежки икономически форум, който се провежда в УНСС.

Финансовото министерство очаква реален растеж на брутния вътрешен продукт през 2015 г. в рамките на 0,8% до 1% и ръст на потреблението близък до нулата, но в рамките на прираста на инфлацията.

По думите на Горанов липсата на инфлация се оказва проблем не само у нас, но и в Европа. Министърът на финансите коментира евентуалното увеличение на минималната работна заплата до 380 лв. „Темата е деликатна, защото при дефлация и при минимален ръст на икономиката подобно увеличение би могло да окаже натиск върху пазара на труда“, каза той.

Според него дебатът трябва да бъде проведен много внимателно. Той определя и покачването от 10% (до 374 лв. - бел. ред.) като спекулация и уверява, че щом ведомството е готово с предложенията за параметрите на Бюджет 2015 г., ще разкрие повече подробности.

Заплахите за протести, ако не нарасне минималното заплащане, Горанов определи като „най-естественото нещо при демокрация“.

Относно пенсиите финансовият министър каза, че ще се прилага швейцарското правило (средният ръст на инфлацията и осигурителния доход - бел. ред.), което е записано в закона. „То работи и не сме твърдели, че пенсиите ще бъдат замразени“, отговори финансовият министър.

Основните приоритети пред Бюджет 2015 г. по думите на Горанов са спазване на договора за функциониране на Европейския съюз и придвижване на дефицита в границата под трите процента.

„Основният фокус ще бъде да гарантираме механизма на усвояването на европейските средства и да нямаме нулева 2015 година“, добавя той по отношение на финансовия план за следващата година.

„Ще финансираме проекти по европейските програми дори и да не са постъпили средства от Брюксел“, каза Горанов, като уверява, че това би могло да се случи още от 1 януари 2015 г. „Съществува риск обаче програмите да не бъдат утвърдени и тогава средствата могат да останат за сметка на бюджета.“

„Преди изборите заявихме, че за нас темата за промяна на параметри в данъчно-осигурителната система в частта данъчно-осигурителната тежест не стоят“, коментира Горанов готовността на социалния министър Ивайло Калфин да подкрепи плавно увеличаване на осигурителните вноски.

„Не е новина, че данъкът върху доходите от лихви по депозитите попада в рамките на плоския данък по силата на Закона за облагане на доходите върху физически лица“, каза лаконично министърът по отношение на предложението за увеличение на ставката отново на 10% и изказването, че промените в данъчно-осигурителната система не стоят на дневен ред.

„За фиска пряката импликация от случващото се в КТБ, която вече е с отнет лиценз, е относително неутрална“, заявява Горанов. По негово думи случващото се ще има пряко въздествие върху растежа на икономиката.

Изчисления на Министерството на финансите допускат влошаване на потенциалния растеж на БВП с 0,6%. Според Горанов негативните ефекти от КТБ за икономиката ще се проявят в началото на 2015 г.

„Ако КТБ беше класическа банка и ако в нея нямаше лоши практики, тя щеше да окаже огромно влияние върху икономиката“, допълва министърът. „Но дейността на КТБ е свързана с неформалната икономика, която статистиката не мери“, отбеляза той.

„Това, че ще подпомогнем със средства Фонда за гарантиране на влоговете в банките, изпреварващо ще увеличи държавния дълг. Но Фондът ще трябва да връща средставата и може би с по-висока лихва, от което държавата може да спечели“, коментира Горанов по отношение на дълга и запълването на недостига във ФГВБ посредством държавна помощ.

Още финансови и икономически новини четете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това са бизнескретени!
48
2
 
9
 
! Отговори
левскар преди 9 години
Трудът в България е обезценен нарочно , подържа се от всяко правителство защото всиките са в кьопа в сделките с чужди и наши олигарси и конгломерати .Всичките са взели комисионни да гарантират печалбите им за десетилетията , след това ви прокарват тезата за слабата производителност и дисциплина , пулна глупост !Разлика в сферата на услугите няма в пъти сме по -добри от Австрийци и Германци , гледат като бурсуци и две думи на английски на кръст незнаят , а так е в много отрасли ИЗМАМА=ГЕНОЦИД
47
2
 
1
 
! Отговори
time преди 9 години
bg 20% dds i bg min mes zaplata 140 paunda na meshereto
46
1
 
4
 
! Отговори
относно КТБ преди 9 години
Целият управителен съвет на банката на прокурор! Искров и компания, също, защото проспаха,фалита на банката.Време е на тези позиции да се слагат кадърни хора, а не Калинки защото са "наши хора" и трябва да вземат едни пари.
45
1
 
8
 
! Отговори
ени преди 9 години
Парламентът и министерствата само с български коли. Държавните служители , министри, депутати - облечени и обути в български дрехи и обувки. Докато са на тези длъжности почивка на нашите курорти.Джипове и луксозни автомобили без данъчен кредит! Обществени поръчки и пари от еврофондовете без участие на фирми, които не осигуряват работниците си. Да не говорим за това, че за 240 депутата се купуват 160 мерцедеса да си возят телесата!
44
1
 
16
 
! Отговори
CVETA преди 9 години
Горанов,японците са казали,че икономика с икономии не се прави.Не може да държите народа гладен и да искате нещата да тръгнат напред.Просто няма как да стане !Ако ме разбираш какво искам да кажа де.
43
1
 
17
 
! Отговори
важно преди 9 години
Тези двамата от снимката трябва да ги осъдят на каторга за геноцид над българският народ
42
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ОСТАВКА !!!!!!!!!!!
41
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
МРЗ изобщо не трябва да има!По-актуален е въпросът за въвеждане на минимално почасово заплащане.Горанов отговаря за съзидателното рарушение а Бойко е строителяразделение на труда му се вика:)Икономиката не катастрофира защото няма такаваима едни емигрантски пари които още пречат държавата да се превърне в първата траурна република:
40
1
 
17
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Тоя пишлигарин Горанов бих го посъветвал да си избърше бялото около устните, пфу!
39
11
 
2
 
! Отговори
до 58 преди 9 години
Това с билетчето вече доста се поизтри май, а защо тогава банкрутира този велик строй, защото произвеждаше една пейка за 80 лв., а я продаваше за 20 лв.
38
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Площад на СъгласиетоПрез комунизма заплатите стигаха, билетче за градски транспорт беше 6 стотинки, а тогава минималната заплата беше 120 чисто. Тока нощна тарифа беше 1 стотинка. Току що завършилите средно образование работеха за повече от 120
37
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не знам какви заплати вдигат, ама да измислят от някъде работа за младите, че явно си нямат и на идея колко висшисти стоят без такава - да ги махнат от администрациите онези лелки и да ги пращат по хранителните магазини, стига са давали работа на някакви комунистически лели, дето си клатят краката по цял ден, да дадат път и поприще на младите хора, в тях е силата в момента, ще я вършат тази бумащина 5 пъти по-добре! Нищо не се прави в тази държава за младежите с висше образование!
36
1
 
19
 
! Отговори
www преди 9 години
ЩЕ СМЕ НАЙ БЕДНАТА ДЪРЖАВА ДО 2099 ГОДИНА - ГАРАНТИРАНО ОТ УПРАВЛЯВАЩИ И БИЗНЕСМЕНИ ПОРОБВАЩИ ЦЕЛИЯ НАРОД
35
1
 
31
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Примерно - в Германия работник копае дупка 2 на 2 и получава за деня 120 евро. В България за същата дупка работника получава 25 лева. Не знам каква е разликата между германската и българската дупка, но знам каква е разликата между германския и български работодател. Това не са работодатели, а потосмукатели.
34
3
 
16
 
! Отговори
Площад на Съгласието преди 9 години
Овце, докога ще седите поробени от мутрите, турците и комунистите? Историята ви се присмива, а философията ви ненавижда! Страхливци, продаващи за жълти стотинки Свободата си!
33
2
 
19
 
! Отговори
Дане преди 9 години
Две нагли физиономии. Чудя се само коя е по-нагла...
32
9
 
4
 
! Отговори
Платен трол преди 9 години
До АнонименАбе, като знам какъв е материала, никакви заплати не трябва да има за повечето, ама карай
31
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До УЖАС!!!От тези 340 чисто след данък и осигуровки оатават около 265- 137 евро. Дори няма и 5 евро на ден, а цените на тока защо се повишиха. Само АТАКА ще оправи нещата
30
1
 
8
 
! Отговори
Прав си преди 9 години
До УЖАС!!!Моя е грешката. Тотално изключих, че са с леи, а не евро.